De Bepalingen ter voorkoming van Aanvaringen op Zee (BVA) maken geen onderscheid tussen grote en kleine schepen, zoals de reglementen op het binnenwater dat wel doen. In plaats daarvan kent het BVA begrippen als onmanoeuvreerbaar en beperkt manoeuvreerbaar. Waarbij een schip beperkt manoeuvreerbaar kan zijn door zijn aard van werkzaamheden (bijv. baggeren) of door zijn afmetingen (diepgang tov. waterdiepte). Deze laatste groep wordt apart aangeduid als door zijn diepgang beperkt manoeuvreerbaar. Volgens de regels kan het op de open zee dus zo zijn dat een groot vrachtschip moet wijken voor een klein plezierjacht. Maar de regels van goed zeemanschap bepalen dat de schipper van het kleine vaartuig het daar niet op aan mag laten komen en dus altijd tijdig zijn koers of vaart zal moeten aanpassen om gevaar voor aanvaring te voorkomen. Al was het maar om schip en bemanning niet in gevaar te brengen.
Ook op zee geldt de regel dat een zeilschip voorrang heeft boven een motorschip. Maar ook hier vraagt goed zeemanschap logisch handelen en zal een klein zeilend vaartuig moeten wijken voor een groot motorvaartuig. Een goede schipper houdt dus altijd afstand tot de beroepsvaart, grote schepen en bijvoorbeeld schepen bezig met werkzaamheden zoals baggeren of visserij.
In nauwe en vaak druk bevaren vaarwaters is het niet altijd mogelijk om uit elkaars vaarwater te blijven. Meestal hebben de plaatselijke autoriteiten in deze wateren aanvullende vaarregels opgesteld. Ons Scheepvaartreglement Westerschelde is daar een voorbeeld van. De Solent bij het eiland Wight aan de Zuid Engelse kust is ook zo'n smal en druk bevaren water. Deze wateren zijn erg favoriet bij de watersporter, maar met havens als Southampton en Portsmouth ook zeer druk bevaren door zeeschepen. Hoe dat fout kan gaan laat een video op Youtube zien ... Twee opvarenden sloegen overboord en een opvarenden moest met een hoofdwond naar het ziekenhuis. Let ook op hoe snel de hulpboten toeschieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.