Samen met u verbazen wij ons met regelmaat over de logica achter sommige regels waar wij als watersporters mee te maken hebben. Vooral de "logica" wanneer wel of niet een klein vaarbewijs verplicht is voor onze lezers aanleiding om ons met aardige voorbeelden te bestoken. Gaat u daar vooral mee door en stuur uw tips naar redactie@vaarwijzer.nl
Uiteraard is daar de grens van 15 meter lengte. Varend met een schip langer dan 15 meter moet u minimaal een klein vaarbewijs hebben. Heeft u een schip van 14,99 meter dan dus net niet. "Geen vaarbewijs nodig" is nog steeds een zinnetje dat je tegenkomt in advertenties voor te koop liggende schepen en bij verhuurders. Niet voor niets zijn veel mensen voorstander van het afschaffen van deze - ooit gekozen - grens en vindt u het meer logisch naar het vaargebied te kijken.
Overigens willen wij wel eens iemand spreken die ervaringen heeft met de handhaving van deze lengte. Is uw schip wel eens nagemeten? Wat als een nieuwe ankerrol voorop wordt gemonteerd en uw schip dus net langer is, als in de papieren staat? Etc..
Het maandblad Motorboot wees er in een redactioneel commentaar al eens op dat een volwassene in een rubberboot met een buitenboordmotor van 4 pk waarschijnlijk niet harder zal varen dan 20 km/uur en dan dus geen klein vaarbewijs nodig heeft. Stapt een kind alleen in dezelfde rubberboot dan is het goed mogelijk dat hij wel over deze grens gaat en dus helemaal niet met deze boot mag varen.
Het wordt pas lastig als er een zwaardere motor achter hangt. Met een volwassen, maar licht gewicht, bestuurder haalt de rubberboot meer dan 20 km/uur. Maar met een volslanke bestuurder van ruim 2 meter wordt dat misschien nooit gehaald. Wanneer speelt het gewicht van de bestuurder wel of geen rol?
Als u een Klein Vaarbewijs I heeft en vaart met een speedboot, mag u niet op het IJsselmeer varen. Klein Vaarbewijs II is daar immers verplicht. Vervangt u de motor door een 4 pk electro motor omdat u gaat voortaan alleen maar gaat vissen is de registratie als snelle boot niet meer nodig en mag u ook zonder een klein vaarbewijs het IJsselmeer op.
De theorie van een zwaarder persoon of klein kind gaat niet op.
BeantwoordenVerwijderenBij navraag (en later de reglementen goed gelezen) werd mij verteld dat de combinatie boot/motor de doorslag geeft.
Dus zonder passagier(s) mag hij niet harder dan 20 km per uur.
Als een vaarbewijs plichtig schip langzamer gaat varen door veel gewicht blijft hij vaarbewijs plichtig.
Het is anders als het schip door vaste ballast langzamer gaat varen (cement o.i.d.)
Maar losse componenten helpen dus niet.
Dank je wel voor deze toevoeging. Jij hebt het over passagiers, maar
Verwijderenhoe zit het met de bestuurder? Passagiers zijn namelijk alle
meevarenden die niet tot de bemanning behoren. De schipper als
bestuurder hoort wel tot de bemanning.
Het is inderdaad de combinatie boot/motor die bepalend is of een
snelheid haalbaar is. Maar daarvoor wordt geen formule gegeven, de
snelheid zal je dus wel moeten meten.
Alleen met een bestuurder kan een boot varen en kan de snelheid
gemeten worden. Naar mijn mening blijft de grens van 20 km/uur op deze
manier een theoretische grens die niet exact is te benoemen. Het
gewicht van de bestuurder kan dan invloed hebben op de te behalen
snelheid. De vergelijking met een kind is natuurlijk niet helemaal
eerlijk, maar een turnster van 18 jaar mag zelf met een snelle
motorboot varen. Nemen we echter een stevige kogelstoter van 2 meter
dan kan diezelfde boot ineens niet meer zo hard. Voor de wet blijft
het echter wel een snelle motorboot. Welke is nu de gemiddelde
bestuurder waarvan we mogen uitgaan?
Mijn pleidooi blijft dat het wellicht beter is de vaarbewijsplicht
gewoon algemeen te maken. Dan hebben we ook geen grensgevallen meer.
Het is ook beter dat men het hele gebeuren op de schop doet, omdat er in de wet niet over boot/bestuurder wordt gepraat, mar over boot/motor. Maar het beste is nu om hem maar te registreren als je denkt dat hij zonder bestuurder de 20 km grens overschrijd.
VerwijderenAnders kan je wel opvoeren dat hij met tegenwind of stroming ook niet harder gaat.
Moet echt duidelijker, ben ik mee eens.
Jullie melden dat je op het ijselmeer NIET met vaarbewijs 1 mag varen.
BeantwoordenVerwijderenDat is juist MAAR
Het oude vaarbewijs stond NIET op dat je op het MARKERMEER niet mag varen.
Het blijkt Nu met het nieuwe vaarbewijs dat je op het MARKERMEER ook vaarbewijs 2 moet hebben.
Het is toch te gek met al die regels .Ik zeil al minstens 50 jaar op het Marker en IJselmeer .En heb een stoot aan ervaring Delevery buitenom Europa . Maar kan zeker nu niet meer op brengen om zoo een vaarbewijs te halen.
Kan ik een bekeuring krijgen van zo een dienstklopper in een rubberboot.
Dank voor uw reactie. Ik heb daar toevallig eerder dit jaar al eens over geschreven.
VerwijderenKijkt u hier:
http://www.vaarwijzer.info/2013/07/klein-vaarbewijs-ii-verplicht-op-het.html
Deze link dus ...
VerwijderenHelaas gebruikt u in uw stukje over de lengte van het schip een verkeerd voorbeeld. Het plaatsen van een nieuwe (lees grotere) ankerrol veranderd niets aan de lengte van uw schip. Dit wordt bepaald door het vaste gedeelte van de romp. Overigens ben ik er van overtuigd dat de lengte van een klein schip niet bepalend moet zijn voor het al dan niet bezitten van een vaarbewijs. Mijns inziens moet iedere gebruiker van de vaarweg op de hoogte zijn van de heersende bepalingen. Dit kan alleen maar door het bezitten van een vaarbewijs wat je kan krijgen na gebleken geschiktheid, zowel theoretisch als praktisch.
BeantwoordenVerwijderenHet Binnenvaartbesluit zegt inderdaad: "lengte: grootste lengte van de scheepsromp in meters, het roer en de boegspriet niet inbegrepen". Beter was het geweest om een zwemplateau waarin het onderwaterschip doorloopt als voorbeeld te nemen. Constructief maakt deze deel uit van de romp en dient dus mee te tellen bij de lengte van de romp.
Verwijderen