Zoek de jeugd

De jeugd heeft de toekomst geldt zeker ook voor de watersport. Gemiddeld genomen is de watersport flink aan het vergrijzen en omdat er op hogere leeftijd meer mensen (gedwongen) stoppen dan er op jongere leeftijd bijkomen neemt het aantal watersporters daardoor de komende jaren af. Niet voor niets dat de groei vooral van de kleinere watersport en meer "extreme" watersporten moet komen (zie een eerder stuk in de Vaarwijzer Nieuwsbrief).

Vergrijzende en op termijn krimpende watersport is overigens nu al merkbaar. Toen wij eerder een enquete hielden onder de lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief bleek de gemiddelde leeftijd van onze lezers toch wat hoger te zijn dan gemiddeld. Ook het project Varen doe je samen (VDJS) heeft een enquete uitgezet over de veiligheid op het water - toch een onderwerp dat jong en oud aan gaat. Al meer dan 1.300 mensen hebben de vragenlijst ingevuld. Ook hier zijn het vooral oudere watersporters die reageren. VDJS roept de jeugd op om ook van zich te laten horen. Het invullen van de enquête kost niet meer dan 5 tot 10 minuten.

Dus kent u watersportende jongeren of rekent u zichzelf tot deze groep; klik dan door …

Bij eerdere gelegenheid maakt ik u al deelgenoot in onze zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor onze zeilboot en de zoektocht naar een nieuw schip. Ook daarbij was de vergrijzing soms (pijnlijk) merkbaar. Ook al was ons schip nog niet verkocht keken wij natuurlijk naar wat er zoal te koop ligt. En dan kom je uiteraard wel eens een leuk schip tegen. Inruilen bleek echter eigenlijk nooit een optie omdat een groot deel van de schepen te koop lag vanwege het beëindigen van de hobby of omdat men zelf eigenlijk een maatje groter wilde. De verhouding was ongeveer 50-50. Hoewel ons schip op haar beurt prima geschikt is voor "instappers" die een eerste eigen schip zoeken, viel het op hoe weinig jonge mensen daar tussen zaten.

In het verleden lukte het jachtmakelaars nog wel eens om een zogenaamde makelaars ketting te rijgen. Bovenaan stond de eigenaar van het dure jacht die of kleiner wilde of wilde stoppen. Onderaan stond vaak iemand die een open boot had in te ruilen op zijn/haar eerste kajuitjacht. De makelaar organiseerde het dan zo dat de eigenaar van het duurste jacht het goedkoopste kocht en zo de keten van dominostenen de goede kant liet omvallen. Met veel "uittreders" en maar weinig toetreders lukt dat nog maar een enkele keer. Waarbij overigens de versnippering van de markt door het grote aantal kleinere jachtmakelaars en de vele particulieren die zelf hun boot willen verkopen niet helpt.
Misschien een handige functie voor de verschillende boten-verkoop-websites om samen op te lossen en zo de markt een zetje in de goede richting te geven? Wijzelf waren bijvoorbeeld beslist bereid geweest om iemands open boot voor bijvoorbeeld 500 euro op te kopen om elders in de keten iemand in staat te stellen weer onze boot te kopen. En als de eigenaar van de boot die wij kopen dat ook zou willen doen, kan je samen al voor 1.000 euro aan inruilpremie bieden.
Reageren dat kan onderaan dit artikel ...

Leg uw belevenissen vast

Inspiratie voor onderwerpen in de Vaarwijzer Nieuwsbrief halen wij uiteraard ook uit onze eigen belevenissen in de watersport(markt). De nieuwsbrief geeft ons de kans om deze belevenissen met u te delen. Uiteraard maken wij bij onze belevenissen ook vaak foto's en steeds vaker ook video's. Voor het komende jaar is het ons voornemen om onze woorden wat vaker met beelden te illustreren.

Als liefhebber van stoere gadgets heb ik daarvoor de nieuwe 'sportscam' van Garmin, de VIRB gekocht. Een leuk klein waterdicht videocamaraatje dat in de palm van uw hand past en verrassend goede beelden geeft.
Deze week heb ik de eerste opname gemaakt hoe ik de hardnekkige kalkaanslag van de romp van onze boot heb gekregen.

Langs deze weg willen wij onze lezers ook oproepen om vooral hun eigen belevenissen, bijzondere beelden en bijvoorbeeld "hoe doe je dat" adviezen met ons en de andere lezers te delen. Mail ons uw verhaal en uw beeldmateriaal. Of beter nog stuur ons de link naar uw website, weblog, Facebook pagina of Youtube kanaal waar deze informatie te vinden is. Reageren kan onderaan dit artikel ...

De Garmin VIRB kocht ik overigens bij de Videocamerashop van Coolblue. 's Avonds laat nog besteld en de volgende dag al in huis. Bestel ook meteen een geheugenkaart want deze zit er standaard niet bij.

Vrolijk Kerstfeest

Als de volgende Vaarwijzer Nieuwsbrief verschijnt is het al weer Tweede Kerstdag. Dus wensen wij u nu al een heel fijn en vrolijk Kerstfeest. In goede gezondheid samen met uw familie en naasten. Wij hopen dat u aan de Kerstdis en onder de kerstboom veel sterke verhalen heeft om op het afgelopen seizoen terug te kijken en wellicht dat er voor het volgende zo weer mooie plannen ontstaan. Ook na de Kerst staan wij natuurlijk weer klaar om u te voorzien van relevante informatie en naar wij hopen bij te dragen aan uw plezier op het water.

Kite challenge

Elke nieuwe sport en ook elk nieuw soort vaartuig nodigt uit om bijzondere uitdagingen aan te gaan en zo de grenzen van de mogelijkheden op de zoeken. Pure waanzin of waanzinnige prestatie liggen soms vlak bij elkaar.
Een goede voorbereiding en professionele begeleiding maakt meestal het verschil.

In de Atlantic Kite Challenge gingen een aantal ervaren kitesurfers de uitdaging aan om per kite de Atlantische oceaan over te steken. Op 20 november 2013 vetrok men vanaf Fuerteventura. Om na duizenden mijlen, vele kitewissels en een onverwachte korte stop op Kaap Verdie aan te komen op de Turks & Caicos eilanden.
Meer leest u online …

Mogelijk uitstel ROSR-eisen

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) heeft aangekondigd, met het oog op de aanhoudende crisis, te werken aan verlenging van overgangstermijnen uit het Reglement Onderzoek Schepen op de Rijn (ROSR). Het gaat om een aantal bepalingen waarvan de overgangstermijn in 2015 afloopt, waaronder eisen omtrent geluid, elektrische installaties en relingen, en - specifiek voor de passagiersvaart - de tweede onafhankelijke voortstuwing. Lees verder op de website …

Rust

Vorige week schreef ik u nog over onze stress rond het verkopen van onze zeilboot en riepen wij uw hulp in. Hartelijk dank voor de vele reacties en adviezen. En ik kan u melden dat onze inspanningen succesvol waren. Onze boot is verkocht! Dit weekend is de overdracht. Soms kan het ineens snel gaan.
Het belangrijkste was natuurlijk dat wij de vraagprijs aanzienlijk verlaagd hadden. Hierdoor kwam ineens een heel andere doelgroep in beeld. Ook hebben wij uitgebreid gebruik gemaakt van de mogelijkheden om onze boot extra onder de aandacht te brengen. Op Marktplaats bijvoorbeeld door de advertentie een week lang als Topper bovenaan te laten verschijnen, maar bijvoorbeeld ook op Boten te koop en anders sites zijn altijd speciale opties om uw schip extra onder de aandacht te brengen. Gezien de prijststelling van 9.500 euro nu voor 4.500 euro kregen wij de meeste reacties uit de hoek van Marktplaats. Bijna 3.000 mensen hebben onze advertentie gezien en wij kregen vele vragen en ook spontaan enkele online biedingen. Biedingen die overigens meer dienen om contact te leggen, want ik kan mij niet voorstellen dat men enkele duizenden euro's wil overmaken zonder de boot in het echt gezien te hebben. De uiteindelijke koper heeft nooit een bod gedaan, hij maakte meteen een afspraak om te komen kijken.
Hoewel wij natuurlijk een bijna belachelijk lage prijs voor ons schip krijgen, zijn wij er wel blij mee. Het geeft immers rust. En we zijn ook blij dat ons schip, waar wij 12 jaar veel plezier mee hadden, een goede nieuwe eigenaar vind, die vol zit met ideeën wat aan het schip op te knappen en welke bestemmingen hij met haar wil bezoeken. Juist door de boot zo af te prijzen stellen wij de nieuwe eigenaar in staat om zelf nog geld in het opknappen en aanpassen te steken. En zo vaart ons schip straks weer een nieuwe toekomst tegemoet.
Een lage prijs betekent wel dat wij de meeste uitrusting en apparatuur zelf houden. Dat betekent ook dat wij nu dus een nieuw schip moeten kopen, anders hebben die spullen immers geen waarde meer. Hoe dit afloopt vertel ik u volgende week.

Boordboek Knopen en Steken weer leverbaar

De Boordboeken van Uitgeverij De Alk en Heijnen zijn kleine handige ringbandjes die in kort bestek een onderwerp bespreken. Heel handig om aan boord te gebruiken en als naslagwerk hoe iets nu ook al weer zat. Er zijn inmiddels een groot aantal verschillende boordboeken verschenen en wat ons betreft mogen dat er nog meer worden.

Het nadeel van populaire boeken is wel dat de voorraad soms helemaal op is. Niet alleen in ons magazijn, maar ook bij de uitgever. Dat was dus ook het geval bij het Boordboek Kopen & Steken. Was, want de herdruk is nu leverbaar.
Dit handige knopenboek staat vol met nuttige en praktische knopen en steken. Het is bedoeld voor zeilers en motorbootvaarders. De uitleg in tekst wordt ondersteund door heldere stap-voor-stap foto's, en ook de toepassing van de knoop of steek komt aan bod. Ook wordt aandacht besteedt aan de verschillende moderne touwsoorten en aan het onderhoud.

Belgische Zeilsport huldigt Jaques Rogge

In september ll. beëindigde Dr. Rogge zijn mandaat als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Internationaal werd zijn voorzitterschap als vernieuwend maar ook doortastend geroemd. De strijd tegen de doping en de organisatie van de Jeugd Olympische Spelen waren 2 van zijn belangrijkste verdiensten.
Als zeiler nam Dr. Rogge deel aan drie Olympische Spelen. Als jonge vader stond hij de startende zeilers bij om hun weg te vinden in de competitieve zeilsport. Als Belgische verantwoordelijke begeleidde hij het Belgisch Olympische team als "chef de mission" of als voorzitter. En finaal stond hij zelf 12 jaar aan het hoofd van deze prachtige organisatie. De gedrevenheid waarmee hij deze diverse taken op zich nam, en enthousiasme en de aandacht die de atleten hierbij kregen, vragen om erkenning en om een eerbewijs. Online verder lezen …

Conny van Rietschoten

Jaren terug was ik voor een congres in het zuiden van Portugal. Op een avond kwam ik daar bij de haven Connie van Rietschoten met zijn zoon tegen. Het water en de schepen bleven altijd trekken. Vele jaren eerder; weer een andere herinnering. Als vele jonge jongens volgden mijn broer en ik de verrichtingen van beide Flyers in de Whitbread Round the World races. Op een dag was mijn broer laat thuis. Wat bleek hij was van Maasland met een buurjongen naar de Veerhaven in Rotterdam gefietst. Daar was de Flyer net binnengekomen. En er was niemand die er een probleem mee had dat die twee jongens samen met alle VIP's aan boord stapten.
De zeilheld die voor velen tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie is, is helaas deze week op 17 december overleden.

Een goed stuk over Conny van Rietschoten en wat hij internationaal voor de zeilsport betekent vindt hier … (Engels). En het is goed om te weten dat, terwijl haar schipper voor het laatst uitvaart, de Flyer I terug naar Nederland komt. Klik hier …

Uiteraard schittert van Rietschoten ook in het mooie boek Zeilhelden.

Twee voor de prijs van een

De voorbereidingen voor HISWA 2014 zijn in volle gang. Over slechts 3 maanden staat Amsterdam RAI weer volledig in het teken van watersport. Koop nu uw toegangskaart en ontvang het 2e kaartje gratis. U betaalt dan slechts €15,00 in plaats van €30,00 voor 2 toegangskaarten. De actie is geldig t/m 31 december 2013.
Klik hier …

De HISWA Amsterdam Boat Show vindt plaats van 5 t/m 9 maart in Amsterdam RAI en is boeiend voor iedere watersporter. Of u nu een kajuitzeiljacht of motorboot bezit, eigenaar bent van een sloep, open zeilboot of sportboot. Of wanneer u zo nu en dan een boot huurt of liever op een surfplank staat. Op de HISWA is echt voor ieder wat wils.

Varen op de getijden

Een goede voorbereiding is essentieel als u gaat varen. Nergens anders geldt dat zoals op getijdenwater. Vertrekt u daar op het verkeerde moment dan wordt u hard gestraft. Stroom tegen is meestal alleen vervelend, maar vastlopen omdat u de waterdiepte verkeerd heeft uitgerekend kan ernstige gevolgen hebben.

Alle informatie voor het varen op de Nederlandse getijdewateren vindt u in de HP 33 van de Nederlandse Dienst der Hydrografie. Deze bevat alle waterstanden en getijstromen voor de Nederlandse kust en aangrenzend gebied. De editie voor volgend jaar is nu leverbaar …

Een goed alternatief zijn de Getijtafels in Nederland van de SDU. Het verschil met de HP 33 is dat de HP 33 ook stroomkaarten bevat, de Getijtafels zijn echter wat handzamer van formaat. Ook van dit boek verscheen recent de 2014 editie; klik hier …

Gaat u volgend jaar richting de Duitse Noordzeekust, dan is het goed te weten dat ook de Gezeitenkalender 2014 nu is te bestellen …

België investeert in watersport langs haar kust

Vlaams minister van Toerisme, Geert Bourgeois wil ruim een half miljoen euro uitgeven aan toeristische projecten aan de Oostkust. De minister heeft een subsidie van ruim € 500.000 gereserveerd voor de Vlaamse kust. Met dit extra geld wil de Vlaamse regering de kust toeristisch aantrekkelijker maken. Twee projecten in Blankenberge, een in Zeebrugge en een in Knokke-Heist kunnen rekenen op een bedrag. Online verder lezen ...

Keuzestress

Kent u dat gevoel? Staat u in de watersportwinkel en kunt u geen keuze maken omdat er te veel producten voor hetzelfde in het schap staan. Wilt u een zeilvakantie boeken, maar er zijn zo veel bestemmingen en zo veel aanbieders met verschillende jachten. Of zoals momenteel in ons geval. Wij willen een ander schip kopen om ook eens andere vaargebieden te kunnen verkennen, maar helaas ons huidige schip is nog steeds niet verkocht. Maar ondertussen komt net dat schip voorbij dat je zou willen hebben. En dan is de eigenaar ook nog eens bereid om een bijna belachelijke prijs te accepteren en jou zijn schip te gunnen. Wat doe je dan?

Net als Abramovich gewoon meerdere (super)jachten op meerdere continenten is niet iets wat wij ambiëren. Twee boten lukt financieel nog wel, maar wij zien de dubbele zorg van twee ligplaatsen, twee keer de boot poetsen, twee keer het onderwaterschip verven, twee keer olie verversen, etc. gewoon niet zitten. Dat gaat ten koste van de motivatie en dus ten koste van het plezier van het varen en met jouw schip bezig zijn.

Daarom hebben wij besloten het voordeel dat wij bij de aankoop van het nieuwe schip kunnen halen door te geven aan de nieuwe eigenaar die ons huidige schip koopt. En roepen wij ook uw hulp in. Misschien zoekt u zelf een leuke zeilboot of weet u iemand die een leuke boot zoekt of gewoon omdat u het leuk vindt ons te helpen.

Stuur dan vooral veel mensen door naar onze advertentie op Marktplaats. Of plaats een linkje op uw Facebook pagina, Tweet en retweet over onze speciale aanbieding of spreek uw medewatersporters in de haven aan. Diegene die de uiteindelijke koper aanbrengt krijgt van ons een boek of zeekaart van uw keuze uit de Vaarwinkel kado. En voor de koper staat in de Vaarwinkel een set navigatiekaarten voor zijn of haar nieuwe vaargebied klaar.

Polaire of tropische maritieme lucht ?

In het meest recent afgenomen examen Stuurbrevet in België is een discussie ontstaan over een vraag over polaire of tropische maritieme lucht. Ook in Nederland moeten u de verschillende luchtsoorten kennen voor bijvoorbeeld het examen Klein Vaarbewijs 2.
Aardig om de discussie eens te lezen en vooral de reactie van twee weermannen. Klik hier ...

Nederlandse deelname aan de Volvo Ocean Race

Brunel wordt de hoofdsponsor van een Nederlands team in de komende Volvo Ocean Race. Sailing Holland, een initiatief van een aantal bekende Nederlandse zeilers, en Brunel hebben overeenstemming bereikt over deelname aan de Volvo Ocean Race 2014-2015.

De Volvo Ocean Race is de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De start van de race vindt plaats op 4 oktober 2014 in het Spaanse Alicante. Negen etappes en vier oceanen later finisht de race op 27 juni 2015 in Gothenburg in Zweden. De negenkoppige bemanningen hebben dan een afstand van 40.000 zeemijlen (72.000 km) afgelegd onder vaak de meest veeleisende omstandigheden.
Online verder lezen ...

De groei moet komen van de "kleine" watersport

Kitesurfplanken, sloepen en open zeilboten zijn de komende jaren de meest vitale groeiers in de watersportsecotor. Dat is een van de uitkomsten uit het Nationale Waterrecreatie Onderzoek. Lees verder bij ANWB Watersport …

Scheepsonderhoud

Vorig weekend was het nog water koud, maar de laatste dagen was het weer toch iets beter om buiten aan de boot te kunnen werken. Onlangs sprak ik met een vertegenwoordiger van onderhoudsproducten. Hij vertelde dat begin van dit jaar de verkopen wat tegen waren gevallen. Omdat het zo lang koud bleef kwam men niet aan onderhoud toe en veel schepen gingen daarna al vrij snel weer het water in, zonder dat er tijd was om veel aan het onderhoud te doen. Opvallend was dat deze leverancier de afgelopen weken juist veel bestellingen mocht noteren. Vermoedelijk dat veel mensen - nu het weer nog goed is - er voor hebben gekozen om hun schip aan het begin van de winter extra te verzorgen. Een goed idee, want niemand weet hoe het weer dit voorjaar zal zijn.

Toch zijn er ook klussen die nog even moeten wachten, want hoewel het weer redelijk is te noemen, is het toch echt te koud voor een groot aantal klussen. Veel onderhoudsproducten hebben namelijk een minimum temperatuur waarmee het betreffende product nog optimaal werkt. Kijkt u daar dus goed naar als u dit weekend nog wat wilt gaan doen.

En als u de instructies dan toch leest; kijkt u dan meteen naar de aanbevolen dosering. Waarschijnlijk denkt u net als ik dacht: "beter nog een beetje extra voor een beter resultaat". De moderne onderhoudsmiddelen zijn echter zo doordacht dat zij juist optimaal resultaat geven als u de instructies van de fabrikant zo goed mogelijk opvolgt. En vaak is minder dan dus beter en ook nog beter voor uw portemonnee.

Een bijzonder goed boek bij het onderhouden van uw schip is de Bijbel voor bootonderhoud. Een bijzonder compleet boekwerk dat alle aspecten van het scheepsonderhoud behandelt. Vol met adviezen en tips en zeer duidelijk geïllustreerd. En zo'n groot dik boek is uiteraard ook geweldig om kado te doen. Te bestellen in de Vaarwinkel …

Sinterklaas

Een verrassing die u in uw mailbox vond.
Nooit eerder verscheen de Vaarwijzer Nieuwsbrief op pakjesavond.
Voor de goed heiligman weer vertrekt naar zee,
leek het ons een aardig idee,
u een kortingsbon te schenken.
Zelf kunt u dan bedenken,
wat u uit de Vaarwinkel wilt bestellen.
Let wel op uw tellen:
De bon moet u binnen 14 dagen besteden,
een regel die u niet mag overtreden.
Bestel voor minstens 30 euro,
dan krijgt u maar liefst 5 euro van ons kado!

De Kapitein van de Pakjesboot

Uw kortingscode: .... [Code alleen voor abonnees van de gratis nieuwsbrief !] Ook abonnee worden; schrijf u nu in op: http://www.vaarwinkel.nl/shop/newsletter.asp

Ga naar de site van Vaarwinkel en stop de artikelen die u wilt bestellen in uw winkelwagen. Als u alles heeft gaat u naar de Kassa. In de winkelwagen of op de pagina waar u uw adres opgeeft kunt u de kortingscode invoeren. Klik op de knop Code nu toepassen. De korting wordt dan toegepast en u kunt de bestelling verder afronden.

Niet voor niets is de Vaarwinkel al jarenlang de exclusieve leverancier van kaarten en boekwerken voor de Pakjesboot.

Waterkampioen Sinterklaasrace

Het is bekend dat de zeilsport ongekend populair in is Frankrijk. Dat echter een Fransman de virtuele Sinterklaas zeilrace van de Waterkampioen wint, is toch wel bijzonder.

De Sinterklaas Race, de virtuele Waterkampioen-race van Valencia naar Delfzijl, heeft een winnaar. Woensdagavond om 20.53 uur finishte Frozen Lifeboat, op 100 meter gevolgd door Herve Avalon. Voor de Sinterklaas Race schreven zich in totaal 7.198 mensen in.
De eerste uitslagen bevestigen dat de online zeilgame vooral in Frankrijk erg populair is. De top-4 is Frans, de nummer 5 een speler uit Zambia. De eerste Nederlander die over de virtuele finish ging, eindigde op de 65ste plaats. Of de deelnemers ooit van Sinterklaas gehoord hebben? Vast niet, maar de "echte" Sint Nicolaas is natuurlijk niet voor niets de schutspatroon of beschermheilige van de zeevarenden.
Online verder lezen …

Evaluatie Varen doe je samen

De voorlichtingscampagne Varen doe je samen! (VDJS) is in 2008 gestart, en heeft als doel de veiligheid op het water te vergroten. Dat gebeurt onder andere door voorlichting richting beroeps- en recreatievaart over ’veilig samen varen‘, en over onderwerpen zoals communicatie op het water, het dragen van een reddingsvest en het vlot en veilig passeren van een brug of sluis. Betrokken organisaties zijn Rijkswaterstaat, alle provincies, KNRM en Reddingsbrigade Nederland, enkele havenbedrijven en de watersportbranche.

Om het project te evalueren is een korte enquête opgesteld. Iedereen wordt gevraagd om mee te doen. Invullen duurt ongeveer 5 minuten. Klik hier …

Verhuur zelf uw boot

Websites waarmee particulieren zelf geld kunnen verdienen zijn ongekend populair. Denk maar aan Marktplaats of Ebay als u zelf iets wilt verkopen of aan AirBnB als u een kamer of tweede woning zelf wilt verhuren. Een groot deel van het succes van deze websites valt te verklaren uit het gemak waarmee vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht, zonder dat daar allemaal extra schakels (die er ook iets aan willen verdienen) tussen zitten. Een kritische massa van aanbiedende en vragende partijen is daarvoor uiteraard weer van groot belang. Met slimme techniek, dankzij het internet en daardoor substantieel lagere kosten zijn deze websites in staat om snel beeldbepalend in een markt te worden.

Waar AirBnB de markt voor overnachtingslocaties in beweging bracht, wil het nieuwe Skipperz jachteigenaren de mogelijkheid bieden om hun eigen jacht te huur aan te bieden. Als eigenaar bepaalt u zelf of en aan wie u verhuurt en tegen welke prijs en condities. Wanneer u de boot zelf niet gebruikt, kunt u hem dus voor een aantrekkelijk bedrag verhuren. Skipperz maakt het mogelijk om de kosten van uw boot (en meer) terug te verdienen.
Aardig is dat Skipperz samenwerkt met verschillende professionele instanties en websites waar u als individuele en kleinschalige verhuurder nooit tussenkomt. Zo kunt u dus in een keer een grote en internationale doelgroep van potentiële huurders bereiken.

De site is zojuist gelanceerd en nu moet de database met aanbieders groeien zodat er voldoende en gevarieerde keuze is. Door de samenwerking met andere partijen in de (water)recreatie sector weet u in ieder geval dat u een grote groep geïnteresseerden kunt bereiken. Klik hier …

Nederlandse deelname aan de Volvo Ocean Race

Brunel wordt de hoofdsponsor van een Nederlands team in de komende Volvo Ocean Race. Sailing Holland, een initiatief van een aantal bekende Nederlandse zeilers, en Brunel hebben overeenstemming bereikt over deelname aan de Volvo Ocean Race 2014-2015.

De Volvo Ocean Race is de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De start van de race vindt plaats op 4 oktober 2014 in het Spaanse Alicante. Negen etappes en vier oceanen later finisht de race op 27 juni 2015 in Gothenburg in Zweden. De negenkoppige bemanningen hebben dan een afstand van 40.000 zeemijlen (72.000 km) afgelegd onder vaak de meest veeleisende omstandigheden.
Online verder lezen ...

Noordwest passage

Afgelopen zomer trachte Eef Willems met haar schip Tooluka vanaf Groenland door de Noordwestelijke doorvaart boven Canada te varen. Omdat er toch te veel ijs was, moest ze halverwege terugkeren. Komende winter geeft ze een aantal lezingen met dia's over Groenland en over haar poging door de NW Passage te varen. Meer informatie op de website ...

Nieuwe Info20M

De 72e editie van het informatieblad Info20M voor de grote pleziervaart is weer gratis te downloaden van de website van de familie Bos.
In dit nummer onder andere aandacht voor: ontwikkelingen Klein Vaarbewijs, ongevallen op het water, ECDIS en AIS, keuringen en regelgeving en wrakken en onderwater archeologie.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.