TipTop Sailing

TipTop Sailing heeft vaak leuke acties en aanbiedingen. Met enige regelmaat leest u hierover in de Vaarwijzer Nieuwsbrief. TipTop heeft echter zelf ook een informatieve nieuwsbrief. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte. Het archief vindt u op de website en u kunt u daar ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

TipTop Sailing is CWO zeilschool, verhuurder van zeiljachten en aanbieder van zeilvakanties op verschillende mooie locaties. Tip Top Sailing bestaat al sinds 1996 en is gevestigd in het Noord Brabantse Willemstad en heeft daarnaast nog een eigen basis in het Griekse Corfu en Lefkas.

Oorzaken van ongevallen op het water onderzocht

De ongevallen op het water in 2013 vragen de aandacht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor veiligheid en zijn aanleiding om een onderzoek te starten naar de mogelijke oorzaken van ongevallen. De partners in het project Varen doe je samen – publieke partijen, waterrecreatiesector en binnenvaart- hebben de behoefte uitgesproken om binnen de campagne ‘een stip op de horizon te zetten’ als het gaat om het vergroten van de veiligheid op het water. Om dit te kunnen doen is inzicht en overzicht nodig van mogelijke oorzaken van ongevallen. Reden voor VDJS om de oorzaken van ongevallen in de recreatievaart te nader te onderzoeken. De resultaten worden in april bekend gemaakt. Klik hier om verder te lezen …

SUP tocht door de Amsterdamse grachten

Na een succesvolle SUP Tocht in 2013 wordt de start van de HISWA Amsterdam Boat Show ook dit jaar weer op sportieve wijze ingeluid. Op zondag 2 maart aanstaande laten naar verwachting ruim 200 deelnemers zich met een SUP-board van hun beste kant zien in de grachten van Amsterdam. Op de website leest u meer …

Maritiem erfgoed

Het E-magazine Maritiem Programma brengt het maritieme aspect van archeologie onder de aandacht en deelt de bevindingen en ervaringen van het Maritiem Programma. Aan de hand van diverse verhalen en projecten worden de verschillende kanten van de onderwater erfgoedzorg van Nederland belicht. In het magazine wordt afwisselend aandacht besteed aan thema's in binnen- en buitenland. Klik hier …

Drie nieuwe wateratlassen

Nadat vorige week een heel reeks aan nieuwe ANWB Waterkaarten verscheen, komen deze week drie nieuwe wateratlassen beschikbaar. Het gaat daarbij om de nieuwe 2014-2015 editie van:

Allen te bestellen in de Vaarwinkel. Binnenkort verschijnen nog de nieuwe ANWB Wateratlas voor Friesland en de Waterkaart voor de Friese meren.

Concept rijksstructuurvisie Wind op Zee

Het kabinet heeft nieuwe gebieden aangewezen voor de bouw van windmolenparken op zee. Het gaat om het gebied Hollandse Kust (1.225 km2) en het gebied Ten Noorden van de Waddeneilanden (200 km2).
Dat staat in de ontwerp-Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en de bewindslieden Kamp en Dijksma van Economische Zaken heeft ingestemd. De gebieden liggen buiten de 12-mijlszone, minimaal 22 kilometer uit de kust.
Klik hier om verder te lezen …

Staande mastroute beperkt in vrije doorvaart

Afgelopen dagen was er wat rumoer rond de plannen van Schiphol om de vrije doorvaart van de staande mastroute te beperken. Waarschijnlijk is ook uw eerste reactie: "wat heeft Schiphol daar over te zeggen?".
Schiphol is op en rond onze nationale luchthaven verantwoordelijk voor de veilige afwikkeling van het vliegverkeer van en naar de luchthaven. Nationale en internationale regels voor de luchtvaart bepalen ondermeer dat de routes naar de start- en landingsbanen vrij moeten zijn van hoge obstakels. Dat hoog helemaal niet zo hoog is bleek afgelopen week. Schiphol kondigde nieuwe regels aan waarin bepaald zou worden dat schepen met een doorvaarthoogte van meer dan 14 meter speciale toestemming moeten vragen om langs Schiphol te varen. De Ringvaart langs Schiphol kruist op een paar plaatsen de aanvliegroutes naar Schiphol. En omdat het betreffende deel van de Ringvaart ook deel uitmaakt van de Staande Mastroute betekent dit een belangrijke beperking voor een behoorlijk groot aantal zeilschepen dat jaarlijks van deze route gebruik maakt.

Schiphol voert aan dat nieuwe internationale regels een dergelijke beperking noodzakelijk maken. Momenteel geldt al een regel dat schepen met een doorvaarthoogte hoger dan 23 meter toestemming moeten vragen als zij over de Ringvaart moeten varen. In mijn ogen is 14 meter wel erg laag, want een beetje huis op de dijk langs de Ringvaart komt daar waarschijnlijk ook al aan. Terecht dat diverse instanties bezwaar hebben gemaakt bij Schiphol. Slaat de regelzucht hier niet te ver door? En ook vraagt men zich af hoe Schiphol dit denkt te organiseren? Jaarlijks varen zo'n 3.500 schepen de staande mastroute. Dat betekent per dag in het seizoen toch al gauw een flink aantal schepen dat eerst bij Schiphol toestemming moet vragen.

De laatste berichten lijken er overigens op te wijzen dat het niet Schiphol is die de nieuwe regels heeft geïnitieerd, maar dat Schiphol hiertoe is gevraagd door de Inspectie leefomgeving en transport. "Of het nu een kraan of een hoge mast van een zeilboot is, je moet voorkomen dat er een botsing ontstaat. Natuurlijk is de kans uiterst klein met een voorbij varend schip, maar iedereen moet zich aan de wet houden. Wij begrijpen ook dat niet iedere schipper eerst een ontheffing kan aanvragen. Daarom hebben we Schiphol en de provincie gevraagd samen een gebruiksregeling te maken'', laat de inspectie weten.

Geef de Flyer een warm welkom

Flyer, het jacht waarmee Conny van Rietschoten de Whitbread Round the World Race won in 1977-78, komt op zaterdag 22 februari aan in de Veerhaven in Rotterdam. Daar zal het tussen 14.00-14.30 aanmeren bij de Koninklijk Roei-en Zeilvereniging De Maas. Tijdens de ceremonie van de feestelijke terugkomst zal de vlag van de Koninklijke Maas, waaronder van Rietschoten tijdens de race voer weer in ontvangst worden genomen aan boord van het jacht. Flyer zal ook op de Hiswa te zien zijn. De watersportbeurs gaat op woensdag 5 maart van start. Het zeiljacht krijgt een prominente plek binnen de tentoonstelling Evolutie. Lees online verder …

Tien leuke vaarroutes door de Randstad

Het leuke van ons werk is dat wij vaak als een van de eersten al die mooie nieuwe watersportboeken mogen inkijken. Ik had altijd al een bijzondere band met boeken en hoewel ik ook erg thuis ben in de digitale wereld blijft het altijd leuk om een "echt" boek in handen te hebben. Het nieuwe boek Vaarroutes door de Randstad is zeker een leuk en praktisch boek waar velen plezier aan zullen beleven.

De Randstad is een prachtig, veelzijdig en avontuurlijk vaargebied voor motorboot- en sloepvaarders. Deze handige gids brengt de mooiste vaarroutes door dat gebied overzichtelijk bijeen: zowel dag- als weekendtochten, en zowel door het Groene Hart als dwars door de steden.

Door de heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is de gids makkelijk te gebruiken. Alle routes eindigen bij het vertrekpunt en bevatten voor sloepeigenaren allerlei B&B-overnachtingsadressen en informatie over trailerhellingen. Dankzij de goed gekozen knooppunten kunnen routes gecombineerd worden en kan de lengte van de tochten zelf worden aangepast. De gids is rijk geïllustreerd met prachtige foto's en overzichtelijke kaartjes. Met de handige tabjes aan de zijkant is een route snel te vinden.

Bestel het boek Vaarroutes door de Randstad in de Vaarwinkel …

Cruisen en zeilen

Op 21, 22 en 23 Maart 2014 vindt het Cruise en Zeil Event plaats in de Cruise Terminal Rotterdam. Cruise reizen en zeilvakanties winnen snel aan populariteit en zijn voor iedereen; van jong tot oud, voor gezinnen en singles, voor avonturiers en liefhebbers van luxe. Wilt u een zeilboot huren in de Cariben? Met het gezin langs de Griekse eilanden? Met een groep rondzeilen? Volledig verzorgd of zelfstandig? Alle mogelijkheden vindt u op het Cruise en Zeil Event …

Hartinfarct op zee, en dan …?

Bij ongevallen of ziekte aan boord van een zeeschip of jacht, waar ook ter wereld, kan de kapitein een arts van de Radio Medische Dienst (RMD) van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij kosteloos om een advies vragen. De artsen van deze unieke Radio Medische Dienst zijn 24 uur per dag oproepbaar bij spoedgevallen. Zij hebben een normale artsenpraktijk en doen daarnaast het werk voor de RMD. Online verder lezen …

Nieuwe ANWB Waterkaarten

Nu het weer buiten zo zacht is, begint iedereen voorzichtig aan het begin van het nieuwe vaarseizoen te denken. Zo ook de medewerkers bij de uitgeverij van de ANWB, want zij hebben deze week een hele reeks aan nieuwe ANWB Waterkaarten uitgebracht. En uiteraard zijn deze nu al in de Vaarwinkel te bestellen ...

Elke jaar vervangt de ANWB ongeveer de helft van haar Waterkaarten door een nieuwe editie. Dus elke twee jaar wordt de hele reeks vernieuwd. Deze week zijn de 2014-2015 edities van de volgende kaarten verschenen:

Later zullen nog de nieuwe edities verschijnen van de Wateratlassen A Groningen, B Friesland, D Gelderse IJssel en M Limburgse Maas. Ook de nieuwe kaart met de Friese meren wordt binnenkort verwacht.

Immatriculatie voor plezierboten in België

De Immatriculatie of officiële registratie voor plezierboten is in België recent aangepast. De wijzigingen zijn ingegaan op 1 februari jl.. Wat er is verandert kunt u online nazien op de Vaarwijzer website; klik hier ...

Buitenlandse plezierboten moeten hun nationale vlag voeren of de letter of lettercombinatie dragen van hun land zoals bepaald in aanhangsel 1 van het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (APSB) en de scheepsdocumenten aan boord hebben die in hun land verplicht zijn (bv. ICP - International Certificate for Pleasurecrafts).

Proeven

Altijd al heeft u met een schuin oog naar motorboten gekeken. U zou wel willen, maar u heeft geen ervaring met motorbootvaren. En om zomaar op de bonnefooi een motorboot te huren, is ook weer zo wat. En toch, u zou graag willen weten hoe het is om met een motorboot het water op te gaan…
Dat is mogelijk, want bij Consonant Yachts kunt u vrijblijvend proeven aan motorbootvaren! Het kost u een halve dag en het geheel bestaat uit drie onderdelen: proeven aan de theorie, proeven aan de praktijk én proeven van een Twentse maaltijd.

Proeven aan Motorbootvaren is mogelijk op elke zaterdag in de maanden maart (vanaf 15 maart), april, mei en juni. Er is een ochtendsessie van 10.00 tot 13.00 uur en een middagsessie van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie online …

Nieuwe Info20M

Vers van de pers; het nieuwe nummer van Info20M, het gratis digitale informatiemagazine voor de grote pleziervaart en (voormalige) beroepsschepen. In deze editie onder andere aandacht voor: Examinering binnenvaart- en watersportdiploma's in een hand, Samenvatting Nationaal Motorbootzaken Onderzoek 2013, Regeling tarieven Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen 2014, Inland AIS vanaf 1 december 2014 verplicht, Ontwikkelingen rond elektronische vaarkaarten (ENC's), Beantwoording kamervragen over de betaling van havengelden voor de recreatievaart, Het Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed komt er aan, en nog meer. U kunt het magazine downloaden op de website van de familie Bos; klik hier…

Rondvaart in open sloep vaak onveilig

Open rondvaartboten van vooral niet-commerciële organisaties zijn vaak onveilig. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport op basis van controles in 2013. Van de 25 gecontroleerde niet-commerciële boten hadden er 3 een schipper zonder vaarbewijs. Ook hadden 6 boten geen keuringsrapport. Online verder lezen …

Ook wij worden wel vaker gebeld door mensen die voor een club of stichting met een sloep of ander vaartuig mensen willen rondvaren. De regels zijn echter redelijk eenvoudig. Elk schip dat "legaal" én bedrijfsmatig met 12 of meer passagiers vaart is een passagiersschip en dus een groot schip, ongeacht de lengte van het schip. Een passagier is iemand die mee vaart en geen deel uitmaakt van de bemanning. Op een groot schip moet de schipper een groot vaarbewijs hebben. Ook moet een passagierschip aan een flink aantal eisen voldoen. Minder dan 12 passagiers betekent dat volstaan kan worden met een klein vaarbewijs en dat door het schip alleen de regels voor een pleziervaartuig gelden.

In bovenstaande heb ik het woord "legaal" bewust aangemerkt. Immers u kunt er voor kiezen met 12 of meer passagiers te varen zonder aan de eisen te voldoen en/of zonder een groot vaarbewijs. Volgens de regels bent u dan uiteraard in overtreding. En u mag u ook niet beroepen op de speciale voorrangsregels voor grote schepen.

Den Haag Watersportstad

Met de vestiging van het tweede regattacenter van Nederland aan de haven in Scheveningen gaf Den Haag duidelijk haar ambitie als watersportstad aan. Een investering die zich begint terug te verdienen. Vorig jaar de Wereldkampioenschappen Nacra 17 en eerder in 2010 was er het WK in de 470 klasse. En straks in 2015 een pitstop voor de Volvo Ocean Race en samen met het Watersportverbond heeft de hofstad nu ook de ambitie om het WK Olympische klassen in 2018 naar zich toe te halen. Klik hier om verder te lezen …

De langste downwinder ooit

"Downwinders" vormen een speciaal onderdeel van de kitesurfsport. Met een kite vaar je het beste ruime koersen voor de wind. Als de wind uit de goede hoek komt maken kitsurfers daarom graag een downwinder; een langere oversteek van de ene plek naar de andere. De downwinder Hoek van Holland - Scheveningen is een goed voorbeeld en erg populair onder de surfers uit de Hoek. In elke sport heb je mensen die hun grenzen steeds verder willen leggen. Afgelopen zomer stak een groep kitesurfers de Atlantische Oceaan over. The longest downwinder ever. Voorlopig dan ...

Achtenvijftig Man Over Boord manoeuvres uitvoeren in slechts zesentwintig dagen? Honderden kritische kite procedures begeleiden en dat 24 uur per dag? Teamcaptain, en meervoudig wereldkampioen zeilen, Erik van Vuuren werd op het laatste moment betrokken bij de HTC Atlantic Kite Challenge; de eerste oversteek van de Atlantische oceaan per kite. Zes kiters die gezamenlijk al kitend uiteindelijk in 7.756 kilometer de Atlantische Oceaan zijn overgestoken, begeleid door een volgschip met aan boord; één captain, drie zeilers en één cameravrouw. “ De rol van Van Vuuren bleek cruciaal voor het slagen van de onderneming.
Op zaterdag 15 en 22 februari van 17.30-18.00 zal deze geweldige maar af en toe ook huiveringwekkende tocht te zien zijn op RTL 7. Lees verder …

Dag voor eigenaren van Rijo kruisers

Enkele eigenaren van een Rijo kruiser hebben het initiatief genomen voor een heuse Rijo Kruiser Dag. Op 26 april in Alphen aan den Rijn. Niet alleen Koningsdag, maar ook de 50e verjaardag van scheepswerf De Jong. Zo'n 350 Rijo kruisers zijn er gebouwd, maar er is eigenlijk maar weinig informatie over deze schepen bekend. Daar willen de initiatiefnemers nu verandering in brengen door eigenaren van de kruisers bij elkaar te brengen en ervaringen uit te wisselen. Ook zijn er plannen voor een bulletin voor eigenaren en liefhebbers.
Meer informatie op de Facebookpagina, waar u zich ook kunt aanmelden voor de eerste Rijo kruiser dag.

Een schuldig landschap

Het nieuwe nummer ligt al weer bijna op de mat, maar afgelopen maand in de Waterkampioen speciale aandacht voor de Vlaamse Westhoek.
Opnieuw ontsproten oorlogsakker die in al haar poriën nog de sporen van de grote oorlog ademt. De Vlaamse Westhoek waar precies 100 jaar geleden WO I werd uitgevochten. De Westhoek is ook een wat vergeten vaargebied, een zucht voorbij Brugge. En vanuit Nederland goed bereikbaar. De redactie van de Waterkampioen is zo enthousiast over dit gebied dat zij u mee wil nemen om samen met het redactieschip de Tijgerhaai een rondtocht te maken.

Op eigen kiel of met een charterboot kunnen lezers zich aansluiten bij een geheel verzorgde flottielje die start in het Belgische Beernem en via Brugge richting de Vlaamse Westhoek vaart. Reisdata: 17-24 mei, 14-21 juni, 6-13 en 20-27 september. Meer informatie over prijzen en inschrijven vindt u het vandaag te verschijnen Waterkampioen nummer 2.

In Waterkampioen 1 dus een uitgebreid toeristisch dossier over varen in de Westhoek. Haast u nog vandaag naar de kiosk.
Ook in de Vaarwinkel vindt u een selectie boeken, vaarwijzers en vaarkaarten voor België. Klik hier ...

Scheepsbeeldwoordenboek

Dankzij het Groot geïllustreerd scheepswoordenboek hoeft u zich in het buitenland niet meer met handen en voeten verstaanbaar te maken. Duidelijke tekeningen geven de woorden in het Nederlands. Het getal achter het woord verwijst naar de vertalingen in de andere acht talen. Met deze visuele gids in de hand communiceert u snel en simpel als u hulp of assistentie nodig hebt en u de taal niet spreekt.
Zojuist verschenen en nu te bestellen in de Vaarwinkel …

Groei voor Boot Dusseldorf

Terwijl de boten en watersportindustrie in zwaar weer zit en vecht om elke klant, heeft Boot Düsseldorf droge voeten gehouden door met 248.600 bezoekers te eindigen, 22.300 bezoekers meer dan vorig jaar en is daarmee bijna terug op het niveau van 2011 ( 250.500 bezoekers). Klik hier om verder te lezen …

Oceaan Club

U kent Henk de Velde natuurlijk als zeezeiler. U weet misschien ook dat hij een motorschip heeft gekocht. Een zeewaardige De Vries Lentsch kotter. De zomer van 2013 bracht hen naar Spitsbergen en terug. Deze zomer wil hij "het einde van de wereld" ontdekken: Kaap Finisterre. Gallicië heet deze Spaanse provincie. Gallicië betekent ook een Keltisch verleden, de Costa del Muerte, rias, ongerepte plekken, stilte en voor velen de ceremonie aan het eind van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. En natuurlijk Kaap Finisterre, het eind van de aarde.

En u kunt mee. U leest het goed, waar Henk in het verleden zijn avonturen en omzwervingen vaak alleen ondernam en zelfs zijn huidige schip de naam Solitario gaf, voer Henk deze zomer al met bemanning en dat beviel kennelijk goed. Daarom lanceert hij u de OceanClub. Voor zijn grote schare fans en volgers, maar vooral ook voor mede-avonturiers die een keer met hem mee willen varen. Meer leest u op zijn nieuwe website …

Immatriculatie voor plezierboten in België

Op 15 december 2013 is in België een koninklijk besluit ondertekend waarbij er wijzigingen zijn aangebracht in de immatriculatie van pleziervaartuigen op de binnenwateren. De voornaamste wijzigingen van dit besluit - dat in werking is getreden op 1 februari 2014 - zijn:
  1. Immatriculatie is alleen nog mogelijk als het pleziervaartuig een band met België heeft. Er is een band met België als:
    - voor wat natuurlijke personen betreft, ten minste 50% toebehoort aan Belgen of in België ingeschreven personen;
    - voor wat rechtspersonen betreft, 100% toebehoort aan een in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) ingeschreven rechtspersoon.
  2. De fysieke immatriculatieplaat verdwijnt definitief. In plaats daarvan wordt een immatriculatiedocument afgegeven. Dit document of een kopie ervan dient aan boord te worden bewaard.
  3. Vaartuigen in bezit van een immatriculatieplaat blijven in regel.
  4. Ook op de Beneden-Zeeschelde wordt immatriculatie verplicht.
  5. De retributies voor de aanvraag wordt verhoogd tot 50 euro.
  6. Voor zover er een band met België kan worden aangetoond, kunnen sommige vaartuigen (kano's, kajaks, waterfietsen en gondels) waarop de nieuwe regels van het immatriculatiedocument niet van toepassing zijn, vrijwillig een immatriculatiedocument aanvragen volgens dezelfde procedure.
Buitenlandse plezierboten moeten hun nationale vlag voeren of de letter of lettercombinatie dragen van hun land zoals bepaald in aanhangsel 1 van het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (APSB) en de scheepsdocumenten aan boord hebben die in hun land verplicht zijn (bv. ICP - International Certificate for Pleasurecrafts).

Meer informatie op de website van de Belgische overheid ...

Ontwikkelingen rond Electronische vaarkaarten

Vrijwel onopgemerkt is eind september 2013 de Europese richtlijn [Nr. 909/2013] gepubliceerd, die de lidstaten verplicht om over uiterlijk 30 maanden inland-ECDIS kaartgegevens ter beschikking te stellen. De richtlijn geldt voor vaarwateren vanaf klasse Va. Hoewel veel Europese landen al gratis zogenaamde electronic navigation charts of ENC's ter beschikking stellen, valt hierin nog wel wat te verbeteren. De nieuwe richtlijn mag dan ook gezien worden als een stok achter de deur voor landen om te investeren in een verdere verbetering van hun ENC's.

Vooruitlopend op de EU-verplichting, is Nederland al aan het werk gegaan om verbeteringen in haar ENC's tot stand te brengen. Tussen overheden, haven- en vaarwegbeheerders en binnenvaartsector is overleg gaande om te komen tot eenduidige en aaneensluitende ENC's van het netwerk dat voor de beroepsvaart van belang is. De ambitie van Nederland gaat echter verder dan alleen de (verplichte) klasse Va vaarwateren. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2014 een initiatief hiertoe gelanceerd worden.

De Centrale Rijnvaartcommissie CCR bereidt verdere regelgeving voor, waarbij de aangekondigde AIS verplichting wordt gecombineerd met een verplichting om AIS zichtbaar te kunnen maken in een inland-ECDIS vaarkaart of een vergelijkbaar visualiseringssysteem.

Voor de pleziervaart betekent dit dat er steeds meer en betere gratis door de overheid uitgegeven digitale vaarkaarten beschikbaar komen. In eerste instantie voor de wateren die voor de beroepsvaart van belang zijn.

Top leidt ook op zee tot hinder

Op 24 en 25 maart as. wordt in Den Haag de Nuclear Security Summit georganiseerd. Deze week werden de zeer ingrijpende veiligheidsmaatregelen bekend gemaakt. Op land lijkt ongeveer alles te moeten wijken voor het grote aantal regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders. Ook op zee moet u rekening houden met verscherpt toezicht en bijzondere regels. Zo moet de scheepvaart ter hoogte van Scheveningen en Noordwijk een kilometer uit de kust blijven. Online verder lezen …

Twintig wereldprimeurs

Een maand voor de start van de 24ste editie ligt Boot Holland prima op koers. Met 250 deelnemers zijn alle vijf hallen gevuld, debuteren dertig bedrijven en kent de beurs ruim twintig wereldprimeurs. Boot Holland wordt gehouden van 7 tm 12 februari in het WTC Expo in Leeuwarden. Dat is de grote kracht van een eigen bootindustrie die maakt dat de beurs een uniek aanbod weet te presenteren. Online verder lezen ...

Colin Archer Memorial Race

De Colin Archer Memorial Race (C.A.M.R.) wordt eens in de twee jaar gezeild. De startplaats is Lauwersoog en de finish bij het Noorse Larvik. De afstand is ongeveer 365 zeemijl. U doet er, afhankelijk van wind en tij gemiddeld drie dagen over om de afstand te overbruggen. Voor veel zeilers een uitgelezen kans om daarna op een rustig tempo de mooise Noorse scherenkust te verkennen of om af te zakken via de Zweedse en Deense kust en onder andere Kopenhagen te bezoeken.

Diverse zeilscholen doen ook aan de race mee en u kunt op verschillende delen van de race en terugreis meevaren. Een unieke kans om veel ervaring op te doen en een mooi vaargebied te leren kennen.
Bijvoorbeeld bij de Zeezeilschool in Scheveningen ... of bij Demarage ...

De voor deze overtocht benodigde kaarten en boekwerken zijn uiteraard te vinden in de Vaarwinkel. Wij raden aan:

BA staat voor British Admiralty, de officiële zeekaarten van de Briste Hydrografische Dienst.

Jaws

Alleen al bij het horen van de tune van de film Jaws krijgen velen van u waarschijnlijk kippevel. Jaws is echter ook de populaire naam voor een wel heel bijzondere surfspot op Maui, één van de Hawai eilanden. Jaws of Pe'ahi is een legendarische surfspot waar alleen de echte surfhelden (meestal locals) zich aan wagen. Een surfspot overigens met zelfs een eigen Facebook pagina ... Enkele jaren geleden was ik zelf op Maui en heb met eigen ogen mogen zien hoe enkelen zich door een jetski voor de golf laten droppen om vervolgens te surfen op deze gigantische hoge en mooie golven.

De golven op Maui onstaan eigenlijk door slecht weer in de buurt van Alaska. Zo veel dagen na de storm in Alaska staan de mooiste golven bij Pe'ahi. In de winter zijn de meeste stormen en in de winter is het op Maui ook nog erg aangenaam met gemiddeld 25° C en een watertemperatuur van 18°. Steeds meer Nederlandse surfers kiezen er voor om in te winter op Maui te verblijven. Waar de meeste mensen alleen bij Jaws komen kijken dacht Nederlander Rein Hagenaars: "Dat wil ik ook !". Alleen Rein is geen surfer, maar enthousiast kanovaarder en eigenaar van een branding-kanoschool in Hoek van Holland. Dus pakte hij zijn wildwaterkano en werd daarmee waarschijnlijk de eerste die met kano de golven op Jaws bedwong. Zie de beelden op onze website ...

Belgian Boat Show verjongt

In 2014 gaat de Belgian Boat Show verder in de richting die na het overstagmanoeuvre van vorig jaar werd ingeslagen: een groter en diverse en breder aanbod van diensten en producten met de bedoeling een realistisch beeld te geven van zowel de professionele als de non-profit situatie van watersport in dit land. Flanders Expo Gent, zaterdag 8 tot maandag 10 februari 2014 en vrijdag 14 tot zondag 16 februari 2014. Klik hier ...


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.