Afgelopen dagen was er wat rumoer rond de plannen van Schiphol om de vrije doorvaart van de staande mastroute te beperken. Waarschijnlijk is ook uw eerste reactie: "wat heeft Schiphol daar over te zeggen?".
Schiphol is op en rond onze nationale luchthaven verantwoordelijk voor de veilige afwikkeling van het vliegverkeer van en naar de luchthaven. Nationale en internationale regels voor de luchtvaart bepalen ondermeer dat de routes naar de start- en landingsbanen vrij moeten zijn van hoge obstakels. Dat hoog helemaal niet zo hoog is bleek afgelopen week. Schiphol kondigde nieuwe regels aan waarin bepaald zou worden dat schepen met een doorvaarthoogte van meer dan 14 meter speciale toestemming moeten vragen om langs Schiphol te varen. De Ringvaart langs Schiphol kruist op een paar plaatsen de aanvliegroutes naar Schiphol. En omdat het betreffende deel van de Ringvaart ook deel uitmaakt van de Staande Mastroute betekent dit een belangrijke beperking voor een behoorlijk groot aantal zeilschepen dat jaarlijks van deze route gebruik maakt.
Schiphol voert aan dat nieuwe internationale regels een dergelijke beperking noodzakelijk maken. Momenteel geldt al een regel dat schepen met een doorvaarthoogte hoger dan 23 meter toestemming moeten vragen als zij over de Ringvaart moeten varen. In mijn ogen is 14 meter wel erg laag, want een beetje huis op de dijk langs de Ringvaart komt daar waarschijnlijk ook al aan. Terecht dat diverse instanties bezwaar hebben gemaakt bij Schiphol. Slaat de regelzucht hier niet te ver door? En ook vraagt men zich af hoe Schiphol dit denkt te organiseren? Jaarlijks varen zo'n 3.500 schepen de staande mastroute. Dat betekent per dag in het seizoen toch al gauw een flink aantal schepen dat eerst bij Schiphol toestemming moet vragen.
De laatste berichten lijken er overigens op te wijzen dat het niet Schiphol is die de nieuwe regels heeft geïnitieerd, maar dat Schiphol hiertoe is gevraagd door de Inspectie leefomgeving en transport. "Of het nu een kraan of een hoge mast van een zeilboot is, je moet voorkomen dat er een botsing ontstaat. Natuurlijk is de kans uiterst klein met een voorbij varend schip, maar iedereen moet zich aan de wet houden. Wij begrijpen ook dat niet iedere schipper eerst een ontheffing kan aanvragen. Daarom hebben we Schiphol en de provincie gevraagd samen een gebruiksregeling te maken'', laat de inspectie weten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.