Vamex heeft haar website aangepast en deze is nu ook beter te raadplegen op smartphone en tablet. Helaas heeft men op verzoek van het ministerie de opsomming van lesmateriaal voor het klein vaarbewijs vervangen door een wat niets zeggende tekst. Onder het kopje leermaterialen voor het klein vaarbewijs staat nu een beschrijving over een veelheid van boeken, dvd's, cd's, bundels en online lesmateriaal. Tegelijk valt op de website te lezen dat het de verantwoording van de kandidaat is om goed lesmateriaal te gebruiken. Onder goed wordt verstaan "volgens de voorgeschreven leerstof en actueel". Welk materiaal er is en of het aan deze eisen voldoet wordt niet genoemd, terwijl voor marifonie en CWO Groot Motorschip wel een literatuurlijstje wordt gegeven.
Omdat het grootste deel van de mensen die examen klein vaarbewijs doet kiest voor zelfstudie met een cursusboek (48%) vinden wij het toch wel belangrijk om hier informatie over te geven. Voor het klein vaarbewijs zijn er momenteel drie boeken in de handel. Dat zijn:
- Het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs met een aanvullende cd met examentraining. Boek en cd zijn ook in combinatie te koop.
- De Leidraad voor het vaarbewijs tegenwoordig door Hollandia uitgegeven.
- En de Studiewijzer voor het klein vaarbewijs van VBO Vaarbewijsopleidingen.
Al deze boeken volgen de exameneisen en -afbakening voor het Klein Vaarbewijs I en II en bevatten de leerstof voor zowel het examen Klein Vaarbewijs 1 en voor het examen Klein Vaarbewijs 2. De uitgevers van deze boeken hebben periodiek overleg met de examencommissie van de Vamex. Wijzigingen en correcties stellen deze uitgevers ook gratis ter beschikking (klik hier ...).
Van deze uitgevers weten wij ook dat zij jaarlijks voldoende boeken verkopen en met regelmaat een nieuwe editie uitbrengen. Neemt u een boek van iemand anders over of koopt u een tweedehands boek, kijk dan eerst of u de laatste editie krijgt en controleer of het boek compleet is met de leskaart. Deze kaart heeft u alleen nodig voor Klein Vaarbewijs II, maar is dus niet los te koop.
Naast deze boeken zijn er andere watersportboeken die delen van de leerstof of meer bevatten. Dat zijn echter geen boeken die speciaal voor het klein vaarbewijs geschreven zijn. Voorbeeld is de Leidraad voor motorboot en sloepvaarders. Een goed en mooi uitgevoerd boek, maar niet onze eerste keuze voor het klein vaarbewijs.
Ook zijn er vaarscholen die zelf studiemateriaal maken. Voornamelijk voor de eigen cursisten. Soms als syllabus of handout en tegenwoordig ook vaak in de vorm van online cursus. Nadeel van dergelijk materiaal is dat dit niet openbaar is en dus niet op kwaliteit valt te beoordelen. Vooral het aantal aanbieders van online cursussen is flink gegroeid en daarmee is de keuze voor de kandidaat niet gemakkelijker geworden. Overigens is het aantal kandidaten dat een online cursus voor het examen doet niet overweldigend groot, slechts zo'n 11%.
De twee grootste aanbieders van online cursussen in Nederland zijn:
- VBO Vaarbewijsopleidingen: zij geven al jaren cursussen en zijn ook de uitgever van de eerder genoemde Studiewijzer. De laatste jaren leggen zij zich meer en meer toe op het geven van online cursussen. Hun online cursus voor Klein Vaarbewijs 1 bevat mooie en duidelijk animaties.
- Vaarbewijs.nl was er als eerste bij om deze toepasselijke domeinnaam te claimen. De online cursussen staan goed bekend en men steekt ook veel tijd in het actueel houden van het lesmateriaal. De vaarschool is erkend door de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) en geeft ook praktijkles.
Maar er zijn uiteraard nog meer aanbieders. Juist omdat een relatief kleine groep kiest voor een online cursus en er een groot aantal aanbieders is, hebben de meeste websites dus slechts een klein aantal cursisten. Ook een online aanbieder heeft een minimum aantal deelnemers nodig om uit de kosten te komen en om voldoende middelen te kunnen investeren in het up-to-date houden van het lesmateriaal. Juist daarom is van groot belang om u van te voren goed te oriƫnteren.
Is een bedrijf aangesloten bij een organisatie als de HISWA of erkend door CWO? Doet men nog meer dan alleen een online cursus aanbieden? Er worden al online cursussen aangeboden vanaf 29 euro, maar u weet pas na betaling of u ook waar voor uw geld krijgt. En omdat men een dienst of software levert is men niet verplicht uw geld terug te betalen als u niet tevreden bent (Wet verkopen op afstand). Kijk dus of men een garantie biedt of dat u beoordelingen van andere cursisten kunt vinden? En wat krijgt u? Een logincode of krijgt u ook nog een boek. Wat met de leskaart? Of krijgt u wellicht huiswerkbegeleiding door een docent.
En net als met alle aankopen die u online doet. Blijf verre van websites zonder vermelding van een fysiek adres, bestaande bedrijfsnaam, telefoonnummer, nummer van de Kamer van Koophandel en Algemene voorwaarden. En als het even kan google de aanbieder.
Volgende week meer over de voorgestelde wijzigingen in de exameneisen en -afbakening.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.