In de Vaarwijzer Nieuwsbrief van vorige week heb ik u beloofd om terug te komen op de docentenbijeenkomst van vorige week over de ontwikkelingen in het Klein Vaarbewijs.
De Vamex is instantie verantwoordelijk voor het afnemen van het examen voor de klein vaarbewijzen en voor het Groot Pleziervaartbewijs. Vamex geeft namens de minister ook deze vaarbewijzen uit en zorgt bijvoorbeeld voor verlenging of vervanging als u uw vaarbewijs kwijt bent. Voor de inhoud van het examen zelf is de examencommissie van de Vamex verantwoordelijk en daarnaast is er de zogenaamde Domein Advies Commissie of DAC. In deze commissie zitten allerlei vertegenwoordigers die belang hebben bij een veilige vaart. De DAC adviseert de Vamex en de minister over alles wat met het klein vaarbewijs te maken heeft. Dat onlangs besloten is dat het klein vaarbewijs straks evenslang geldig blijft, komt onder meer voort uit deze DAC. De DAC is recent weer bij elkaar gekomen en er zijn een aantal belangrijke besluiten genomen over wat u straks voor het klein vaarbewijs moet weten. Hierbij is onder andere ook gebruik gemaakt van adviezen van de uitgevers en makers van lesmateriaal voor het klein vaarbewijs en van de opleiders.
Een deel van de voorgestelde wijzigingen kan snel overgenomen worden, omdat deze passen binnen het voorgeschreven examenprogramma. Een deel van de wijzigingen vraagt een wijziging van het examenprogramma. Dat is een bevoegdheid van de minister. Als zij instemt met de voorgenomen wijzigingen, dan nog kost dat meer tijd. Vamex en de DAC hopen dat deze wijzigingen met ingang van 2015 kunnen gaan gelden.
Het is niet de bedoeling om hier nu al alle voorgestelde wijzigingen te bespreken. Wel is duidelijk dat de voorstellen een vereenvoudiging van het examenprogramma inhouden. Iets waar, denk ik, kandidaten, opleiders en uitgevers blij mee kunnen zijn. Op de individuele wijzigingen kom ik later terug, namelijk op het moment dat bekend is wanneer zij van kracht zullen zijn.
Een klein tipje van de sluier wil ik wel vast oplichten. Het onderscheid tussen twee- en viertakt motor hoeft u straks niet meer te kennen (wijziging is bevoegdheid van Vamex). Ook vindt de DAC het niet nodig dat u de vaarregels van het Kanaal van Gent naar Terneuzen moet kennen (wijziging is bevoegdheid van de minister). Naast de regels uit het BPR en het RPR hoeft u straks alleen te weten dat er ergens andere en mogelijk afwijkende regelt gelden. Bijvoorbeeld moet u straks wel weten dat er ook nog een vaarreglement is voor het stuk van de Maas waar deze rivier de grens met Belgie vormt. Ook dat is een bevoegdheid van de minister en het is nog even afwachten of zij daarin meegaat.
Dat u bepaalde vaarregels straks voor het examen niet hoeft te kennen, ontslaat u overigens niet van de plicht om u te verdiepen in de (afwijkende) vaarregels als u in een bepaald gebied vaart. Als u daar vaart wordt u wel degelijk geacht de geldende regels te kennen (en aan boord te hebben).
En zodra deze onderwerpen komen te vervallen, kunt u verwachten dat de overblijvende onderwerpen zwaarder gaan meetellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.