Eerder schreven wij al over de problematiek met asbest aan boord van oude pleziervaartuigen (klik hier om het nog eens na te lezen). Alle aandacht heeft er toe geleid dat de Hiswa branchevereniging in overleg met de inspectie tot een pragmatische aanpak is gekomen. Een eenvoudig protocol voor watersportbedrijven maakt het mogelijk dat bootbezitters verschoond blijven van kostbare onderzoeken en lastige procedures.
De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) stelde dat als er aan pleziervaartuig gebouwd voor 1994 gewerkt moet worden, er een asbestinventarisatie aanwezig moet zijn. Dat is de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat aan het jacht werkt. Gevolg zou zijn dat de bootbezitter moet beschikken over een "asbestvrijverklaring" voordat er door een bedrijf aan zijn/haar boot gewerkt kan worden. Een asbestinventarisatie en rapportage door een gespecialiseerd bedrijf zou ca. € 350 kunnen kosten. Bij ontbreken van een dergelijk inventarisatierapport kan het aannemende bedrijf een flinke boete krijgen. Geen enkel weldenkend bedrijf die dat risico wil nemen.
In het nu overeengekomen protocol staat onder andere dat jachtservicebedrijven tijdens het opmaken van een offerte al aandacht besteden aan het risico van asbest. Verder organiseert de Hiswa binnenkort een training asbestherkenning voor de bij Hiswa aangesloten bedrijven. Met deze vervangende maatregelen is de preventieve asbestvrijverklaring volgens het persbericht van de Hiswa van de baan.
Onduidelijk is wat dit betekent voor niet bij de Hiswa aangesloten bedrijven en hoe een en ander straks in de offertes of de algemene voorwaarden van de Hiswa service bedrijven afdekt wordt.
Daarnaast spreekt men steeds over een asbestvrijverklaring. Een "asbestvrijverklaring" bestaat echter niet. Wel kan een gecertificeerd bedrijf een asbestinventarisatie doen. Wordt geen asbest aangetroffen dan is het rapport van die inventarisatie feitelijk een asbestvrijverklaring. Wordt wel asbest aangetroffen en laat u deze op de voorgeschreven veilige wijze verwijderen dan wordt daarna opnieuw gekeken of er asbest aan boord wordt aangetroffen. Is de asbest volgens het bestek (de offerte van de sanneerder) weggehaald en worden bij monstername geen resten of vezels aangetroffen dan volgt een asbestvrijgaveverklaring. Het kan dan echter zo zijn dat er nog (vaste) asbest is achtergebleven omdat deze geen direct gevaar oplevert en verwijderen lastig en te kostbaar is. Een asbestvrijgaveverklaring is dus eerder een verklaring dat de ruimtes aan boord weer veilig zijn om zonder beschermende maatregels te betreden. Pas als alle asbest aan boord is verwijdert en er een asbestvrijgaveverklaring is afgegeven kunt u zeggen dat het schip ook asbestvrij is.
Bij twijfel of er wel of geen asbest bij u aan boord is toegepast, raden wij u altijd aan een deskundige in te schakelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.