Op het water is het moeilijk uit te houden zonder voldoende drinkwater. Aan boord is dat niet zo makkelijk als thuis. Drinkwater wordt opgeslagen in de watertank. En om het daar weer uit te krijgen is enige energie vereist. De makkelijkste manier is middels uw eigen energie en een voetpomp. Effectief en u bent niet afhankelijk van de accuspanning. Stromend water uit de kraan kan ook middels een automatische drinkwaterpomp of via een druksysteem. Een automatische drinkwaterpomp zit rechtstreeks op de leiding van tank naar kraan of kranen en en als deze pomp aan staat bouwt hij enige druk op in de leiding naar de kraan. Draait u de kraan open, dan valt de druk weg en zal de pomp aanslaan en meer water naar de kraan pompen. Voordeel is dat de installatie eenvoudig is en er geen extra druktank nodig is. Dat scheelt ruimte. Nadeel is dat zodra de kraan opengaat de pomp aanslaat. Dit kost energie en maakt geluid.
Een wat ouder systeem, maar nog steeds veel toegepast is een systeem van drinkwaterpomp en drukvat of hydrofoor. De pomp bouwt druk op door het water in de tank te persen. Draait u de kraan open dan stroomt het water door deze druk uit de kraan. Komt de druk in het systeem onder een bepaald niveau dan pas zal de pomp aanslaan. Voordeel is dus dat de pomp niet meteen aanslaat als u maar een beetje water pakt. Ook is een dergelijk systeem goed te combineren met een systeem voor warm stromend water. Ook kunnen de leidingen langer zijn en kan het systeem daardoor beter weggewerkt worden. Bijvoorbeeld in de motorkamer. Omdat de pomp rustiger de druk weer kan opbouwen, kan deze met minder capaciteit en minder geluid zijn werk doen. Nadeel is dat de druktank extra ruimte inneemt en dat als de druk ongemerkt afneemt door bijvoorbeeld een lekkende kraan de pomp blijft draaien en u dat wellicht pas merkt als de accu's leeg zijn.
Jachtservice Erkens (tel. 0651376166) doet al jaren onderhoud aan watersystemen en wees ons er op dat de rubberbalg die in de drukvaten zit na een twee tot drie jaar behoorlijk smerig kan worden. Hun advies is om, als u de boot verlaat, de pomp uit te zetten en een kraan open te zetten. De rubberbalg zal dan het dan leeglopen en er blijft geen of nauwelijks water achter. Komt u weer aan boord zet dan de pomp aan en laat de kraan even doorlopen. Daarna eventueel andere kranen even doorspoelen.
Op de foto's ziet u een opengemaakt drukvat en een binnenstebuiten gekeerde rubber balg. Geen mooi gezicht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.