Eén van onze lezers wees ons op een artikel in de Vaarkrant van de Telegraaf De essentie is dat iedereen met een jacht van voor 1994 als hij werk aan zijn schip laat uitvoeren een asbestinventarisatie of asbestvrijgaveverklaring moet overleggen. De aannemer van de klus loopt anders het risico een forse boete te krijgen.
Asbest werd vroeger veel gebruikt. Het is sterk, goedkoop en heeft een zeer goede isolerende werking. Echter het materiaal is ook levensgevaarlijk omdat de vezels kankerverwekkend zijn. Desondanks is het tot 1993 uitgebreid toegepast. In de bouw, maar zeker ook in de scheepsbouw en bijvoorbeeld in remmen van auto's. Sinds juli 1993 is het toepassen van asbest verboden, maar het gevaarlijke materiaal is nog op veel plaatsen aanwezig. Zolang het materiaal vast is en u er niet in gaat boren of zagen hoeft dat geen bezwaar te zijn. Het probleem komt pas als u er mee aan de slag gaat. Woningbouwvereniging Woonbron ging destijds voor vele miljoenen het schip in toen de SS Rotterdam omgebouwd werd, want het materiaal was letterlijk van onder tot boven toegepast.
Of asbest voor 1993 ook veel gebruikt is in de jachtbouw is niet duidelijk, maar op oudere bedrijsvaartuigen die nu in de pleziervaart gebruikt worden kunt u het nog tegenkomen. Ook is niet te zeggen of asbest wel of niet op in het buitenland gebouwde jachten is toegepast.
Asbest mag dus niet meer gebruikt worden, maar komt nog op veel plaatsen voor. Om werknemers van bedrijven te beschermen gelden er strenge regels voor het werken in een omgeving waar asbest toegepast is of kan zijn. Sinds 2010 kijkt men daarbij zeker ook scherp naar het werk op en aan (oudere) binnenvaartschepen. Omdat een deel van die oude bedrijfsvaartuigen haar weg vindt naar de pleziervaart en er ook nog veel oudere jachten rondvaren heeft de inspectie nu kennelijk ook de recreatievaart in het vizier gekregen.
Volgens de deskundigen van AM-P zal de hoeveelheid asbest in de pleziervaart meevallen. "In principe gaat het voor 99% over pakkingen en isolatie rond de uitlaat en soms een stukje brandwering in en rond de motorkamer." Ook een oud verwarmingsketel of geiser kan een koordje met asbest bevatten. In een heel enkel geval kan het nog in heel oude vloerbedekking zitten. Helaas is ook een kleine hoeveelheid al schadelijk en dus een potentieel gevaar voor de gezondheid.
Als u dus een schip van voor 1994 bezit en u laat werkzaamheden uitvoeren dan is het bedrijf die de klus uitvoert verplicht te onderzoeken of er wel of geen asbest aan boord is verwerkt. In het meest gunstige geval heeft u al een asbestinventarisatie laten uitvoeren of is het asbesthoudende materiaal al eerder (langs officiële weg) verwijdert en heeft u daarvoor een asbestvrijgaveverklaring gekregen. De uitvoerder kan dan volstaan met het opnemen van deze inventarisatie of verklaring in zijn administratie. Dit uiteraard zolang de klus niet in aanraking komt met het asbesthoudende materiaal aan boord.
De kans is echter groot dat u er nog nooit een asbestinventarisatie bij u aan boord is gedaan. Het bedrijf dat de klus aanneemt is dan verplicht om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. De kosten daarvoor zullen zij uiteraard bij u in rekening brengen. Wordt er geen asbest gevonden of wordt het asbesthoudende materiaal meteen op de juiste manier verwijdert, dan kunt u een asbestvrijgaveverklaring krijgen. Is er wel asbest aangetroffen en is dit verder intact dan kan het blijven zitten, maar moet u wel om de zoveel tijd een nieuwe inventarisatie laten doen. U krijgt dan vaak ook advies wat te doen om beschadiging en mogelijke contaminatie te voorkomen.
Let wel; het is niet alleen voor het plezier van de ambtenaren of de werknemers van de uitvoerder. Ook voor u en uw opvarenden is het van belang dat u geen onnodig risico loopt om in contact te komen met asbestvezels.
De regels zijn ook niet nieuw en gelden dus al veel langer. Actueel is dat de inspectie nu ook de pleziervaart en de bedrijven werkzaam in deze sector tot aandachtsgebied heeft benoemd.
Als eigenaar van een ouder schip zal u vaker de vraag gesteld worden of er een asbestinventarisatie is gedaan. Bedrijven die bij u aan boord werk moeten doen zijn dat dus verplicht te vragen. Heeft u een voormalig bedrijfsvaartuig of een ouder jacht dan is het verstandig om hier op voorbereid te zijn en zelf al het initiatief voor een asbestinventarisatie te nemen. En let dus op als u van plan bent een dergelijk schip te kopen.
De deskundige medewerkers van AM-P kunnen bij u aan boord een asbestinventarisatie uitvoeren. Zij hebben al ervaring in de beroepsvaart en weten dus waar zij moeten zoeken. Ook beschikt men over de juiste apparatuur en een eigen laboratorium zodat een eventueel monster snel geanalyseerd is. Desgewenst kan men tegelijkertijd uw drinkwatersysteem testen op legionella.
Bij een asbestinventarisatie wordt overal aan boord gezocht waar asbest toegepast kan zijn. Speciaal zal men daarbij kijken naar oudere apparatuur en toepassingen waar in het verleden vaak asbest werd toegepast. Van veel installaties ed. is al bekend of er ooit asbesthoudende materialen in zijn gebruikt. Treft men bij u aan boord dergelijke apparatuur aan of ziet men materiaal dat verdacht is, dan worden er monsters van de omgeving genomen om te kijken of er ook vrije asbestvezels aanwezig zijn. Treft men geen vezels aan en is het mogelijk asbesthoudende materiaal in tact dan is verwijderen niet meteen noodzakelijk. In het inventarisatierapport worden alle plekken waar (mogelijk) asbest zit beschreven. Ook krijgt u een advies of verwijderen noodzakelijk is of het materiaal kan blijven zitten. Wordt geen asbest(houdend materiaal) aangetroffen dan is het rapport van de asbestinventarisatie feitelijk een asbestvrijverklaring. Kiest u er voor het asbesthoudende materiaal door een gecertificeerd bedrijf te laten verwijderen dan zal daarna een controle plaatsvinden en krijgt u een asbestvrijgaveverklaring.
Let op: ook als niet al het materiaal verwijdert is, maar het resterende asbest vast is en er geen vezels worden aangetroffen, wordt ook een asbestvrijgaveverklaring verstrekt. Pas als alle in het inventarisatierapport genoemde asbest is verwijdert en uw schip na controle asbestvrij wordt gegeven kunt u daadwerkelijk aantonen dat uw schip ook echt asbestvrij is.
Werk aan oude jachten straks duurder
door
Vaarwijzer
op
woensdag, mei 07, 2014
labels:
doe-het-zelf,
historie,
jachtbouw,
klussen,
onderhoud,
regelgeving,
scheepsonderhoud,
veiligheid
5 opmerkingen:
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
aanbiedingen
activiteiten
adn
adnr
Adriatische zee
afval
agentschap telecom
ais
almanak
ankeren
anwb
app's
apparatuur
Atlantische oceaan
automatic identification system
autonoom varen
avontuur
baz
bedieningstijden
beginners
belangenbehartiging
belastingen
Belgie
bemanning
beperkt groot vaarbewijs
beroepsvaart
besparing
betonning
bijzonder
binnenvaart
binnenvaartexamens
binnenvaartnieuws
binnenwater
boeken
boekennieuws
boordboeken
boot delen
boot kopen
boot verkopen
boothuur
bootverhuur
boten te koop
bpr
brexit
brugbediening
buitenboordmotor
buitenland
caledonia
cartografie
catamaran
cbr
certificaten
cevni
communicatie
cruises
cursus
cvo
cwo
deeleigendom
denemarken
dieselmotor
diploma
discussie
doe-het-zelf
douane
drenthe
Duitsland
duurzaamheid
ecdis
economie
ehbo
el
elektriciteit
elektrisch varen
enc
engeland
erfgoed
Europa
evenementen
examen
financieel
fiscaal
Frankrijk
friesland
gadgets
geschenk
getijden
gevaarlijke stoffen
gmdss
goede doelen
golfsurfing
gps
griekenland
groningen
groot motorschip
groot pleziervaartbewijs
groot vaarbewijs
grote pleziervaart
handhaving
historie
hiswa
hydrografie
ICC
icp
IJsselmeer
ilent
imray
inland-ECDIS
innovatie
internationaal
internationaal vaarbewijs
internet
Italie
jachtbouw
jachthavens
jachtmakelaar
jachtontwerp
jeugdboeken
jeugdzeilen
kaartinstrumenten
kaartpassen
kado
kajuitjachtzeilen
keuring
kielbootzeilen
kinderen aan boord
kiteboard
kitesurfing
klassieke schepen
klein vaarbewijs
klussen
knrm
kombuis
kroatie
kustnavigatie
kustwacht
leesboeken
leren
lesmateriaal
ligplaatsen
logboek
m
magazines
manoeuvreren
marcom
marifonie
marifoon
marine
markermeer
marktontwikkelingen
marrekrite
medisch
meteorologie
middellandse zee
milieu
moezel
motorbootvaren
motorboten
museum
natuur
nautische publicaties
navigatie
navigator
nederland
nie
nieuwe schepen
noordzee
noorwegen
oceaan
olympische spelen
onbemand varen
onderhoud
ondernemerschap
oosterschelde
Oostzee
opmerkelijk
overheid
passagiersvaart
pilot
plannen
plastic soup
platbodem
plezierbootbelasting
Polen
politie
politiek
portugal
problemen
productnieuws
promanent
provincie
radar
recycling
reddingsbrigade
reddingsmiddelen
regelgeving
reisvoorbereiding
reizen
rijkswaterstaat
rijnpatent
rijnvaart
river information system
rivieren
rondvaartschipper
rpr
RYA
sabathical
satnav
scandinavie
scheepsbouw
scheepsonderhoud
scheepvaart
scheepvaartboeken
scheepvaartnieuws
schiemannen
schoonmaken
sectornieuws
slecht weer
sloepvaren
sluizen
snelle motorboot
software
spanje
spiegel der zeilvaart
src
sre
srw
staande mastroute
storm
stremmingen
stuurbrevet
SUP
superjachten
surfing
surfschool
techniek
tips
TKN
toekomst
toerisme
toerzeilen
topsport
trends
tuigage
Turkije
tweedehands
uitrusting
vaaratlas
vaarbelasting
vaarbewijs
vaardocumenten
vaargebieden
vaargegevens
vaargids
vaarinformatie
vaarkaart
vaaropleiding
vaarpraktijk
vaarregels
vaarreglementen
vaarroutes
vaarschool
vaartax
vaartberichten
vaartocht
vaartuigregistratie
vaarvakantie
vaarwater
vaarweg
vaarwijzer
vaarwinkel
vamex
varendoejesamen
veiligheid
verhuur
verkeersbegeleiding
vhf
visserij
waddenzee
wadvaren
wateratlas
waterkaart
waterkampioen
waterland
waterrecreatie
watersport
watersportbeurzen
watersportbladen
watersportboeken
watersportnieuws
watersportopleiding
watersportvakantie
watersportverbond
wedstrijden
weer
wereldomzeiling
Westerschelde
wetenswaardig
wetgeving
windsurfing
winterberging
winterklaarmaken
winterstalling
zeekaarten
zeeland
zeemanschap
zeevaart
zeevaartschool
zeezeilen
zeilbewijs
zeilboot
zeilen
zeilheld
zeilles
zeilschepen
zeilschool
zeiltrim
zwaar weer
Google banner
Blogarchief
-
▼
2014
(331)
-
▼
mei
(37)
- Struikelblokken voor het examen Klein Vaarbewijs
- Praktijkboek Binnenvaart 2014
- Vaarseizoen geopend
- Consonant zet koers naar een nieuwe toekomst
- Greenpeace vergeet eigen schip
- Asbest op oude boten
- Veilig langs een veerpont
- De magie van de zeilsport
- Vijf jaar zeilen
- WK gaat aan Den Haag voorbij
- "Asbestvrijverklaring" van de baan
- Ankeren
- Haarlem int havengeld voortaan digitaal
- Praktijkboek Binnenvaart 2014
- Zeekaarten bijwerken
- Schoon water
- Nieuwe Info20M is uit
- Peddelen door Vlaanderen groot succes
- Werk aan oude jachten straks duurder
- Ankeren
- Botenmarkt
- Inschrijving HT Race geopend
- Bataviahaven Botenshow uitgesteld
- Gas aan boord
- Watersport Experience
- Gebruikte-Botenbeurs
- Johan Frisosluis bijna klaar voor gebruik
- Bijwerken van de zeekaart
- Stromend en schoon water
- Werk aan oude jachten straks duurder
- Galileo navigatiesysteem eind dit jaar in gebruik
- Wijzigingen in de leerstof voor het Klein Vaarbewijs
- Vaarwijzer Nieuwsbrief
- Logboek bijhouden
- Inschrijving voor HT Race geopend
- Gebruikte botenbeurs in Hoorn
- Peddelen door Vlaanderen
-
▼
mei
(37)
Google side
Vaarwijzer weblog
Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan.
In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.
Interessant artikel over asbest.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een Engelse polyester boot (*bouwjaar 1978). Het is zo goed als zeker dat er geen asbest in zit, maar als het gevraagd wordt dan zal ook bij werkzaamheden hieraan een verklaring moeten worden afgegeven.
Wat ik in het artikel mis, is wat de prijs is van zo'n asbestvrij verklaring voor je boot (of een indicatie).
Lastige vraag. Kosten zullen afhangen van tijdsbesteding en of er monsters ed. genomen moeten worden. Ik ga de expert hier nog eens naar vragen. In het stukje in de Vaarkrant wordt overigens gesproken over 300 euro, maar of dat een goede schatting is durf ik nu niet te zeggen.
VerwijderenAllemaal mooi gezegd maar drijven we het niet een beetje te ver! Zolang je asbest onder zijn vaste vorm in je schip laat zitten en er niet begint in te boren, te zagen of aan te werken, waardoor er asbestSTOF vrij komt, is er geen enkel gevaar voor kanker en andere ziektes. Dus als je asbest rond je uitlaatpijp zitten hebt, laat die gerust zitten en er is geen vuiltje aan de lucht. Ik ga er wel mee akkoord dat wanneer de gelegenheid zich voordoet om deze isolatie (trouwens de beste die er bestaat en daarom moet het verdwijnen om andere rotzooi in de plaats te brengen die alleen maar om commerciële redenen aangeprezen wordt) te vervangen, dat je dan overweegt om dat te doen, omdat het er dan iets mooier en properder zou kunnen uitzien....maar voor de rest, nothing better than asbest...
BeantwoordenVerwijderenLaatste nieuws: Hiswa en de Inspectie hebben een eenvoudig protocol afgesproken waardoor een asbestinventarisatie wellicht niet meer nodig is. Lees hier het laatste bericht ...
BeantwoordenVerwijderenIk zie dat in het eerste bericht, van de Vaarkrant ipv SZW IL&T (vml. VROM) als handhaver werd genoemd;
BeantwoordenVerwijderenIL&T gaat veel meer over procedurele en vergunningstechnische zaken en SZW louter over arbeidsomstandigheden. Overeenstemming met de ene partij is asbestland zeker geen garantie voor de andere.