Het Batavia Sailing Center uit Lelystad heeft de Batavia Regatta (23 en 24 augustus 2014 in de Bataviahaven, Lelystad) benoemd tot het officiële kwalificatie evenement van de Dutch Match Cup 2014. Het Batavia Sailing Center is de organisator van zowel de Batavia Regatta als de Dutch Match Cup. De Dutch Match Cup is de nieuwe etappe van de Alpari World Match Racing Tour (AWMRT), het wereldkampioenschap match racen wat dezelfde opzet heeft als de formule 1 in de autosport. Lees online verder ...
Ronde om Texel F18 klasse-evenement
De Nederlandse F18 klasse-organisatie en de organisatie van de Ronde om Texel hebben besloten om zowel de Texel Dutch Open als de 37e Ronde om Texel aan te merken als F18 klasse-evenement.
Beide evenementen tellen nu dus mee voor het Nederlands Kampioenschap F18 2014. Lees online verder ...
Zeilscholen.nl failliet
Afgelopen dinsdag is het faillissement van Zeilscholen.nl uitgesproken. Voor veel cursisten die hoopten binnenkort te beginnen met hun zeillessen of zeilkamp dreigt een strop. De curator is doordrongen van de urgentie van deze zaak, omdat de eerste zeilkampen al snel van start moeten gaan. Hij zal proberen de zeilkampen op enigerlei wijze toch door te laten gaan. Op de website van de curator zal hij gedupeerden op de hoogte houden. Diversen CWO zeilscholen hebben al hulp aangeboden. Bent u gedupeerde dan kunt u zich schriftelijk bij de curator melden als schuldeiser of gedupeerde.
Het faillissement is voorlopig het trieste hoogtepunt van de soap rond Zeilscholen.nl. Eerder al trok de Hiswa aan de bel, omdat de website wel het logo van de Hiswa gebruikte, maar geen lid was van de branche-organisatie. Pogingen van Hiswa en onder andere de Waterkampioen om Zeilscholen.nl daarover te spreken liepen stuk op een stilzwijgen van de kant van Zeilscholen.nl. Mensen die zich via deze site hadden ingeschreven voor een zeilles of -kamp kregen vervolgens van aangesloten zeilscholen te horen dat hun les- of kampgeld niet door Zeilscholen.nl was betaald. Nog weer eerder dit jaar had een vorige eigenaar ook al het faillissement van de organisatie aangevraagd, maar dat werd toen (nog) door de rechter afgewezen. Het faillissement van deze week is door Zeilscholen.nl zelf aangevraagd. Het lijkt er alles op dat de diverse eigenaren met elkaar overhoop lagen met als resultaat nu het faillissement.
Zeilscholen.nl exploiteerde zelf een aantal eigen zeilscholen en verzorgde ook boekingen voor zelfstandige zeilscholen. Zeilscholen.nl was de nieuwe naam voor het vroegere Vinea.
Historisch Weekend 2014
De 18e editie van het Historisch Weekend Den Helder wordt zaterdag 28 en zondag 29 juni 2014 gehouden. Bij uitstek een evenement waarop U zich met uw klassieke auto of schip aan een groot publiek kunt presenteren. Het Historisch Weekend Den Helder wordt gehouden op het terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord. De voormalige werf van de Koninkijke marine bestaat in 2014 al 200 jaar. Klik hier voor de website met meer informatie ...
Meten is weten
Een gezegde waar maar weinig tegen in te brengen is; meten is weten. Zoals u wellicht nog weet staat ons nieuwe redactieschip momenteel droog en zodra wij de kans zien rijden we richting Leiden om te klussen. Op Facebook hebben we een pagina waar u de vorderingen kunt volgen. Klik hier ...
Bij het plannen van de overtocht van Loosdrecht naar de jachtwerf bij Leiden kwamen steeds dezelfde vragen terug. Kunnen wij onder die brug door? Is dat vaarwater wel diep genoeg? De ANWB Waterkaarten, de ANWB Wateralmanak deel 2 of de ANWB Waterkaart Software geven wel aan hoe hoog een brug bijvoorbeeld is, maar niet wat uw doorvaarthoogte bijvoorbeeld is. Doorvaarthoogte, diepgang, lengte en breedte van uw schip moet u zelf te weten zien te komen. Lengte en breedte zijn meestal wel bekend en staan in de documentatie van uw schip. De normale diepgang ook, maar deze kan voor en achter nog wel verschillen en is ook afhankelijk van hoe vol de tanks zijn en of de voorraadkasten vol zijn met een voltallige bemanning. Als het krap wordt kan die 5 cm meer of minder toch wel veel uitmaken. Gelukkig is het meestal niet zo kritiek. De doorvaarthoogte is meestal ook wel bekend en varieert omgekeerd evenredig met de diepgang. Ook hier is het dus zaak om een veilige marge aan te houden. Anders wordt het als u met een voor u onbekend schip gaat varen. Zorg dan dat u deze essentiële gegevens voor vertrek bij de hand heeft. En bij twijfel; nameten.
Op ons redactieschip zat ik wat dat betreft met een puzzel. De doorvaarthoogte was niet bekend. De diepgang wel en de lengte en breedte dacht ik ook. Dat stond immers in de advertentie en het koopcontract. Dat dacht ik dus. Tot de vorige eigenaar mij nog een kopie zond van de advertentie van de makelaar waar zij 22 jaar eerder ons schip hadden gekocht. Hierin stonden andere getallen voor lengte, breedte, waterverplaatsing en gewicht. Aangezien verdere documenten ontbreken is de vraag wat dan de juiste gegevens zijn?
Omdat de doorvaarthoogte op het binnenwater het meest kritiek is, heb ik deze in het water in de box in Loosdrecht voor vertrek even zelf opgemeten. Nu is een schip meestal geen rechte doos en kan het meten best lastig zijn. Eerst heb ik op het oog staand naast het hoogste punt gemeten tot op de waterlijn. Daarna heb ik vanaf de waterlijn langs de romp naar boven tot het dek gemeten, vervolgens van dek tot de eerste rand van de opbouw, toen van daar tot het dak van de stuurhut en tenslotte nog het stukje van de mastvoet dat daarbovenuit steekt. Opvallend was eigenlijk dat beide manieren op ongeveer (+ of - 10 cm) een gelijke doorvaarthoogte uitkwamen. Tijdens de overtocht naar Leiden zijn we een paar vaste bruggen gepasseerd. Omdat de doorvaarthoogte van die bruggen bekend is konden wij terwijl we onder de brug doorvoeren redelijk inschatten of de eerdere metingen goed waren. Wij hadden inderdaad de hoogte voorzichtig geschat en zaten dus te hoog. Naar mate we verder kwamen konden we met steeds meer vertrouwen lagere bruggen pakken.
Nu de boot op de kant staat heb ik voor de zekerheid ook maar even de lengte en breedte opgemeten. Deze bleken conform de opgave in de oude advertentie, terwijl in de opgave van de oude eigenaar waarschijnlijk de houder van de vlaggenstok was meegenomen. Op de kant is opmeten vrij gemakkelijk, mits uw schip met de waterlijn redelijk waterpas staat. Alleen goed te doen, maar met zijn tweeën nog makkelijker. Neem een dunne lijn en knoop aan het einde een zwaar voorwerp. Niet te groot. Een ringsleutel of flinke schroevendraaier met een oog in het handvat is prima. Hang deze lijn van de voorpunt tot het gewicht net niet de grond raakt. Plak de lijn eventueel met tape extra vast op het voorste puntje van de verschansing, romp of railing. Met een stukje krijt zet u een streep op de plaats waar het gewicht boven de grond hangt. Een schroevendraaier als gewicht is dan handig omdat de punt een mooie aanwijzer is. Doe dit ook aan de achtersteven en op de plaats waar uw schip het breedste is. Daarna kunt u met een rolmaat de lengte en breedte van uw schip nauwkeurig opmeten. De diepgang meet u ook langs de lijn die door het gewicht loodrecht naar beneden hangt.
De doorvaarthoogte opmeten blijft lastiger. Het mooiste is een lange rechte stok of lat naast uw schip te plaatsen. Loodrecht op de waterlijn (en de grond). Leg vervolgens een lat over het hoogte punt en met een haakse hoek zorgt u dat deze haaks op de lat naast u schip staat. Vandaar naar beneden meten tot de waterlijn. Later telt u daar dan eventueel de lengte van de mast ten opzichte van het gemeten hoogste punt bij op.
Mooiste vaarroutes van Nederland
Zo nu en dan maak ik even tijd vrij om een boek uit het magazijn te pakken. Het boek De mooiste vaarroutes in Nederland is wellicht een ondergewaardeerd boek. Ten onrechte want het boek is een bijzonder mooi uitgevoerd boek met 21 goed beschreven vaarroutes. Heel erg veel mooie foto's, plattegronden en uiteraard compleet met beschrijvingen van havens, sluizen, bezienswaardigheden en praktische tips. Een nieuwe kijk op Nederland vanaf het water en voor mij een nieuwe kijk op dit toch wel erg leuke boek.
Te bestellen in de Vaarwinkel ...
Waddenkaart west 2014 verschenen
De nieuwe editie van de Hydrografische kaart 1811 van het westelijk deel van de Waddenzee is verschenen. Helemaal bijgewerkt en nu u te bestellen in de Vaarwinkel ...
Sinds vorig jaar worden niet alle Hydrografische kaarten uit de 1800 serie automatisch elk jaar opnieuw uitgebracht. De kaartensets 1811 en 1812 voor de Waddenzee zijn hierop een uitzondering. Vanwege de vele veranderingen op de Wadden verschijnen deze wel jaarlijks in een nieuwe versie. Wel verschijnen de kaarten pas gedurende het seizoen. Wat een voordeel kan zijn omdat u dan in de zomer minder wijzigingen uit de Berichten aan Zeevarenden( BAZ) te verwerken heeft. Voor de vroege (wad)vogels echter een nadeel omdat zij juist veel wijzigingen te verwerken hebben. Ben benieuwd of daardoor het vaarseizoen op de Wadden ook beïnvloed wordt?
De kaartenset 1812 van het oostelijk deel van de Waddenzee verschijnt in juli. Op de website van Vaarwinkel kunt u uw e-mailadres achterlaten. U bent dan als eerste geïnformeerd wanneer deze nieuwe kaart leverbaar is. Klik hier ...
Nieuwe Info20M
Er is weer een nieuw nummer van Info20M verschenen. Info20M is het gratis informatieblad voor de grote pleziervaart. Dit keer weer een special en het vervolg op de al eerder verschenen twee specials over blokken. In dit deel 3 onder andere aandacht voor:
- Beoordelen en bekijken van (oude) blokken
- Wettelijke eisen
- Meten en rekenen aan blokken
- Rendement en verlies
Batavia Regatta nu officiële qualifier van de Dutch Match Cup 2014
Dutch Match Cup
De Dutch Match Cup is een nieuwe etappe in de Alpari World Match Racing Tour. Het AWMRT evenement zal worden gehouden van 24 tot en met 28 september 2014. Het prijzengeld dat in Lelystad te verdelen is, is $75.000.
De Dutch Match Cup zal worden gevaren in de MaxFun 25, een Nederlandse boot, de wedstrijdbaan ligt vlak voor de Bataviahaven in Lelystad, erg dicht bij de kant en dus goed te volgen voor publiek. De organisatie heeft in totaal 4 wildcards voor dit evenement, waarvan twee dus te verdienen zijn tijdens deze kwalificatie. De andere twee zullen in de komende weken weggegeven worden door de organisatie.
Batavia Regatta
De Batavia Regatta zal een Grade 3 match race evenement zijn en zal ook worden gezeild in de MaxFun 25. De Batavia Regatta vindt dus plaats in dezelfde boten, met dezelfde organisatie en dezelfde locatie. Kijk voor meer informatie over inschrijven voor de Batavia Regatta en de NoR of voor meer informatie over de Dutch Match Cup/Batavia Regatta op www.dutchmatchcup.nl/qualifier
Dutch Match Cup onderdeel van Alpari World Match Racing Tour
De eerste editie van de Dutch Match Cup, onderdeel van de prestigieuze Alpari World Match Racing Tour, wordt gevaren van 24 tot en met 28 september. Twaalf top zeilteams, waaronder acht Tour card houders, strijden bij de Bataviahaven van Lelystad om de punten voor het ISAF Wereldkampioenschap match racen. De Line Up voor de Dutch Match Cup is indrukwekkend. De absolute top van het mondiale match racen verschijnt in Lelystad aan de start. Behalve Francesco Bruni (ITA) verschijnen aan de start regerend wereldkampioen Taylor Canfield (ISV), viervoudig wereldkampioen Ian Williams (GBR), Keith Swinton (AUS), Bjorn Hansen (SWE), Mathieu Richard (FRA) en Phil Robertson (NZL). Online het complete artikel lezen ...
Examen TKN blijkt pittig
In april werden weer landelijke examens afgenomen voor het Certificaat Theoretische Kustnavigatie (TKN). Helaas bleek slechts 48% in een keer voor beide onderdelen geslaagd. Voorgaande jaren lag het slagingspercentage op 60-65%. Opvallend is dat veel kandidaten slecht scoorden op vragen over het berekenen van koers en afstand, stroom en getij en dat ook het bepalen van de positie velen slecht afging. Dus vooral de rekenvraagstukken die ook flink wat werk op de kaart vragen blijken een struikelblok.
Na afloop van de examens worden de kandidaten per e-mail nog enkele vragen gesteld, onder andere over de wijze waarop zij zich op het examen voorbereiden. Het invullen van deze enquete is niet verplicht, maar wordt door de meeste kandidaten wel gedaan. De examencommissie ziet in deze enqueteresultaten dat de meerderheid toch een cursus volgt. Daarnaast gebruikt men diverse leerboeken, examen cd of syllabus en soms een online cursus.
Het diploma TKN is in onze ogen een goede aanvulling op het klein vaarbewijs. En als u wat meer van de navigatie wilt weten en ook op groter water wilt varen, raden wij zelfs aan om na Klein Vaarbewijs I het examen TKN te doen. U leert dan meer en met het certificaat TKN en Klein Vaarbewijs I kunt u dan ook uw Klein Vaarbewijs II aanvragen inclusief het Internationale vaarbewijs ICC Coastal Waters. Maar het examen TKN is beslist niet "zo maar even te halen". Navigeren vraagt inzicht, kennis en veel oefenen op de kaart en rekenen met koersen, afstanden, stroming. En zodra u met de getijden rekening moet houden kan het echt pittig zijn.
Toch is ook het examen TKN door de meesten te halen, mits u zich gedegen voorbereidt en vooral veel oefent. Bij zelfstudie vraag dat de nodige discipline om vooral veel op de kaart bezig te zijn en een groot aantal oefenopgaven te maken. Op verzoek van kandidaten worden cursussen tegenwoordig ook in een steeds kortere tijd gegeven. Soms in 4 bijeenkomsten, waarvoor vroeger nog 10 lessen nodig waren. Het is dan onmogelijk om in de les veel te oefenen. Ook dan moet u de discipline opbrengen om zelf extra opgaven te maken. Een goede cursusleider zal u altijd extra oefenmateriaal kunnen geven en ook de Examentraining Kustnavigatie bevat een heel groot aantal rekenvragen en opgaven waarbij u op de leskaart moet werken.
Vaarbewijs ingenomen
Sinds een paar jaar is het mogelijk dat handhavers uw vaarbewijs kunnen invorderen. Dat kan als u grove overtredingen begaat en/of een gevaar op het water bent. Afgelopen weekend had een watersporter de twijfelachtige eer om zijn vaarbewijs in te moeten leveren. Zo ongeveer alle bepalingen die voor een snelle motorboot en haar schipper gelden werden door hem overtreden. Hij voer meer dan 30 kilometer te hard, had onvoldoende zwemvesten aan boord, beschikte niet over de juiste documenten, en bleek ook nog eens te veel gedronken te hebben. Het is nu aan de officier van Justitie om te besluiten of en wanneer deze "schipper" zijn klein vaarbewijs weer terugkrijgt.
Een ander schandalig voorval, waarbij de bestuurder helaas niet aangehouden kon worden, betrof een waterscooter die als grap de band op een rondvaartboot op een flinke plens water trakteerde. Met als resultaat een verpest huwelijksfeest en voor duizenden euros schade aan onder andere de muziekinstrumenten van de bandleden.
Twee "hoogtepunten" uit de Politieberichten van afgelopen week. Laten we het met zijn allen een beetje leuk houden op het water.
Nieuwe brancheorganisatie
De Stichting Watersport Recreatie Toerisme Nederland (SWRTN) is onlangs van start gegaan met zo’n 40 leden en 15 partners. Directeur Michel Bijlsma: “Deze brancheorganisatie is opgericht omdat er steeds meer ondernemers gingen klagen over de hoge contributie die zij moesten betalen bij de huidige brancheverenigingen en ze vonden dat ze hier relatief weinig voor terugkregen.” De SWRTN heeft geen relatie met Recron of Hiswa. Het kantoor van de nieuwe branchevereniging is gevestigd op een uniek plekje: de Kameleonboerderij in het Friese watersportdorp Terherne. Online verder lezen ...
Geen hoge zeilboten meer bij landingen op Aalsmeerbaan
Eerder schreven wij al over de plannen dat er geen zeilschepen met een mast van 14,9 meter en hoger via de Ringvaart mogen varen als de Aalsmeerbaan in gebruik is. Schiphol en de Provincie Noord-Holland hebben nu besloten dat deze regeling er daadwerkelijk komt maar pas vanaf 1 januari 2015. Eerder wilde de inspectie Leefomgeving en Transport per 1 juli gaan optreden, maar dat is uitgesteld. In de tussentijd kunnen partijen een werkbare regeling maken. Want schippers moeten bijvoorbeeld kunnen weten wanneer de baan voor landingen wordt gebruikt. Dit vaarseizoen gelden er in ieder geval nog geen beperkingen. Online verder lezen ...
Overigens moeten schepen met een mast van meer dan 23 meter zich nu al melden voor zij door de Ringvaart langs Schiphol willen varen. Zie ook ANWB Wateralmanak deel II
Klein Vaarbewijs straks levenslang geldig
Op 22 mei jl. is het besluit tot afschaffing van de beperkte geldigheidsduur van het klein vaarbewijs gepubliceerd. Hiervoor was slechts een kleine wijziging van het Binnenvaartbesluit nodig. De wijziging gaat in op 1 juli 2014.
Met deze wijziging van het Binnenvaartbesluit worden de beperking van de geldigheidsduur van het klein vaarbewijs tot de dag waarop de houder de 70-jarige leeftijd bereikt, alsmede de 5-jarige geldigheid van een na dat tijdstip aan die houder afgegeven klein vaarbewijs, afgeschaft. Hiermee vervalt ook de verplichte medische keuring, cq. de eigen verklaring, die vereist was voor het verlengen van het klein vaarbewijs. Aanleiding zijn het steeds vitaler worden van ouderen, de verwachting dat deze maatregel niet tot een significante verslechtering van de veiligheid op het water zal leiden en het beperken van onnodige regeldruk.
Bovenstaande komt uit de toelichting bij het officiële besluit. Deze kunt u ook online nalezen ... Bij mijn weten ook de eerste wijziging die betrekking heeft op het vaarbewijs met de instemming van onze nieuwe Koning. En nu ben ik eigenlijk benieuwd of hijzelf ook een vaarbewijs heeft.
Weekendtocht rond Amsterdam en de Zaan
U bent wellicht van plan om tijdens deze aanstaande dagen het water op te gaan. Doe dat gerust met een van de prachtige vaartochten uit het boek 25 Toertochten voor motorboot en sloep. Speciaal om u met dit leuke boek kennis te laten maken heeft uitgeverij Hollandia een route als PDF beschikbaar gesteld. De route brengt u op de mooiste plekjes rond Amsterdam en de Zaanstreek. In deze route zijn diverse bezienswaardigheden, maar ook aanleg- en overnachtingsplaatsen opgenomen. En als u dan weer terug in de haven bent, is het een goed idee om het boek te bestellen en daarna de andere 24 routes te varen.
Klik hier voor het boek en download de gratis vaartocht Amsterdam en de Zaan ...
Nieuwe editie ANWB Waterkaart Software voor Windows
Sinds afgelopen maandag kunt u de nieuwe editie van de ANWB Waterkaart Software downloaden op onze website. Klik hier ...
De nieuwe software bevat een groot aantal verbeteringen, nieuwe functies en uiteraard de nieuwe ANWB Waterkaarten en gegevens uit de ANWB Wateralmanak deel II.
De eerste keer dat u de nieuwe software opstart, zal deze uw licentie importeren. Is uw (proef)licentie verlopen dan krijgt u opnieuw de kans de software eerst voor 2 dagen uit te proberen. Als uw licentie nog geldig is, kunt u meteen met de nieuwe software aan de slag.
Nieuw in de 2014 editie van de ANWB Waterkaart Software is:
- Compleet geactualiseerd - alle waterkaarten en informatie jachthavens, bruggen en sluizen
- Meer gebieden in kaart gebracht - Overijssel met de Vecht en het Twentekanaal **
- Naast het plannen van een route met waypoints, nu ook uw 'track' opnemen en afspelen
- Eenvoudige instrumenten display met onder andere de koers en afstand tot het volgende waypoint in uw route
- Automatisch uw GPS vinden en instellen
- Software geoptimaliseerd en nog stabieler
** Dit gebied is nu voor het eerst door de ANWB in kaart gebracht en alleen beschikbaar in de ANWB Waterkaart Software voor Windows en in de ANWB Waterkaarten app's.
Dutch Match Cup onderdeel van Alpari World Match Racing Tour
De Line Up voor de Dutch Match Cup is indrukwekkend. De absolute top van het mondiale match racen verschijnt in Lelystad aan de start. Behalve Francesco Bruni (ITA) verschijnen aan de start regerend wereldkampioen Taylor Canfield (ISV), viervoudig wereldkampioen Ian Williams (GBR), Keith Swinton (AUS), Bjorn Hansen (SWE), Mathieu Richard (FRA) en Phil Robertson (NZL). Daarnaast ontvangen binnenkort vier teams nog een uitnodiging voor deelname. Twaalf topteams strijden voor de haven van Lelystad vijf dagen lang om de te verdelen punten die meetellen in de strijd om het wereldkampioenschap. Er wordt gevaren op een korte baan langs de Saerdam. De startlijn ligt voor het havenhoofd zodat het publiek het spektakel waarvoor het match racen altijd garant staat, van zeer dichtbij kan volgen.
Voor Lelystad en het Batavia Sailing Center betekent de start van de Dutch Match Cup in september een bekroning na een langdurig traject met als doel een van de drie grootste mondiale Zeilevenementen voor een langere periode naar Nederland te halen. Batavia Sailing Center heeft een licentie-overeenkomst met de Alpari World Match Racing Tour. Joop van Diest, directeur van het Batavia Sailing Center is op dit moment een zeer tevreden man: “Er voltrekt zich de laatste jaren een grote verandering in de zeilsport. We kunnen denk ik stellen dat het goed gaat met het Nederlandse wedstrijdzeilen. Onlangs nog in Medemblik een mooie Delta Lloyd Regatta, een Nederlandse boot in de Volvo Ocean Race die in oktober van start gaat en dan nu de Nederlandse editie van de Alpari World Match Racing Tour.” Hij verwacht dat de komst van de Dutch Match Cup de belangstelling van de zeilers zowel als van het publiek voor het match racen verder zal doen toenemen: “Match racen is een discipline van de zeilsport die voor het publiek goed te volgen en te begrijpen is. Daarbij is het een zeer mediagenieke sport die het op tv heel goed doet. Het is spectaculair, de wedstrijden zijn heftig en kort en de uitslag is direct na de finish duidelijk. Het is één tegen één en het team dat het eerst over de finish komt heeft gewonnen. In essentie dus heel simpel. Gelukkig zien wij in Nederland steeds meer initiatieven ontstaan die bijdragen aan de ontwikkeling van het match racen. Met het naar Lelystad halen van de Alpari World Match Racing Tour halen we de absolute mondiale zeiltop in huis. Natuurlijk gaat er een Nederlands team deelnemen en voeren we een programma uit dat Nederlandse zeilers zal helpen naar de top te komen. Over deze plannen zullen we binnenkort meer bekend maken.”
De wedstrijden worden van 24 tot en met 28 september gevaren in de vloot van Maxfun25 boten van het Batavia Sailing Center. In diezelfde periode is de Bataviahaven ook start (24/9) en finishplaats (28/9) voor de 200Myls solo race. Het wordt dus een compleet zeilfeest.
De wedstrijdbaan voor de Dutch Match Cup wordt neergelegd met, afhankelijk van de windrichting natuurlijk, start en finish vlak voor het havenhoofd en de baan vlak langs de dijk (Saerdam) zodat de wedstrijden voor het publiek goed te volgen zijn. Met name de start en finishlijn vlak voor de kade van het havenhoofd, leidt naar verwachting tot bijzonder spectaculaire beelden. De wedstrijden worden door United Sports in beeld gebracht en via een groot aantal zenders in meer dan 180 landen uitgezonden. United Sport is o.a. de producent die voor de NOS de voetbaluitzendingen verzorgt, de winter- en zomerspelen in beeld bracht en straks ook het WK voetbal in de Nederlandse huiskamers zal brengen. Batavia Sailing Center is dan ook bijzonder trots dit mediabedrijf als partner te hebben gevonden.
Programma
Rond de wedstrijden van de Dutch Match Cup wordt een groot watersport programma georganiseerd. Veel aandacht is daarbij voor activiteiten voor de (school)jeugd om jonge mensen bij het evenement, de zeilsport en natuurlijk het matchracen te betrekken. Voor de eerste keer is de Bataviahaven van Lelystad dit jaar, tijdens de Dutch Match Cup, start- en finishhaven voor de 200myls Solorace die op het Marker- en IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee wordt gevaren. Deelnemers dienen op zondag 28 september voor 12.00 uur voor de Bataviahaven te finishen. Net op tijd om de finales van de Dutch Match Cup mee te pakken die op zondagmiddag worden gevaren. Op vrijdag, zaterdag en zondag vindt in de Bataviahaven een botenshow plaats. De haven wordt daarnaast ingericht met sponsorpresentaties, activiteiten voor bezoekers en een speciale VIP ruimte voor sponsoren en hun relaties. De deelnemende zeilteams arriveren op dinsdag 23 september in de Bataviahaven voor hun eerste trainingen. Vanaf woensdag 24 september worden de vele wedstrijden (round robins) gevaren. Zaterdag en zondag zijn de kwart, halve en finalewedstrijden. De prijsuitreiking vindt zondag plaats een half uur na afloop van de laatste wedstrijd. Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de verdere invulling van dit 5 dagen durende watersportevenement. Op de website van de Dutch Match Cup (www.dutchmatchcup.com) wordt het programma vanaf vandaag voortdurend bijgewerkt.Ligplaats reserveren
Tijdens het evenement wordt grote drukte verwacht in de Bataviahaven. Het is toeschouwers in beperkte mate toegestaan met de eigen boot rond het wedstrijdveld een plaats in te nemen. Wie de Dutch Match Cup vanaf zijn eigen boot wil volgen, kan zich hiervoor aanmelden bij de Bataviahaven en een ligplaats in de haven reserveren. Kijk hiervoor op de website van de Bataviahaven (www.bataviahaven.nu). Daarbij beschikt Lelystad behalve over de Bataviahaven over nog vier marina’s, zodat gedurende deze week altijd wel een ligplaats in de nabijheid beschikbaar is in het geval de Bataviahaven vol mocht zijn.De gemeente Lelystad profileert zich nadrukkelijk als Watersportstad en onderstreept met het mede mogelijk maken van de Dutch Match Cup haar ambities in de watersport. Lelystad is met een kustlijn van 17 kilometer met vijf havens een van de grootste “jachthavens” -met meer dan 3000 ligplaatsen- van Nederland. In het centrum hiervan ligt de Bataviahaven die zich meer en meer ontwikkelt tot een van de belangrijke zeillocaties in Nederland. Met de komst van de Alpari World Match Racing Tour wordt een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van deze ambitie. De verwachting is dat met de komst van de Alpari World Match Racing Tour de belangstelling voor het match racen in Nederland aanzienlijk zal toenemen. Binnenkort lanceert het Batavia Sailing Center een jaar programma Matchracen. Ook hierin wordt samengewerkt met zowel het ISAF als de Alpari World Match Racing Tour.
Nederlands team
Op dit moment wordt door het Batavia Sailing Center gesproken met diverse Nederlandse topzeilers over de Nederlandse deelname aan de Dutch Match Cup. De verwachting is dat binnenkort het team dat de Nederlandse kleuren verdedigt in dit internationale veld bekendgemaakt kan worden.De Dutch Match Cup wil de komende jaren uitgroeien tot niet alleen een internationale top zeilwedstrijd waar de beste zeilers ter wereld aan de start verschijnen, maar zeker ook tot een groot publieksevenement waar de watersport centraal staat.
Wie de Dutch Match Cup wil volgen kan daarvoor natuurlijk terecht op de website www.dutchmatchcup.com maar ook op facebook.com/dutchmatchcup en op twitter.com/dutchmatchcup.
Krokodil inspecteert kwaliteit rivierwater
Of de bedenkers van de robotkrokodil van de Amerikaanse Carnegie Mellon University ook gekeken hebben naar de film Octopussy, waarin James Bond in een bootje vermomd als krokodil vaart, is niet bekend. De Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk robotkrokodillen gemaakt om het water rondom nijlpaarden beter te kunnen onderzoeken. Lees online verder en bekijk de video ...
Bijna de helft zakt
Tijdens de laatste bijeenkomst voor docenten voor het Klein Vaarbewijs maakte examenorganisatie Vamex de meest recente slaagpercentages bekend. Deze laten helaas een dalende tendens zien. Ik schreef daar al eerder over in de Vaarwijzer Nieuwsbrief. Diverse opleiders luiden daarom de noodklok in de Vaarkrant.
Daarbij wordt onder andere de suggestie gewekt dat het beter is de examinering voor het klein vaarbewijs bij het CBR onder te brengen. Ik kies hierin geen partij, maar wijs er wel op dat het slagingspercentage voor het theoretisch examen voor het rijbewijs onder de 50% blijkt te liggen. Aan de andere kant ben ik wel weer voorstander van meer competentie gericht toetsen. Naar mijn mening blijft er in ieder geval nog voldoende ruimte voor verbetering. Dus werk aan de winkel voor zowel Vamex, opleiders als uitgevers van lesmateriaal.
Al sinds 1996 maken wij de examentraining voor het klein vaarbewijs, zoals door de ANWB uitgegeven. Zeker de helft van alle bezitters van het klein vaarbewijs deed ooit examen na met onze software geoefend te hebben. Als er een ding duidelijk is, dan is het wel dat een goede voorbereiding bijna altijd een garantie biedt op een geslaagd examen. Wat een goede voorbereiding is, verschilt per kandidaat. De een leert nu eenmaal makkelijker uit een boek, terwijl de ander diverse lessen en begeleiding van een docent nodig heeft. Veel oefenen met vragen helpt de leerstof te herhalen en dus beter te onthouden en toe te passen. Moderne software (of online examentraining) geven de cursist ook duidelijke feedback zodat hij/zij precies kan zien welke onderwerpen extra aandacht behoeven. Bekijkt u maar eens de afbeelding van een enthousiaste gebruiker ...
Nieuwe cursussen Rijn Sport Patent
Voor de recreatievaart met schepen groter dan 15 meter is in Nederland een Klein Vaarbewijs verplicht. Op basis van de internationale afspraken wordt voor de vaart op de Rijn buiten Nederland daarboven nog het Rijn Sport Patent verlangd voor pleziervaartuigen van 15 tot 25 meter. Kennis en ervaring op de Rijn is erg belangrijk. U moet veel details van het vaarwater kennen en ook aantoonbare vaarervaring hebben. Gezien de lengte van de Rijn een hele klus om alle details te leren en voor veel schippers is het ook moeilijk om overal op de Rijn praktijkervaring op te doen. Daarom wordt de Rijn opgedeeld in een aantal vakken, zogenaamde "strecken". Voor elke strecke kunt u apart ervaring opdoen en apart het examen "kennis van het vaarwater" of "strecken kenntnis" doen. Voor de praktijk moet u samen met een instructeur de betreffende strecke minstens vier keer op- en afgevaren zijn.
In Nederland is alleen de Stichting voor Actieve Watersporters (SAW) erkend als opleider voor het Duitse Rijn Sport Patent. Via de SAW kunt u ook in het Nederlands examen doen. Voor haar cursussen huurt de SAW een passagierschip. Tijdens het varen krijgt u les en doet u gelijk ervaring op. Een opzet die al enkele jaren succesvol is.
De Rijn wordt onder meer veel bevaren als onderdeel van het populaire 'rondje Maas-Moezel-Rijn'. Het betreft een tocht deels door Noord Frankrijk, waarbij men via de Moezel en de Duitse Rijn weer terug naar Nederland vaart. De cursus Rijn Sport Patent deel 1 van SAW sluit hier bij aan. De SAW mikt met de cursus overigens niet uitsluitend op eigenaren van schepen van meer dan 15 meter. Ook voor wie met een kleiner schip de Duitse Rijn bevaart of wil bevaren, is het aan te bevelen vooraf enige ervaring op te doen. Voor deze recreatieschippers biedt de SAW de mogelijkheid om één of meerdere weekenden als passagier mee te varen.
Vanaf 24 oktober organiseert SAW weer een viertal vaar- en leerweekenden. U vertrekt steeds op een vrijdag en bent zondagavond weer terug. Vertrokken wordt vanuit Nijmegen. Gevaren wordt het traject Spijk - Ober-Lahnstein. Doordat met een groot passagiersschip wordt gevaren, krijgt u onderweg zowel tijdens het praktijk- als tijdens het theoriegedeelte de gelegenheid om eens door de ogen van de beroepsvaart te kijken.
De cursus voor het Rijn Sport Patent staat open voor iedereen. Maar om aan het afsluitende examen Rijn Sport Patent te kunnen deelnemen, dient de kandidaat in het bezit te zijn van het Klein Vaarbewijs II. of als U de Belgische nationaliteit bezit het beperkte of algemene stuurbrevet. Als u tijdens de cursus nog niet in het bezit is van vaarbewijs II kan dit tot maximaal één jaar na afloop van de cursus nog worden behaald om alsnog examen te doen voor het Rijn Sport Patent. Meer informatie en inschrijven op de website van SAW ...
Greenmiles ook in boekvorm
Heeft u destijds ook de televisieserie The Greenmiles gevolgd? De serie volgt twee vrienden die met een zeilboot rond de wereld zeilen. Florian Dirkse en Arjen van Eijk hebben hun avonturen destijds ook in boekvorm uitgebracht. In The Green Miles beschrijven de auteurs op persoonlijke wijze hoe zij hun reis ervaren hebben. Met schitterende foto's laten ze unieke plekken op en onder water zien, en tegelijkertijd nemen ze je mee op een avontuur met een confronterende boodschap.
Het boek The Greenmiles is uiteraard te bestellen in de Vaarwinkel ...
Google banner
Blogarchief
-
▼
2014
(331)
-
▼
juni
(22)
- Batavia regatta nu ook kwalificatie wedstrijd
- Ronde om Texel F18 klasse-evenement
- Zeilscholen.nl failliet
- Historisch Weekend 2014
- Meten is weten
- Mooiste vaarroutes van Nederland
- Waddenkaart west 2014 verschenen
- Nieuwe Info20M
- Batavia Regatta nu officiële qualifier van de Dutc...
- Dutch Match Cup onderdeel van Alpari World Match R...
- Examen TKN blijkt pittig
- Vaarbewijs ingenomen
- Nieuwe brancheorganisatie
- Geen hoge zeilboten meer bij landingen op Aalsmeer...
- Klein Vaarbewijs straks levenslang geldig
- Weekendtocht rond Amsterdam en de Zaan
- Nieuwe editie ANWB Waterkaart Software voor Windows
- Dutch Match Cup onderdeel van Alpari World Match R...
- Krokodil inspecteert kwaliteit rivierwater
- Bijna de helft zakt
- Nieuwe cursussen Rijn Sport Patent
- Greenmiles ook in boekvorm
-
▼
juni
(22)