In diverse media is de afgelopen tijd bericht over "het probleem" van de vele verwaarloosde en ogenschijnlijk achtergelaten jachten in de diverse Nederlandse wateren en havens. Pleziervaartuigen die op zijn, waarvan opknappen meer kost dan ze in goede staat waard zijn en waarin niemand meer geïnteresseerd lijkt te zijn. In elke haven in Nederland zouden wel een paar van dergelijke schepen in een hoekje liggen weg te kwijnen. "Ziet er niet uit" en "een dreigend gevaar voor het milieu". Zoals bij veel "problemen" wordt er veel over bericht, maar lopen zin en onzin vaak door elkaar. Niemand die namelijk precies weet hoe groot het probleem is. Net zo min eigenlijk als we precies weten hoeveel pleziervaartuigen er eigenlijk in Nederland zijn. Zelf heb ik onlangs een steekproef gedaan. Op de jachtwerf waar ons "redactieschip" momenteel staat, staan inderdaad ruim 10 meer of minder verwaarloosde schepen. Schepen waar ik de hele zomer niemand aan heb zien werken. Als ik de eigenaar van de werf er naar vraag geeft hij aan dat voor al deze schepen gewoon nog betaald wordt en dat hij slechts bij één eigenaar zich zorgen maakt of de volgende rekening nog betaald zal worden. Voor het merendeel dus schepen waarvan de eigenaar kennelijk geen afscheid kan nemen of schepen die afwachten tot de eigenaar eindelijk tijd heeft om de voorgenomen opknapbeurt uit te voeren.
Aangezien de meeste havens en werven in Nederland lig- of stallingsgeld vragen, mag je er vanuit gaan dat de rekening voor bijna alle ogenschijnlijk verlaten schepen gewoon betaald wordt en dat slechts een heel klein percentage van deze schepen opgegeven is. Ik neem aan dat geen enkele exploitant scheepjes maar laat staan terwijl de rekeningen zich opstapelen. Zo nu en dan zie je een aankondiging van een veiling van in beslag genomen schepen. Vaak zijn dat echter roeiboten ed. die in grachten zijn achtergelaten en vervolgens door de gemeente in beslag zijn genomen.
Er zijn in Nederland enkele bedrijven gestart die zich richten op het demonteren en recycleren van pleziervaartuigen. Een enkeling heeft zelfs een eigen locatie of werf, anderen zijn meer "organisatoren" die onderaannemers het afgedankte schip laten ophalen. Van een echte bedrijfstak als bijvoorbeeld de sector van autodemontage en -sloperijen is geen sprake. Naar mijn mening is het aantal zogenaamde end-of-life schepen in Nederland ook niet groot genoeg om een rendabele recycling infrastructuur op te zetten en in stand te houden.
De Waterkampioen besteedt hier binnenkort ook aandacht aan en volgt de komende tijd een zeiljacht naar de sloop (klik hier ...).
Aan de andere kant maakt de watersport zich zorgen over het gebrek van voldoende instroom van nieuwe en jonge watersporters. De gemiddelde watersporter wordt ouder en op enig moment zullen er jaarlijks meer mensen met de hobby stoppen dan er jongeren instromen. Nu al zie je in bepaalde vaargebieden dat het geen groot probleem meer is om een ligplaats te bemachtigen.
Een en een is twee. Het moet toch mogelijk zijn om die schepen die het redden nog waard zijn voor een appel en ei over te doen aan een jonge enthousiasteling en om die schepen die niet meer te redden zijn te strippen voor herbruikbare onderdelen.
Waternet en de Gemeente Leiden veilen dergelijke schepen via Bootveiling... soms heb je daar echt leuke bootjes voor weinig geld en heel geschikt voor instappers.
BeantwoordenVerwijderenMaar boten zijn net als huizen, kopen met heel veel emotie, en dus blijven de vraagprijzen veel te hoog.
Nederland is ook wel reuze braaf. Ik ben net terug uit Engeland waar ik aan de oostkust een paar riviertjes opvoer. Daar vind je scheepjes en schepen in alle stadia van verval en restauratie. En is het schip echt niet meer te redden dan leggen ze het aan de overkant van de rivier, waar het langzaam vergaat.
BeantwoordenVerwijderenIn Nederland is een schip wat een beetje groen uitgeslagen is al gauw een bron van ergernis, want alles moet strak en netjes.
Dan heet het ineens een probleemschip.
Ik ben sinds 2011 het thema yacht recycling aan het rechercheren. Wat ik aan informatie verzamel, publiceer ik op deze site: http://www.yachtrecycling.org en ook via een eigen Linkedin groep, Yacht Recycling https://tinyurl.com/n22q7bv Beide in het Engels. De informatie betreft niet alleen sloepen maar alle pleziervoertuigen te water. E ook niet alleen NL, maar wereldwijd. Er is een behoorlijk spannende nieuwe nautische industrietak aan het ontstaan hier, zodra men eindelijk geregeld zal hebben wie voor het verantwoord slopen van yachten betaald zullen veel stukken op hun plek vallen, en kunnen prima kansen ontstaan voor duurzame (lees, ook: Voor vele jaren aan) inkomsten. Neem een kijk, feedback is welkom!
BeantwoordenVerwijderen