En dan nog even dit

Wij schreven vorige week al over het verschijnen van het nieuwe Cursusboek Klein Vaarbewijs van de ANWB. Toen was het boek nog niet binnen maar kon u al wel bestellen. Inmiddels hebben wij de nieuwe boeken en cd's binnen. Alle reserveringen zijn de deur uit en als u nu dus een bestelling plaatst kunnen wij - zoals gebruikelijk - direct uit voorraad leveren.

Foutje in het RPR

Wat u wellicht niet weet is dat ikzelf verantwoordelijk ben voor een kleine wijziging in de Nederlandse tekst van het Rijnvaart Politiereglement RPR.

In het BPR en RPR bestaat een bord dat aangeeft dat een vaarwater buiten gebruik gesteld is en alleen schepen zonder een motor voorbij dit bord mogen varen. Een leuke strikvraag: "U vaart in een roeiboot met buitenboord motor en ziet het betreffende bord. U zet de motor uit en wilt verder roeien. Mag u zo verder varen?" Nee dat mag dus niet, want u heeft wel degelijk een motor aan boord. De bepaling staat in artikel 6.22 lid 2 onder a van het RPR en het bord zelf staat in Bijlage 7 als bord A.1a.


Ooit had dit bord een iets andere uitleg en hoewel dat al jaren geleden is veranderd, heeft het vrij lang geduurd tot dat in al het lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs is doorgevoerd. Vorig jaar heb ik voor de zekerheid de officiële teksten van BPR en RPR op de site van de overheid bestudeerd. Tot mijn schrik stond in genoemde Bijlage 7 van het RPR bij dit bord ook de oude en dus verkeerde betekenis.

Op een bijeenkomst met de examencommissie Klein Vaarbewijs kwam dit bord vorig jaar ter sprake en er werd toen met enig ongeloof op mijn vondst gereageerd. Later heb ik nog bericht gekregen dat ik inderdaad gelijk had. Kennelijk ging de fout toch nog iets dieper en stond de fout ook in de formele tekst van het RPR zoals door de minister vastgesteld en is daarvoor nu dus een wijziging nodig. De voorgestelde wijziging vindt u hier ...

Om het nog lastiger te maken; de betreffende fout zat weer niet in de vertaling van het RPR op de website van de Rijnvaartcommissie.

Mag ik van u

Het kanalenkwartetspel bestaat volgens mij nog niet. Maar de provincie Noord Brabant heeft in ieder geval een kwartet kanalen genoemd naar Koninginnen. Het Wilhelminakanaal, het Julianakanaal, het Beatrixkanaal en nu ook het Máximakanaal. Lees online verder ...
Welke andere kwartetten zijn er in Nederland te maken voor het kanalenkwartetspel? Reageren kan onder dit artikel.

Makers PC Navigo dragen het stokje over

De eigenaren en makers van het navigatieprogramma PC Navigo hebben besloten dat het tijd is voor een nieuwe generatie en dragen daarom het stokje over. In de Belgische firma Periskal, maker van navigatiesoftware voor de binnenvaart, hebben zij een partner gevonden die per direct de levering en ondersteuning overnemen. Meer informatie leest u hier ...

Examens Stuurbrevet op de schop

In Belgie zijn alle reeds geplande examens voor het Stuurbrevet plots geannuleerd. Daarmee kiest de Belgische overheid voor een "big bang" invoering van een nieuwe systematiek van examineren. Vanaf nu moeten kandidaten het examen afleggen op een computer op een van de officiële examenlocaties in Antwerpen, Oostende of Brussel. De landelijke examens zijn daarmee met directe ingang opgeheven. De procedure om u voor het examen aan te melden blijft gelijk. U levert uw documenten in bij een van de aangewezen representatieve organisaties. Veelal zijn dat ook de erkende opleiders. Zij zorgen voor het doorsturen van uw dossier. Zodra de overheid dat heeft ontvangen wordt u een link gestuurd om u online voor het examen in te schrijven.
Kandidaten die zich al voor het geplande landelijk examen van 7 maart aanstaande hadden ingeschreven krijgen een brief met uitleg. Ook zij moeten een (nieuwe) afspraak maken voor een individueel beeldschermexamen. Online verder lezen ...

Varen op de Waddenzee

Lezers van het blad Spiegel der Zeilvaart kennen Marianne van der Linden al van een reeks van artikelen over het varen op de Waddenzee. Zij heeft nu al haar kennis verder gebundeld in het nieuwe Handboek varen op de Waddenzee. Het enige complete boek over de theorie en praktijk van het varen op de getijde wateren van de Wadden. Alles wat u moet weten voor u een eerste keer het Wad op gaat en het naslagwerk voor de meer ervaren Wadvaarder en iedereen die vaart of wil gaan varen op getijde wateren.
Van navigatie, alles over stroming en getijden, tot het plannen van een vaartocht, droogvallen en een wantij passeren. Alle onderwerpen over het varen op de Waddenzee komen aan bod.

Kartografische aspecten aan de stranding van Team Vestas

Aangezien "de kaart" zo'n belangrijke rol speelt in de stranding van Team Vestas in de Volvo Ocean Race wordt daar in veel media over gesproken. Voor eNav International zet Ian Russell een aantal relevante kartografische en hydrografische zaken op een rij. Beslist de moeite waard om in zijn geheel te lezen, maar ik noem hier de belangrijkste feiten.

  • De kaarten waren niet te oud en de wateren rond de eilandengroep waren vrij recent nog opgenomen.
  • De eilandengroep staat correct op de detailkaart BA 1881, maar ook voldoende duidelijk op de overzichtskaart voor het westelijk deel van de Indische Oceaan BA 4072.
  • De officiële digitale kaarten van dit gebied waren ook up-to-date en mogelijk zelfs nog actueler dan de papieren versies.
  • De van de officiële kaarten afgeleide commerciële kaarten waren ook actueel. Discutabel is wel waarom de riffen en eilanden pas na flink inzoomen zichtbaar worden.
  • Jaren geleden werd als nadeel van commerciële digitale kaarten gezegd dat de makers nalieten of het erg moeilijk maakten om te achterhalen van welke datum de gebruikte bronnen zijn en tot wanneer de gegevens zijn bijgewerkt. Dat nadeel geldt voor enkele makers van commerciële digitale kaarten nog steeds.
  • Ongeacht of u papieren of digitale kaarten gebruikt; zorg dat u zich er van gewist wat de beperkingen zijn, hoe actueel de kaarten zijn en of belangrijke details op een bepaalde schaal wel of niet worden getoond.

Tot besluit nog twee nuttige websites met beschouwingen rond de stranding:

Navigatie

Navigeren op een papieren kaart. Met een potloodje, een plotter en een passer. Het lijkt ‘old school’, al zou iedereen het moeten kunnen. Maar hoe ging het ook alweer?
De Waterkampioen van de ANWB besteedt de komende tijd extra aandacht aan het navigeren. In het nummer van deze maand (uiteraard) een goed artikel over de stranding van Team Vestas. En met ingang van deze maand plaatst de Waterkampioen ook een navigatieopgave. Het kaartje dat bij de opgave hoort vindt u hier ...
En samen met de Vaarwinkel heeft de redactie een selectie gemaakt van goede kaartinstrumenten. Als lezer van de Waterkampioen kunt u deze met korting bestellen op www.anwbwatersport.nl/navigatie-aanbieding. De benodigde kortingscode vindt u in de Waterkampioen van deze maand ...

Vragen over mogelijke tol op Duitse vaarwegen

Europarlementariër Peter van Dalen heeft aan de Europese ministers vragen gesteld over het voornemen van de Duitse Bondsregering om tol te gaan heffen op de Duitse binnenwateren zoals de Rijn. Het moet wat betreft Van Dalen voor Nederland topprioriteit zijn, dit tegen te houden.
‘De Rijn is de belangrijkste vaarweg van en naar Rotterdam: tolheffing op die vaarweg zou niet alleen de binnenvaart maar met name Rotterdam vol treffen. Bovendien kan zo’n heffing naar mijn mening helemaal niet: de zogenaamde Herziene Rijnvaart-Akte, een internationaal verdrag uit 1868, verbiedt dit.’ Online verder lezen ...

Nieuw vaarbewijsboek en cd van de ANWB

De meeste kandidaten die zich voorbereiden op het examen voor het Klein Vaarbewijs I of II doet dat met behulp van het Cursusboek Klein Vaarbewijs van de ANWB. De laatste jaren is het gebruikelijk dat er aan het begin van het jaar een nieuwe editie verschijnt die weer helemaal up-to-date is volgens de laatste exameneisen. Het afgelopen jaar zijn de exameneisen behoorlijk aangepast. Zo hoeft u de vaarregels uit het Scheepvaartreglement Kanaal Gent - Terneuzen niet meer te kennen voor het examen Klein Vaarbewijs 1 en zijn de Bepalingen ter voorkoming van Aanvaringen op Zee (BVA) geschrapt uit het examen Klein Vaarbewijs 2. "Dat ruimt lekker op" en geeft meteen ruimte voor andere nieuwe onderwerpen en om bestaande onderwerpen iets uitgebreider te behandelen.

Kortom het populaire cursusboek en nuttig naslagwerk is weer helemaal bij en doet u dit jaar examen dan is het beslist aan te raden om te leren uit de nieuwe en 21 editie van het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs I en II.
Tegelijkertijd is ook de cd ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs vernieuwd en aangepast volgens de nieuwe exameneisen. Met ruim 1.200 oefenvragen en een functie om zelf onbeperkt oefenexamens te genereren een handige aanvulling op het cursusboek van de ANWB.

Boek en cd zijn ook als voordelige combinatie te bestellen; klik hier ... De nieuwe boeken en cd's kunnen nu elk moment in het magazijn binnenkomen. Bestel nu en dan heeft u het nieuwe lesmateriaal straks als eerste in huis.

Beter voorbereid het water op

De seizoenen in de Vaarwinkel waren altijd redelijk voorspelbaar. Leerboeken en boeken over onderhoud in de winter, boeken over vaargebieden en vooral kaarten in de zomer. De afgelopen weken valt ons echter op dat dit klassieke beeld niet meer zo vast is. Opvallend veel boeken maar ook vaarkaarten gaan de deur uit. En beslist niet allemaal voor zonnige bestemmingen.
De top 5 van de afgelopen maand:

Populair waren verder diverse ANWB Waterkaarten, boeken voor het zogenaamde Rondje Moezel, maar bijvoorbeeld ook de Imray kaart C25 voor de oversteek naar Engeland. Uiteraard is dit geen representatieve steekproef onder alle watersporters en het gaat te ver om hieruit te concluderen dat deze winter flink doorgevaren wordt. Wel durf ik de stelling aan dat de watersporter zich steeds vroeger op het seizoen gaat voorbereiden. En dat is natuurlijk alleen maar goed. "Beter voorbereid het water op" is al jaren ons motto.

Nicholas Heiner wint Conny van Rietschoten troffee

Nicholas Heiner is de winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee. De Laser-zeiler werd zaterdagavond in het Scheepvaartmuseum tot Nederlands beste zeiler uitgeroepen vanwege de wereldtitel die hij afgelopen zomer in het Spaanse Santander wist te behalen. Klik hier om verder te lezen ...

De (Poly)Classic zeiler vernieuwd

Het online magazine de PolyClassic Zeiler is vernieuwd en heet vanaf nu "de Classic Zeiler" en gaat voortaan over klassieke zeilers gebouwd van alle materialen. Het gratis magazine beoogt lezers te interesseren voor klassieke zeiljachten en hun belangenorganisaties. Ontwikkelingen op het gebied van de klassiekers worden gevolgd. Ook wordt aandacht gegeven aan algemene watersport onderwerpen van belang voor klassieke zeiljachten , hun eigenaren en organisaties. Het eerste nummer in de nieuwe opzet is nu te downloaden ...

Stranding Team Vestas

In het online magazine Zilt een erg goed en lezenswaardig artikel over de stranding van het Team Vestas. Klik hier ...

Gratis naar de Belgian Boat Show

De Belgian Boat Show is dit jaar goed voor 200 exposanten die op 25.000 m² verrassende diensten en producten en waterplezier vertegenwoordigen. Lezers van de Waterkampioen en bezoekers van de website van ANWB Watersport gaan gratis naar de beurs in Gent.

Volgens Christophe Coseyns van de Belgian Boat Show heeft de beurt er nog nooit zo goed voorgestaan. “De stijging in de vraag naar stuurbrevetten voor de waterrecreatie met dagpleziervaartuigen, is een signaal dat de vraag naar een nieuwe vorm van watersporten de trend van kortere en intensievere vrijetijdsbeleving volgt. Dat is ook op de volgende Belgian Boat Show goed te merken.”
De Belgian Boat Show is dit jaar van 14 tot en met 16 en van 20 tot en met 22 februari in de Flanders Expo in Gent.

Nieuw verkeersteken langs de vaarwegen

Het is al weer een paar jaar geleden dat er een nieuw bord langs de Nederlandse vaarwegen verscheen. Weet u nog welke ? Klik anders hier ...

Als de nu voorgestelde wijzigingen in het Binnenvaart Politiereglement (BPR) doorgaan dan verschijnt er straks weer een nieuw bord. Afmeren met spudpalen is niet nieuw, maar neemt wel toe in populariteit. Ook in de pleziervaart. Volgens de vaarregels is afmeren met behulp van spudpalen gelijk aan ankeren. Mag u ergens wel of juist niet ankeren, dan is het gebruik van spudpalen daar ook wel of juist niet toegestaan. Er zijn echter situaties denkbaar waarbij afmeren met spudpalen wel mag, terwijl ankeren daar niet wenselijk is. Bijvoorbeeld langs de kant van een kanaal zonder kade. Hier kan een schip met spudpalen prima in de lengte richting parallel aan de oever een ligplaats nemen, terwijl ankeren hier beslist niet wenselijk is. Voor dergelijke situaties is het nieuwe bord bedacht. Een bord dat specifiek aangeeft dat gebruik van spudpalen op die locatie wel toegestaan is, terwijl bijvoorbeeld voor het hele kanaal een algeheel ankerverbod geldt.

Klaar met de winter?

Vlak voor de Kerst zij een klein stemmetje in mijn achterhoofd, dat het deze winter best wel weer eens een koude winter kan worden. Afgezien van een korte vorstperiode is daar gelukkig nog niet veel van terecht gekomen. Toch heb ik ons schip nog maar eens extra langsgelopen en dubbel winterklaar gemaakt. Meestal gebruik ik "autoruitensproeivloeistof" als antivries voor toilet ed., maar ik heb nu toch maar "echte" antivries gekocht en ook de motor een hoge concentratie antivries gegeven. En natuurlijk het winterkleed langsgelopen en met extra lijnen vastgezet. Wat betreft klussen aan de boot heb ik de komende weken of maanden - wie zal het zeggen - even rust en hoef ik alleen maar zo nu en dan langs de haven te rijden om te controleren dat alles er nog goed bij staat.

Een handig boek bij het winterklaar maken van uw schip is het boek Winterberging van zeiljachten. Beslist een aanrader, ook voor eigenaren van motorjachten. En ook voor eigenaren die de winterstalling compleet uitbesteden of juist in het water willen overwinteren.

Bediening van bruggen en sluizen in Zwolle-Kampen-Meppel niet ingekort

De scheepvaart die gebruik maakt van de rijksvaarwegen in de regio Zwolle-Kampen-Meppel kan ook in de eerste helft van 2015 ongehinderd doorvaren. De provincies Overijssel en Drenthe en de gemeenten Zwolle en Meppel dragen € 57.000 bij voor instandhouding van het huidige bedieningsniveau. Online verder lezen ...

Zeilscholen en watersportverenigingen zoeken elkaar op

De onderlinge verschillen tussen zeilscholen en watersportverenigingen lijken elkaar voordeel te brengen. Een watersportvereniging uit Amsterdam komt bijvoorbeeld naar zeilschool Pean in Akkrum om daar de jeugd op te leiden. Lees online verder ...

Met Vaarschool SAW naar Boot Dusseldorf

Wist u trouwens dat u met de Stichting Actieve Watersporters (SAW) met de boot naar Boot Dusseldorf kunt. Onderweg leert u dan meteen over het varen op de Rijn. Maar daarover volgende week meer ... of kijkt u vast op de website ...

Gaan de papieren kaarten verdwijnen?

In het NRC verscheen destijds een artikel over het nieuws dat de Amerikaanse Hydrografie stopt met het op voorraad maken van papieren kaarten. Interessant om nog eens te lezen; klik hier ...
N.B. Bij NRC Online kunt u gratis 3 artikelen lezen.

CD-Rom Examentraining Marifonie weer leverbaar

De cd-rom versie van de Examentraining Marifonie was een tijd niet leverbaar, maar is nu weer volop leverbaar en onder andere te bestellen in de Vaarwinkel ...

De cd is gelijk aan de cd die begin 2014 verscheen, maar vrij snel na de introductie uitverkocht was. Hoewel de download en online variant gewoon leverbaar waren, bleef er veel vraag naar de versie op cd.

De cd bevat een groot aantal oefenvragen, oefeningen en oefenexamens voor de examens voor het basiscertificaat marifonie, de GMDSS module, Marcom-B en zelfs voor het examen voor Marcom-A. De cd is dé perfecte aanvulling op zelfstudie of een cursus bij een opleider. Door veel te oefenen verankert u het geleerde in uw geheugen en dankzij de feedback van de software kunt u veel gerichter studeren.

De Examentraining Marifonie sluit aan op de diverse cursusboeken:

Topjaar voor de Vaarwinkel

Toen wij ergens in 1999 begonnen met de online Vaarwinkel hebben wij nooit kunnen vermoeden dat deze webwinkel zo'n vlucht zou nemen. Inmiddels behoort de Vaarwinkel tot één van de grotere online watersportwinkels van Nederland en is wellicht dé grootste gespecialiseerde online verkoper van boeken, kaarten en aanverwante artikelen voor de watersport en scheepvaart. Daar zijn wij uiteraard best trots op en ook dankbaar. Dankbaar vooral ook aan alle lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief. Het is immers dankzij uw terugkerende klandizie dat dit alles mogelijk is. En mede dankzij de uitgevers van boeken en kaarten. Als zij maar mooie en boeiende producten blijven maken, dan bent u best bereid om deze vervolgens aan te schaffen.

Het jaar 2014 was wat dat betreft een topjaar. Veel nieuwe mooie boeken en de omzet over 2014 is daardoor zo'n 9% hoger uitgekomen dan de omzet over 2013 en is ook hoger dan de omzet over het vorige recordjaar 2011.

Voor dit jaar zijn we een aantal dingen van plan om de opgaande lijn vast te houden. U leest daar te zijdertijd als eerste over in de Vaarwijzer Nieuwsbrief.

2015

Allereerst natuurlijk de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Wij hopen dat u de jaarwisseling goed bent doorgekomen en dat u weer volop goede voornemens en plannen bent om vooral veel het water op te gaan. Wij in ieder geval wel.

Raad Hoorn accoord met bruikleen Halve Maen

De gemeenteraad van Hoorn heeft op 16 december besloten dat het VOC-museumschip de Halve Maen voor 5 jaar in bruikleen naar Hoorn komt. De Amerikaanse eigenaar en het New Netherland Museum zijn bereid het schip voor 5 jaar aan Hoorn in bruikleen te geven, met mogelijkheid van verlenging. Het Westfries Museum gaat het schip exploiteren op de Zuidwestelijke punt van Oostereiland, in samenwerking met Stichting Varend Erfgoed. De planning is dat het schip begin juni in Hoorn arriveert. Online verder lezen ...


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.