Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag en werd bekend waar de nationale overheid zich op richt en waar het geld allemaal heen gaat. Traditiegetrouw zocht de Vaarwijzer Nieuwsbrief uit wat relevant is voor de watersporter. De regering heeft een paar speerpunten benoemd:
- Bezuinigen waar mogelijk, investeren indien nodig. Met de nadruk op investeren in de bereikbaarheid over het water van enkele economisch belangrijke gebieden.
- Betere regelgeving op nationaal en Europees niveau
- Duurzaam en veilige vaart en het beter benutten van de bestaande vaarwegen
- Zo veel mogelijk ruimte geven voor ondernemerschap en eigen verantwoordelijkheid.
Het budget voor de vaarwegen op de Rijksbegroting bedraagt in 2016 ruim 850 miljoen euro, waarvan de helft bestemd is voor beheer en onderhoud. Minder geld dan verwacht voor de aanleg van nieuwe voorzieningen, daarentegen is het onderhoudsbudget toegenomen. Ook gaat er een flink bedrag naar de verbetering van de kwaliteit van het oppervlakte water.
Ondanks enkele ernstige ongevallen in en met de recreatievaart ziet de overheid geen noodzaak voor een structurele beleidswijziging. "De watersportsector heeft naar aanleiding van de ongevallen zelf initiatief genomen om te komen tot verbetermaatregelen". Waarmee de minister tussen de regels eigenlijk zegt dat er geen uitbreiding van de vaarbewijsplicht komt, tenzij het aantal ongevallen blijft toenemen.
Ergens in de begroting van het ministerie van Economische Zaken (ed.) zit nog een addertje onder het gras. Vanaf 1 januari 2016 komt de jaarlijkse bijdrage voor het registreren van de marifoon en andere maritieme zenders weer terug. Ik kom hier volgende week op terug in de Vaarwijzer Nieuwsbrief.
BeantwoordenVerwijderen