Voor de pleziervaarder bestaan er momenteel eigenlijk maar twee verplichte vaardiploma's. Het vaarbewijs voor snellere en grotere schepen en het bedieningscertificaat voor maritieme zendapparatuur als de marifoon. Daarnaast bestaat er nog een keur aan opleidingen en certificaten voor verschillende typen watersport. Sommige daarvan staan onder toezicht van het CWO, maar de meeste opleidingen en trainingen staan feitelijk op zichzelf.
Nu er discussie loopt of de examinering voor het klein vaarbewijs over moet gaan van Vamex naar het CBR, is het wellicht goed om eens een parallel te trekken met de opleidingen en diploma's voor het wegverkeer. Tot voor kort was de geldigheid van het klein vaarbewijs net als die van het rijbewijs tot uw 70e verjaardag. Voor het rijbewijs werd dat opgetrokken naar 75 voor het klein vaarbewijs werd deze grens losgelaten en uw klein vaarbewijs is nu uw levenslang geldig mits u gezond genoeg blijft om als schipper met uw schip te varen.
Daarmee houdt elke verdere parallel met het rijbewijs wel op. Voor nagenoeg elk gemotoriseerd voertuig bestaat een specifiek rijbewijs. Daardoor bestaat ook voor elk soort rijbewijs een specifieke opleiding.
Elke dag en van jongs af aan nemen wij deel aan het verkeer. De opleiding om veilig aan het verkeer deel te nemen begint eigenlijk al vanaf het moment dat we kunnen lopen. Op de basisschool krijgen de kinderen verkeersles dat in groep 7 (9-10 jaar) wordt afgesloten met een verkeersdiploma. Gericht op veilig op straat lopen en fietsen. Daarna moeten we even wachten maar vanaf 15,5 jaar mogen we al theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. En vanaf 16 jaar mogen we op een brommer, mits we een bromfietsrijbewijs hebben en dus voor het praktijkexamen zijn geslaagd.
Interessant zijn echter vooral de veranderingen die voor het autorijbewijs aan de "onderkant" zijn doorgevoerd. Tegenwoordig mag je al vanaf je 16e theorie-examen doen. Vanaf 16,5 jaar mag je beginnen met rijles en vanaf je 17e verjaardag mag je al praktijkexamen doen. Als je daarvoor slaagt, dan mag je ook al autorijden, mits er een zogenaamde coach naast je zit. Vrijwel iedereen die al vijf jaar een rijbewijs het en ouder is dan 27 mag jouw coach zijn, vaak zullen dat echter één of beide ouders zijn. Vanaf je 18e verjaardag mag je helemaal zelfstandig rijden. Formeel gesproken is deze nieuwe regeling een experiment, maar iedereen kan er aan meedoen.
Het examen voor het Klein Vaarbewijs is een theorie examen en mag al voor de 18e verjaardag afgelegd worden, maar het klein vaarbewijs krijg je pas als je 18 bent. Er is één uitzondering. Als je wedstrijden wil varen in snelle motorboten dan mag dat al op jongere leeftijd en ook trainen mag, mits dat in georganiseerd verband van een club gebeurt.
De watersport vergrijst en omdat er aan de "onderkant" te weinig instroom is van jongeren krimpt het aantal watersporters. Als we die trend willen keren dan moet er meer gebeuren dan alleen een gezamenlijke promotiecampagne met een mooie video (zie mijn eerdere bericht). De vergrijzing en krimp van de watersport is inmiddels structureel en dat vraagt om structurele maatregels én creatieve oplossingen. De verlaging van de leeftijd om een klein vaarbewijs te halen is naar mijn mening zo'n structurele maatregel. Zeker als we dit combineren met een andere opzet van de vaarbewijzen. Waarom moet je immers leren over een rechtsdraaiende schroef als je als 17-jarige op een jetski wil? Waarom moet je leren over de medewerkingsregel in het BPR als je als 16-jarige geld voor een rubberboot met buitenboordmotor hebt gespaard? Is het dan niet logischer om een basis diploma veilig varen te combineren met een deelcertificaat buitenboordmotor te combineren? En waarom zou je als 17-jarige niet op een jetski mogen varen als je de papieren hebt en opvaart samen met een ouder en ervaren iemand?
Ik ben er van overtuigd dat een nieuw systeem van opleidingen, certificaten en al dan niet soms verplichte diploma's de sector als geheel een boost kan geven. Graag hoor en lees ik uw mening. Reageren kan onder dit stukje.
Het Klein Vaarbewijs is voor wat de pleziervaart tot 15 meter betreft alleen bedoeld en verplicht voor snelle motorboten. En er is wellicht iets voor te zeggen dat je minimaal 18 jaar moet zijn voordat je met grote snelheid over het water mag scheuren. En je hebt als je vaarbewijsplichtig bent keuze: of een Klein Vaarbewijs halen of een Stuurbrevet. Stuurbrevet en Klein Vaarbewijs zijn volkomen gelijkwaardig. Het Belgisch Stuurbrevet heeft alles wat we in Nederland al jaren willen, een eenvoudig theorie examen en een praktijk component. Zowel de theorie als praktijk zijn eenvoudig te halen. Je moet om voor de theorie te slagen minimaal een 6 scoren (vaarbewijs 7) en als je zakt, mag je gratis herexamen doen net zo lang tot je geslaagd bent. Even over de grens kijken en je hebt wat je graag wilt. Je doet net als in Nederland een beeldscherm examen maar je moet daarvoor wel naar Antwerpen. Ook dat vind ik geen straf.
BeantwoordenVerwijderenVoor alle niet snel varende boten tot 15 meter hebben we in Nederland het Watersport Certificaat. Het is niet zo verplicht als het Klein Vaarbewijs voor snelle motorboten maar je weet dat een boot alleen mag uitvaren als ze bestuurd wordt door een bekwaam persoon. In de cursus Watersport Certificaat krijg je basisregels die elke watersporter moet kennen. De opleiding is echt bedoeld om de mensen enthousiast te maken voor de watersport. Varen is niet moeilijk, eng of gevaarlijk als weet waar je op moet letten. Je ziet Jaap, alles wat je wilt is er eigen al. Ik denk niet dat het handig is om voor elke boottype een eigen diplomalijn te maken zoals bij het CWO. Groetjes, Ben Ros.
Ik ben het helemaal met je eens dat het huidige systeem niet toereikend is. De afgelopen jaren is al schoorvoetend gewerkt aan het opdelen in verschillende vaarbewijzen, waar we vroeger alleen klein en groot hadden. Dit proces is echter gericht op aanpassen van het bestaande en gaat zeer langzaam.
BeantwoordenVerwijderenMet een schone lei beginnen ligt dan veel meer voor de hand.
Voor de veiligheid is het goed als iedere watersporter een (verplichte) basis heeft. Bijvoorbeeld vaarregels (+ wat bordjes en lichten) en minimaal 1 uur aantoonbaar begeleiding heeft gehad. Of zoiets.
Vanaf een bepaalde lengte, snelheid, leeftijd en/of vaargebied kan je dan modulair toevoegingen bijleren. Dat zou veel beter aansluiten op de praktijk en hopelijk ook de drempel verlagen om zo'n papiertje te halen.
Dat maakt de sector niet kapot, maar zorgt voor meer plezier op het water!
Kort en zakelijk.... Kerel je bent gestoord.
BeantwoordenVerwijderenMarc elke reactie is natuurlijk welkom, maar jouw reactie is niet echt een inhoudelijke bijdrage. Hoe zou jij reageren als er iemand met zo'n opmerking op straat naar je toekomt? We hebben het hier over de toekomst van de watersport en niet over mijn geestelijke gesteldheid.
VerwijderenDe discussie zou zinvol zijn, als mensenmet een diploma echt veiliger varen. Dat is echter de vraag. Veel ongelukken gebeurenmet mensen die hun vaarbewijs hebben. Ook ik ben afgelopen zomer in Amsterdam, met vaarbewijs en al tegen een rondvaartboot aangevaren, omdat bij het achteruit koppelen mijn motor afsloeg.
BeantwoordenVerwijderenHoeveel ongelukken gebeuren er met mensen zonder vaarbewijs? Is dat significant hoger?
Maak de watersport toegankelijker!
BeantwoordenVerwijderenMaar wel elke bestuurder (schipper) een theoretisch examen betreffende de minimale regels en gebruiken op het water.
Voor snelle en grotere watersport schepen de uitgebreide regels.
Voor zend en marifoon gebruik een certificaat.
Voor beroepsvaart de meest uitgebreide regelgeving.
Dus eigenlijk min of meer zoals het nu is maar veel toegankelijker voor kleine/langzame watersport.
Zeker niet onderbrengen bij het CBR die maken er een enorme brij van vaarbewijzen van voor elk scheepje en type weer wat anders en dat alleen maar ten behoeve van hun eigen CBR organisatie onder het mom van veiligheid op het water..
Je verkeersdiploma in nederland is niet verplicht om op een fiets aan het verkeer deel te nemen. Het probleem van vergrijzing en de aanwas aan de onderkant heeft niets te maken met een vaarbewijsplicht maar alles met de ouders die niets meer met waterspirt doen omdat ze geen tijd en geld meer hebben voor onderhoud. Ik ben opgegroeid op het water. Heb vanaf mijn zesde ieder jaar in het seizien mijn vrije tijd doorgebracht op het water. Dat is dus nu 40 jaar. Ik heb min. Eigen motorboot waar mijn zoon van 5 ook ieder jaar sinds zijn geboorte op mee gaat. Hij leert dus hoe leuk het kan zijn. Maar dat zijn er niet veel meer. Wat er veranderen moet is dat de bekeving op en rond het water voor de jeugd leuk wordt. Ja jachthavens met animatieteans sperktuinen en desnoods zwembaden. Eventueel overnachtingsmogelijkheden voor vrienden en familie die oo bezoek komen. Wifi in de haven etc. Maak het leuk om er te zijn. Maak van een haven een soort camoing voor boten. De jaren dat we alleen geld verdiende aan opa en oma is voorbij. Het moet beter het moet goedkoper.
BeantwoordenVerwijderenWat vaarbewijs betreft lijkt het mij zinvol als er nu eerst een een goed onderzoek komt naar hoe veilig was het voor dat de vaarbewijsplicht werd ingevoerd en hoeveel beter is het nu. Ik ben van mening dat het niets te maken heeft met een vaarbewijs maar met de nieuwe watersporters die ondanks dat ze een vaarbewins hebben het water zien als een vrijstaat.
Vaak denk ik aan de tijd van vòòr 1992 toen ik uren in de speedboot zat om kandidaten op te leiden voor het NWB Praktijkvaarbewijs. Want zonder dit NWB Praktijkvaarbewijs kreeg je geen vergunning om bv. op de Brasem te snelvaren en niet te vergeten op al de Italiaanse meren!.
BeantwoordenVerwijderenNu ben ik druk met opleiden voor de (uitsluitend theoretische) KVB 1 en 2.
Zakelijk gezien best wel leuk maar het opleiden voor het NWB Praktijkvaarbewijs geeft veel meer voldoening.
Nog steeds trouwens...