Gisteren was het 21 oktober 2015 de datum in de toekomst waarnaar tijdreizigers Marty McFly en Doc Brown reisden met hun tijdmachine in de film Back to the Future II. Voor velen aanleiding om te kijken wat er van de voorspellingen in deze film zijn uitgekomen. Het jaar 1985 was ook het jaar waarin ik eindexamen deed aan de zeevaartschool in Rotterdam.
Decca was op dat moment het meest gebruikte systeem voor plaatsbepaling. GPS of satellietnavigatie bestond wel, maar was nog niet wereldwijd beschikbaar en ook nog niet echt vrijgegeven voor civiel gebruik. Astronavigatie en het leren schieten van een zonnetje of andere hemellichamen was een vast onderdeel. Onlangs was het groot nieuws dat de academie van de Amerikaanse marine besloten had astronavigatie na jaren van afwezigheid weer op te nemen in het lesprogramma. ATIS of bijvoorbeeld DSC en satelliettelefonie bestonden niet. In plaats daarvan moesten wij leren hoe de Telex te gebruiken. AIS bestond nog niet. De meest geavanceerde radars konden al wel een echo plotten, maar wij moesten dat ook nog op papier leren te doen.
De zeevaartschool beschikte al wel over een simulator en een beruchte oefening was het binnenlopen van de haven van Bordeaux met een bulkcarrier. Tegenwoordig kunnen dergelijke oefeningen al thuis op een pc gedaan worden. Computers waren er wel. Een enkeling met een beeldscherm, maar de meesten met een printer als enige output. E-mail of internet hadden we nog nooit van gehoord. En windows waren om naar buiten te kijken.
In plaats van een computer werkte wij vooral met programmeerbare rekenmachines. Die konden dan maximaal 10 kleine programma's bevatten waarmee je bijvoorbeeld de grootcirkelkoers van punt A naar B kon uitrekenen. Het beperkte geheugen dwong je wel om efficiƫnte code te schrijven. Tegenwoordig heeft vrijwel elke smartphone of tablet GPS en kan vrij gemakkelijk de rol van een kaartplotter overnemen. Zonder probleem download u kaarten voor de hele wereld..
Mijn eerste stappen in de wereld van het programmeren heb ik dus gezet op die rekenmachine. En code die ik toen heb gemaakt is nog steeds bruikbaar en zelfs te vinden in bijvoorbeeld de door ons gemaakte ANWB Waterkaart Software. Zonder het te beseffen was ik toen al met de toekomst bezig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.