Enkele lezers wezen ons er op dat ons overzicht van vorige week over de verplichte registratie van de marifoon op één punt wat te kort door de bocht was. Wij schreven namelijk dat een marifoon in Nederland voor de pleziervaart < 20 meter niet verplicht is. Dat is niet helemaal compleet. Ook pleziervaartuigen kleiner dan 20 meter zijn verplicht een marifoon aan boord te hebben als zij varen met radar en/of varen met een AIS transponder. Waarbij onder radar een type goedgekeurde radar wordt verstaan. Dat is een radarinstallatie die is goedgekeurd voor gebruik op de Nederlandse binnenwateren door de scheepvaart. Er bestaan geen jachtenradars met een type goedkeuring, het gaat hier dus uitsluitend over professionele apparatuur die ook door de beroepsvaart wordt gebruikt en waarvoor u ook een radarpatent moet hebben om deze te mogen gebruiken. Een AIS die ook kan uitzenden wordt echter veel door de pleziervaart gebruikt. Op wateren waar het Rijnvaart Politiereglement (RPR) geldt moet u dan ook een marifoon aan boord hebben. Op de Nederlandse binnenwateren waar het Binnenvaart Politiereglement (BPR) geldt is dat nog niet het geval, maar binnenkort wordt een wijziging van het BPR van kracht waardoor ook op deze wateren een marifoon verplicht wordt als u een AIS transponder gebruikt.
Als u nu alleen een AIS Transponder aan boord heeft moet u deze ook nu al verplicht bij het Agentschap Telecom registreren als zender die een maritieme frequentie gebruikt. Voor een jachtenradar is geen registratie nodig, maar een jachtenradar heeft volgens de regels ook geen enkele status. Zo mag een pleziervaartuig met een jachtenradar bijvoorbeeld niet varen tijdens slecht zicht op bepaalde in het BPR genoemde wateren.
Lees over AIS en Radar in het Boordboek AIS en Radar.
Verhaal klopt nog niet helemaal. Voor het gebruik van die professionele radarapparatuur heb je geen radarpatent nodig. Dat heb je pas nodig als er er echt op vaart bij slecht of geen zicht.
BeantwoordenVerwijderenArtikel 4.06 lid 1b zegt: "zich aan boord een persoon bevindt die houder is van een radarpatent als bedoeld in het Reglement betreffende het scheepvaartpersoneel op de Rijn. Bij goed zicht mag van radar worden gebruik gemaakt teneinde hiermede te oefenen, zonder dat zich een zodanig persoon aan boord bevindt."
VerwijderenHetgeen dus impliceert dat als er niemand met radarpatent aan boord is ook een groot schip met radar op bepaalde aangewezen wateren niet mag verder varen als het zicht slecht wordt. Een commercieel varend schip zal het daar niet op aan laten komen en zal - neem ik aan - dus altijd iemand met een radarpatent aan boord willen hebben. Ook denk ik dat oefenen toch echt iets anders is als altijd varen zonder radarpatent onder het mom van "we zijn aan het oefenen".
Lid 8 bepaalt nog dat een snel schip (= snel groot schip) altijd van radar gebruik moet maken. Dat is mi. ook iets anders dan oefenen en hier zal dus altijd iemand met radarpatent aan boord moeten zijn.
Verhaal klopt nog niet helemaal. Voor het gebruik van die professionele radarapparatuur heb je geen radarpatent nodig. Dat heb je pas nodig als er er echt op vaart bij slecht of geen zicht.
BeantwoordenVerwijderenGeachte Hr. J. van Goor
BeantwoordenVerwijderenZo gauw je een marifoon aanboord hebt ongeacht de lengte ben je verplicht een machtiging te hebben en een marifoon certificaat.
Zo luid de wetgeving Hr. van Goor
Ben in bezit van Satcom C Gezagvoerder Grote vaart
H.v.d.Berghe email aljah.lines @gmail.com
Machtiging is al jaren geleden vervangen door de verplichte maar toen nog gratis registratie. Vanaf 1 januari 2016 is die registratie niet meer gratis.
VerwijderenGeachte Hr. J. van Goor
BeantwoordenVerwijderenZo gauw men aanboord van een schip ongeachte de lengte van het vaartuig een marifoon plaats of gebruikt.
Moet men een machtiging hebben en een marifoon certificaat.
zo luid de telecom wetgeving.
Ex. Gezagvoerder grote vaart
Het begrip "machtiging" bestaat niet meer voor het gebruik van de meeste maritieme frequenties. Gebruik van maritieme frequenties is tegenwoordig vergunningvrij maar er is wel een meldingsplicht. Die meldingsplicht is de registratie waar het hier om gaat. Er bestaat nog wel een vergunning maar dus niet meer voor de binnenvaart- en niet voor de zeevaartmarifoon.
VerwijderenVoor het gebruik van de marifoon is inderdaad een bedieningscertificaat vereist, dat is echter persoonsgebonden en staat los van de registratie van de apparatuur.
Steeds meer regelgeving en bureaucratie, steeds meer geneuzel.
BeantwoordenVerwijderen