De recente wijzigingen in het Binnenvaart Politiereglement (BPR) dienen onder andere om de vaarregels op punten gelijk te trekken met de regels uit het internationale Rijnvaart Politiereglement (RPR). Vorige week schreven wij onder andere over de bepalingen diehet gebruik van AIS voorschrijven. Deze week over de nieuwe regels omtrent het gebruik van reddingsvesten in de beroepsvaart.
In het kort is het nu in bepaalde situaties verplicht om een reddingsvest te dragen op schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden. Dit reddingsvest moet een goedgekeurd model zijn en deze moet gedragen worden in situaties waarbij overboord vallen mogelijk is. Onder andere:
- Bij het aan en van boord gaan.
- Als u in de bijboot verblijft.
- Als u buitenboord werkzaamheden verricht.
- Als u aan dek bent en er geen verschansing van minimaal 90 cm hoog is of er geen doorlopende reling is.
Deze verplichting geldt voor alle bemanningsleden en ook andere personen aan boord.
De bepaling over de doorlopende reling is in het BPR naar mijn mening wat ongelukkig. De oorspronkelijke bepaling in het RPR verwijst namelijk naar een andere bepaling in het RPR die speciaal gaat over de reling aan boord van bedrijfsmatig gebruikte schepen. Deze verwijst weer naar het Reglement onderzoek schepen op de Rijn (ROSR) waarin onder andere is bepaald dat een reling minimaal 70 centimeter en maximaal 110 cm hoog moet zijn. Het BPR kent dus geen bepaling hoe hoog een reling moet zijn.
Ook de bepaling dat het reddingsvest gedragen moet worden als u zich in de bijboot begeeft is een wat bijzondere. Immers het is niet echt duidelijk wat een bijboot is. Een kleine boot die aan dek staat of door het moederschip wordt gesleept (zie ook Wikipedia), maar moet u dan een reddingsvest aan als u in de bijboot aan dek stapt? Volgens de regels in ieder geval wel. Maar stel dat u een stalen bijboot met buitenboordmotor heeft en daarmee van uw ligplaats in Dordrecht naar Zwijndrecht vaart om boodschappen te halen. Hoe is dan te zien dat uw boot een bijboot is van een bedrijfsmatig gebruikt vaartuig, terwijl exact dezelfde boot van een sportvisser naast u vaart? Formeel moet u een reddingsvest aan en de recreatievaarder niet.
Omdat met een Klein Vaarbewijs ook op bepaalde kleine bedrijfsmatig gebruikte schepen gevaren mag worden, kunnen over deze nieuwe regels vragen gesteld worden op het examen Klein Vaarbewijs 1.
Ik ben schipper op botters en vaar regelmatig met betalende gasten.
BeantwoordenVerwijderenDus bedrijfsmatig.
Een botter heeft geen reling.
Dus is een reddingsvest verplicht?
Goede vraag. In artikel 1.08 van het BPR staat de nieuwe regel. Hierin wordt over bemanningsleden en andere personen aan boord gesproken. Daaronder vallen ook de passagiers.
VerwijderenArtikel 1.08 BPR over de reddingsvesten verwijst naar artikel 1 van de Binnenvaartwet voor de definitie van bedrijfsmatig vervoer. In artikel 1 Binnenvaartwet staat oa.: "bedrijfsmatig vervoer: vervoer in de uitoefening van een bedrijf of beroep;" en iets verder staat: "vervoer: aanbieden van schepen voor het vervoeren van goederen en personen;"
Dus ook een Botter met betalende passagiers valt onder bedrijfsmatig vervoer.
In artikel 1.08 BPR wordt vervolgens gesproken over bemanningsleden en andere personen aan boord. De bemanning en ook passagiers moeten aan dek dus een reddingsvest dragen. Of dat in de kuip (heet dat zo op een Botter?) ook moet zal afhangen van de hoogte van de verschansing. Is dat minstens 90 cm dan hoeven daar geen reddingsvesten gedragen te worden. Maar voor op dek bijvoorbeeld wel.
Het is wel zinvol dat je de Binnenvaartwet en de daaronder hangende Binnenvaartbesluit en Binnenvaartregeling eens doorneemt, want "echte" passagiersschepen vallen onder strenge regels terwijl er voor klassieke historische schepen uitzonderingen bestaan etc.. De betreffende belangenorganisaties hebben meestal deskundigen die daar meer over weten.
Even los van de formele regels kan ik mij voorstellen dat jij sowieso voor elke opvarende een reddingsvest aan boord hebt en dat ook passagiers, zeker indien zij een actieve rol krijgen, de mogelijkheid hebben een reddingsvest te dragen, zeker als ze voor op dek moeten zijn.
Als ik ga varen met een moterbootje moet ik dan een vest dragen
BeantwoordenVerwijderenAls er langs de waterkant (rechte steiger, op ongeveer 1,5m afstand tot het water) werkzaamheden worden uitgevoerd, moet er dan een reddingvest worden gedragen? Kunt u het antwoord onderbouwen met de wettelijke bepaling ervan?
BeantwoordenVerwijderenDat is lastig te zeggen. Als het als werkzaamheden 'buitenboord' aan of voor het schip betreft dan volgens de genoemde regels wel. Als het werkzaamheden aan de steiger betreft door een opvarende van het schip dan denk ik dat die regel niet geldt. Bijvoorbeeld een matroos die een losse plank van de steiger ziet en deze even vastzet. Maar ... het kan heel goed dat er dan andere arbeidswetten van toepassing zijn en dus extra veiligheidsmiddelen gebruikt moeten worden. Wij hebben geen zich op alle arbo wetgeving.
Verwijderen