Het is opvallend dat steeds meer "nieuwsbronnen" elkaar kopiëren. Helaas vaak inclusief de fouten. Persberichten worden soms één op één overgenomen en websites met nieuws nemen weer berichten van andere websites over. Op zich is daar niets mis mee, maar het watersportnieuws begint zo steeds meer op elkaar te lijken en helaas worden fouten zo herhaald. Soms zo vaak dat zij daarna als waarheid door het leven gaan.
Neem bijvoorbeeld het nieuwsbericht van Rijkswaterstaat over de vanaf 1 januari geldende vaarregels in het Binnenvaart Politiereglement (BPR). Hierin leest u onder andere: "Spudpalen mogen alleen nog gebruikt worden waar dit specifiek is aangegeven." Op diverse websites kwam ik dit bericht letterlijk tegen en soms bewerkt, maar nog steeds met dezelfde strekking dat spudpalen vanaf 1 januari alleen nog maar gebruikt mogen worden als dit specifiek wordt aangegeven. Dat is echter niet juist.
Een spudpaal is een paal die dwars door de bodem van een schip neergelaten kan worden en zo in de bodem van de vaarweg prikt. Hiermee ligt het schip verankerd aan de bodem. En daarom is besloten "afmeren" met spudpaal of -palen in de vaarregels gelijk te stellen aan ankeren. Dat betekent onder andere dat een schip verankert met een spudpaal overdag een ronde bal moet tonen, maar bijvoorbeeld ook dat het gebruik van spudpalen niet is toegestaan op plaatsen waar u ook niet mag ankeren. De wetgever vond echter dat er plaatsen zijn waar het ankeren met spudpalen best kan, ondanks dat ter plaatse een ankerverbod geldt. Hiervoor is een nieuwe regel in het BPR opgenomen en een nieuw bord ontworpen. Op plaatsen waar een ankerverbod geldt, maar de vaarwegbeheerder het gebruik van spudpalen expliciet wel wil toestaan, kan zij nu het nieuwe bord plaatsen. Verder is het gebruik van spudpalen overal toegestaan waar u ook mag ankeren.
Samengevat:
Het gebruik van spudpalen is in het BPR gelijk gesteld aan ankeren. Stilliggend met gebruik van spudpalen toont u overdag het dagmerk en in de nacht de verlichting voor een ten ankerliggend schip. Overal waar u mag ankeren, mag u ook gebruik maken van spudpalen. Als er een ankerverbod geldt, maar u wel gebruik mag maken van spudpalen wordt dat met het nieuwe bord (E.6.1) aangegeven. Het RPR kent geen gebruik van spudpalen. In België is het gebruik van spudpalen ook gelijkgesteld aan ankeren, maar daar kennen zij het nieuwe bord niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.