Beter voorbereid het water op ! Vaarwijzer is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.
Doorvaren van beweegbare bruggen
Soms worden deze gele lichten ook getoond op het beweegbare deel van een beweegbare brug als deze niet bediend wordt. Naast de brug ziet u dan een dubbel of enkel rood licht. Op het beweegbare deel worden lichten gebruikt, omdat die uitgezet kunnen worden als de brug wel bediend wordt.
Sinds de meest recente wijziging van het BPR is hier een aanvulling op gekomen. Ook als een brug klaar wordt gemaakt om geopend te worden, kan de brugwachter één of twee gele lichten tonen op het beweegbare deel van de brug. Deze lichten mogen getoond worden ook als de brug al bezig is open (of dicht) te gaan. U ziet dan dus een rood en groen licht naast de brug die betekenen dat de brug gereed wordt gemaakt. Zolang het gele licht of beide gele lichten branden mag een schip dat onder de brug door kan, doorvaren. Bij één geel licht moet u rekening houden met tegenliggers. Bij twee gele lichten mag alleen uw kant doorvaren.
Doorvaren mag dus als één of twee gele lichten worden getoond en nog geen dubbel groen naast de brug getoond wordt. Geen geel licht of lichten, maar wel rood - groen dan mag u ook nog niet doorvaren, maar moet u wachten op dubbel groen.
Let op: deze nieuwe regel is onderdeel van de exameneisen voor het examen Klein Vaarbewijs 1. In geen van de leerboeken voor het vaarbewijs wordt het compleet uitgelegd. Gebruikers van de cd-rom ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs editie 2015 versie 9.06 kunnen de gratis update gebruiken, dan krijgt u ook vragen over de nieuwe regels uit het BPR.
De bedoeling van deze aanpassing is om de doorvaart sneller te laten verlopen en dat de brug minder lang open hoeft te staan als schepen die al eerder onder de brug doorpassen alvast door kunnen varen. In de praktijk zal moeten blijken hoe het werkt, want het kan ook een rommeltje worden. Normaal wacht iedereen in volgorde van aankomst, maar nu kunnen ook situaties ontstaan dat een zeilschip met een flinke mast die als eerste voor de brug ligt, ingehaald wordt door een motorjacht met een windscherm omhoog die al onder een half geopende brug door kan varen. Met als resultaat dat het zeilschip langer moet wachten voor het kan doorvaren en de wachttijd voor het wegverkeer per saldo gelijk of wellicht langer kan zijn. Het is aan de brugwachter om afhankelijk van de soort en hoeveelheid van wachtende schepen slim de doorvaart met de gele lichten te regelen en het is aan de wachtende schippers om goed op te letten en de bedoeling van de brugwachter te begrijpen. Aangezien de meeste bruggen echter op afstand bediend worden zal dat nog niet vanzelf gaan.
Wat denkt u? Of heeft u al ervaring met de nieuwe lichten? Reageren kan hier onder dit stukje.
8 opmerkingen:
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.
U kunt zich voorstellen dat het voor de samenstellers van het examen Klein Vaarbewijs 1 een uitdaging is om allerlei nieuwe vragen over alle mogelijke situaties bij bruggen te bedenken. Het gaat om het praktisch toe kunnen passen van de regels. Daarvoor moet u de verschillende licht- en seinvoeringen bij bruggen goed begrijpen.
BeantwoordenVerwijderenKan werken maar kans op gemopper bij passeren, al eens mee gemaakt bij passeren van platbodem bij half geopende brug.
BeantwoordenVerwijderenIn Knollendam hangt een rood-wit-rood bord met twee gele lichten eronder. Zucht.
VerwijderenAangezien niemand zich houdt aan de regel dat je bij rood boven groen niet door mag varen lijkt deze nieuwe regel een recept voor chaos.
BeantwoordenVerwijderenDe doorvaart breedte van mij bekende bruggen zijn al behoorlijk smal. Bij rood-groen ligt men meestal al klaar in het midden van de vaart te wachten op vol groen. Er kan met de nieuwe regel bij één gele ruit dan opeens toch nog een tegenligger opduiken. Lijkt me bepaald onveilig en ook de bewijslast bij onverhoopte aanvaring vereist haast een action camera.
BeantwoordenVerwijderenNee, dat kan niet. Want als u rood -groen hebt, heeft de andere kant rood met eventueel een gele ruit. Maar deze mag niet op varen bij een rood licht. En als het goed is moet de brugwachter ook het gele licht bij de rode kant uitschakelen.
Verwijderen?? Een gele ruit zal nooit geplaatst zijn boven het beweegbare deel van de brug. Nieuw is het gele licht of dubbel geel op het beweegbare deel om aan te geven dat doorvaart is toegestaan voor schepen die onder de gesloten brug door kunnen.
VerwijderenRood-groen betekent dat de brug klaar wordt gemaakt, dat wordt dan aan beide kanten getoond. Dat betekent echter niet dat men al voor de brugopening kan gaan liggen. Zeker als er een geel licht of dubbel geel getoond wordt kunnen er immers nog schepen onder de brug doorvaren.
Mag je met een kleine boot die onder het beweegbare deel door kan met rood licht wel doorvaren?
BeantwoordenVerwijderen