Goed voorbeeld doet volgen. Het is al weer enige tijd geleden dat de Amerikaanse NOAA besloot zelf geen papieren kaarten meer te laten drukken, maar alle door haar samengestelde vaarkaarten digitaal én gratis ter beschikking te stellen. Mensen die een papieren kaart nodig hebben kunnen daarvoor terecht bij speciale gecertificeerde commerciële printbedrijven. Hier worden kaarten geprint inclusief alle correcties tot het moment van printen. Een voorbeeld dat helaas in Europa, zo ver ons bekend, nog geen navolging kreeg.
Naast de kaarten zijn voor alle kustgebieden gratis vaargidsen beschikbaar. De NOAA gaat hier nu nog een stap verder en maakt de pilots interactief. Zo kunt u nu op afbeeldingen klikken om ze te vergroten en als u op een plaatsnaam klikt springt u meteen naar de betreffende informatie. Ook kunt u direct doorklikken naar de digitale kaart of zelfs naar de correcties op deze kaart. En heel nuttig is dat de NOAA de gegevens wekelijks bijwerkt en de wijzigingen in de pilot zelf te zien zijn. Nadeel is wellicht dat u online moet zijn. Maar de data is ook toegankelijk voor commerciële partijen die ongetwijfeld hiermee aan de slag gaan om de data ook offline in software of een app te ontsluiten.
Een voorbeeld bekijkt u hier ....
Bij de introductie van de gratis digitale kaarten door de NOAA schreef ik al dat het mooi zou zijn als de Europese overheden dit voorbeeld zouden volgen en de basis gratis beschikbaar maken en het aan het bedrijfsleven overlaten om rondom deze data commerciële diensten en producten te ontwikkelen. Voor de binnenvaart zijn er al gratis inland ENC's of digitale kaarten voor de belangrijkste binnenwateren beschikbaar, waarom dat niet doorgetrokken naar alle wateren klein en groot?
De NOAA heeft het volgende standpunt: de belasting betaler betaald voor alle hydrografische survey’s en het maken van kaarten. Daarom krijgt de belasting betaler ook gratis toegang tot deze gegevens.
BeantwoordenVerwijderenIs eigenlijk wel heel eerlijk, dat je niet voor de data hoeft te betalen, want het is al betaald.
Het is ook eerlijk dat je voor papieren versies wel moet betalen. Dat is dan voor de afdruk, maar niet voor de data.
Dit principe mag Nederland wel uitbreiden naar alle vaarwegen en niet beperken tot hoofdvaarwegen. Zie Zeeland, die kaarten overigens wel compleet.
Ik denk dat het in Nederland vooral is wie welk water onder zijn hoede heeft. De wateren die onder Rijkswaterstaat vallen zijn nu als gratis inland ENC beschikbaar. Zee valt ook onder Rijskwaterstaat, maar daar is de cartografie taak (een internationale verplichting) neergelegd bij de Dienst der Hydrografie en die werkt helaas nog niet gratis, terwijl ook zij natuurlijk door de belastingbetaler wordt gefinancierd.
VerwijderenIk zou de exploitatie opzet van de Hydrografie wel eens willen zien zoals het nu is en hoe het kan zijn met gratis digitale date, maar zonder productie, voorraadrisico, distributiekosten ed.. De focus van de dienst komt dan immers veel meer te liggen op waar zij goed in is; het omzetten van gegevens tot een bruikbare gebruikersvriendelijke zeekaart. En alle randzaken als drukkers, voorraadbeheer ed. komen dan immers te vervallen.
Mee eens: laat de EU het US voorbeeld volgen van gratis zeekaarten vanuit overheidswege.
BeantwoordenVerwijderenBij uitbreiden van gratis vaarkaarten naar alle binnenwateren betekent wel dat ze met enige regelmaat ook verkend worden. De ANWB doet dit nu met vaarverkenners. Zo zijn met vaarverkenners de vaarkaarten 2016/2017 (A t/m E) geheel bijgewerkt. De rest van de vaarkaarten worden deze zomer verkend. Omdat anderen dit zo niet doen, moet ik aannemen dat de ANWB-vaarkaarten A t/m E momenteel het beste beeld geven van de vaarwegen ter plaatse. Er is bij mijn weten geen overheidsinstantie die dit werk ook doet. Op gratis kaarten die niet consequent worden bijgehouden zit ik niet te wachten
BeantwoordenVerwijderenMooi voorbeeld van wat ik bedoel. Rijkswaterstaat of een andere overheidsdienst gaat zich echt niet richten op bijvoorbeeld de faciliteiten in een jachthaven. Met een gratis basiskaart kan de ANWB zelf informatie toevoegen en zo een mooie waterkaart maken speciaal voor de watersporter.
Verwijderen