Vier jaar cel en vijf jaar ontzegging vaarbevoegdheid is de voorlopige eindstand voor de bestuurder van de snelle motorboot die in Vinkeveen een botsing met een sloep veroorzaakte waarbij twee opvarenden van de sloep omkwamen. Nu heb je niet veel aan een vaarbevoegdheid als je in de cel zit en eerlijk gezegd hoop ik dat de teller pas gaat lopen als deze persoon weer buiten de gevangenis staat.
De boodschap van de rechter is duidelijk, maar in de uitspraak is meer te lezen voor elke watersporter:
- Met te veel alcohol op varen is niet toegestaan. Weet u nog wat het maximaal toegestane alcoholpromilage is voor bestuurder én schipper?
- Een snelheidslimiet is er niet voor niets. Hou u daar dus aan. Ook als het water leeg lijkt.
- Als het donker is moet u de voorgeschreven navigatieverlichting tonen. Denken dat u deze heeft aangezet is niet voldoende. Controleer dat ze ook daadwerkelijk branden.
- Zorg dat u goed uitkijkt. Zeker als het donker is, zeker in een smalle doorvaart en zeker als u snel vaart.
- Als u snel vaart heeft u een extra verantwoordelijkheid om goed uit te kijken. Het inschatten van uw snelheid is lastig voor andere watergebruikers.
- Een snelvarende motorboot kan ook een dode hoek hebben. Deze dode hoek kan groter zijn als de boot niet goed getrimd is. Dat is bijna altijd het geval van het moment van gas geven tot de boot in plané komt. Hoewel u dan niet op topsnelheid bent, vaart u dan toch al met een behoorlijke snelheid.
- Een dode hoek kan letterlijk dodelijk blijken te zijn omdat u juist op hoge snelheid in luttele seconden al een afstand heeft afgelegd die u dus mogelijk niet kunt overzien.
- Als er een ander schip in nood is en/of opvarenden van een ander schip in nood zijn, moet u hulp verlenen. Tenzij u daardoor uw eigen schip of opvarenden in een erg gevaarlijke situatie brengt. Weet u nog in welk wetboek dat staat?
Eén punt blijft wellicht wat "onderbelicht". De sloep voerde de voorgeschreven navigatieverlichting die bestond uit een rondom schijnend wit licht op een stok. De bestuurder gaf aan dat het licht best sterk was en ervoer dit als hinderlijk. Bekend is dat het lastig is vanuit een verlichte omgeving te zien wat zich in het donker afspeelt. Daarom moet u 's nachts ook niet autorijden met de binnenverlichting aan en gebruiken we boven de kaartentafel als het even kan een rood licht. Dit dramatische ongeluk is hier niet aan te wijten en was vast niet te voorkomen geweest als de sloep andere verlichting had gevoerd, maar ik vind het wel relevant dat eens uitgezocht welke invloed de navigatieverlichting op kleine schepen heeft op het nachtelijk zicht van de opvarenden van dat schip. Zeker als deze zo dicht op de bestuurder zit als bij veel kleine (open) motorboten het geval is.
Ik denk dat het hier niet de plaats is om mijn mening over de hoogte van de straf te ventileren, wel ben ik het geheel met het rijtje wat Jaap eronder heeft gezet eens. V.w.b. de alcohol: moet je nog varen (of rijden, mag van mij op gelijke voet worden gezet) dan gewoon aan de fris o.i.d., zeker in de zomer en na een lange hete dag kunnen die 'paar' biertjes nét ff wat harder aankomen dan ze normaal plegen te doen.
BeantwoordenVerwijderenV.w.b. het toplicht: zet 'm zo hoog mogelijk, een bezemsteel is niet duur en dat stukkie scheelt al een hele jas. En een plaatje onder het toplicht kan ook wonderen doen, probeer 't maar een keer met een stuk karton.
Jammer dat door dit sort voorvalen het hebben van een snelle motorboot besmet word met vooroordeel.
BeantwoordenVerwijderenNachts mag je nog niet eens hard varen.
Verzekering weer omhoog etc.
Jammer voor de vele die het wel proberen goed te doen.