Mijn fiets moet ik wel eens repareren en ook aan boord komen grote en kleine reparaties vaak genoeg voor. Maar dat wetten en regels soms gerepareerd moeten worden wist ik nog niet. De inkt van de laatste wijzigingen van het Binnenvaart Politiereglement (BPR) is nog maar net droog of een nieuwe wijziging is al weer aangekondigd.
Ankeren en gebruik van spudpalen:
In het BPR wordt "stilliggen met spudpalen" gelijkgesteld aan ankeren. Wat onder andere betekent dat u spudpalen mag gebruiken waar u mag ankeren en dat dit niet mag op plaatsen waar u ook niet mag ankeren. In de wijziging van het BPR was daar een uitzondering voor bedacht met een speciaal blauw bord. Dit bord kan gebruikt worden langs vaarwegen waar niet geankerd mag worden maar waar wel met spudpalen stilgelegen mag worden. Dat wordt dan met dit bord aangegeven. Zie ook ons eerdere artikel ...
Naast het BPR gelden er in Nederland ook nog andere vaarregels, waarvan het Rijnvaart Politiereglement (RPR) de belangrijkste is. Omdat de Rijn een internationale vaarweg is worden de vaarregels ook afgesproken door de diverse landen die op de Rijn varen. Naar nu blijkt wordt het RPR op 1 december as. gewijzigd en wijken de regels voor het gebruik van spudpalen in het nieuwe RPR af van wat nu in het BPR staat. Daarom is besloten om toch het BPR weer aan te passen en wel zo dat het overeenkomst met het nieuwe RPR.
Met de voorgestelde aanpassing wordt het gebruik van spudpalen in het BPR in overeenstemming gebracht met het RPR. Dat betekent dat onder ‘ankeren’ niet meer het gebruik van spudpalen wordt begrepen. Verder blijft de feitelijke betekenis van de verbodsborden gelijk. Het bord verboden te ankeren (BPR, Bijlage 7 A.6) betekent nu en straks nog steeds verboden te ankeren en verboden spudpalen te gebruiken. Als het in een vaarwater verboden is om daar te ankeren kan een plaats waar wel met spudpalen stilgelegen mag worden aangeduid worden met het bord E.6.1 (BPR bijlage 7, zie afbeelding). Evenzo kan in een dergelijk vaarwater een plaats aangeduid worden waar wel geankerd mag worden. Dat kan met bord E.6 (BPR Bijlage 7).
Ankeren, het gebruik van spudpalen en de kennis van de verschillende borden uit Bijlage 7 van het BPR moet u kennen voor het examen Klein Vaarbewijs 1. Hoewel de betekenis van de borden straks niet echt verandert is het dus niet meer zo dat stilliggen met spudpalen gelijk is aan ankeren.
Schepen die stilliggen zonder direct of indirect aan de oever gemeerd te zijn moeten de lichten en dagteken van een ten anker liggend schip tonen. Naar mijn mening valt het gebruik van spudpalen hier ook onder , maar wellicht dat het handig is dat in het BPR, bijvoorbeeld bij de definitie van stilliggen, iets over spudpalen wordt gezegd. Als er speciale borden voor bestaan en speciale regels, dan is het goed om te weten wat met "gebruik van spudpalen" wordt bedoeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.