Gisteren op excursie met het Nederlands Instituut voor Navigatie. Varen door de nieuwe havens van Maasvlakte 2 en een bezoek aan het Loodswezen. Een boeiende dag en wist u dat u met een beetje geluk in de grootste haven van Europa gewoon zeehonden op een strandje kan zien liggen? Daarvoor hoeft u al lang niet meer naar de Wadden.
Veel watersporters zoeken in de vakantie een ander vaargebied op. Watersporters uit de Zeeuwse en Hollandse Delta trekken naar het Noorden en omgekeerd bezoeken schippers uit het Noorden juist de Delta. De monding van de Maas bij Hoek van Holland is dan een serieus te nemen hindernis. Sommigen omzeilen deze door de Staande Mastroute binnendoor te pakken. Anderen wachten om een gunstige wind en tij en gaan over zee. De route binnendoor is verrassend en nodigt uit om hier en daar van de route af te wijken en een leuke plaats of plas te bezoeken. Veel meer binnenlandse bestemmingen blijken met een staande mast gewoon bereikbaar. Over zee is voor velen nog een uitdaging en vraagt om een gedegen planning omdat de Nederlandse kust tussen Den Helder en Hoek van Holland nu eenmaal niet zo veel havens heeft. Het traject IJmuiden - Stellendam is echter goed in één dag te doen, waarbij het oversteken van de Maasmond eigenlijk de enige echt serieuze drempel is.
Een drempel die met de juiste voorbereiding prima te nemen is. Bestudeer vooral ook de aanwijzingen van het Havenbedrijf Rotterdam en zorg dat u een recente en bijgewerkte kaart heeft. Het kan erg druk zijn met grote zeeschepen die de haven in en uitvaren. Daarom gelden er speciale regels voor de communicatie. Zorg dat u een marifoon aan boord heeft en gebruik deze. De verkeersbegeleiders van de post Maasmond zitten er ook voor u. De regels vindt u op de website van het Havenbedrijf.
Bij het Loodswezen stond gisteren een groot scherm aan met daarop alle door de radarstations waargenomen schepen geplot op een grote kaart. De operators hebben dus goed zicht op alle schepen die in het gebied varen, maar zij kunnen geen gedachten lezen en weten dus niet wat uw bedoeling is. Als u zich via de VHF meldt dan krijgt uw schip op dat grote scherm ineens een naam. En bedenk dat ook alle loodsen aan boord van de grote schepen een laptop hebben met daarop hetzelfde beeld. Dat maakt het voor hen makkelijk om u op te roepen of zij weten meteen wie u bent op het moment dat u het schip oproept.
Zie ook de afbeelding op Facebook ...
Interessant is ook dat men in principe kijkt naar het scherm met de echo's van de radar geplot op de kaart. Dus niet naar een scherm met AIS. Hoewel steeds meer schepen AIS hebben is dat op zee niet voor iedereen verplicht. Men kiest er dus voor om naar het samengestelde beeld van de echo's van de verschillende radarposten én AIS te kijken en de operator kan zelf informatie aan een echo toevoegen.
Belangrijk punt uit de presentatie van het Loodswezen vond ik vooral de menselijke factor. Computers kunnen alles weergeven en berekenen en soms zelfs voorspellen, maar juist de interactie tussen de loodsen, schippers en verkeersbegeleiders maakt dat het scheepvaartverkeer dag in dag uit op een veilige en efficiënte manier verloopt. Zo zagen wij een containerschip vanuit de nieuwe Maasvlakte de Waterweg opdraaien en toen zij eenmaal open zee vooruit had ging het gas er letterlijk op. De accelaratie van een dergelijke massa deed mij, maar misschien zelfs Max Verstappen versteld staan. Ik schat in dat dit containerschip met deze snelheid in 10-20 minuten van de Maasmond al bij de voor de pleziervaart aanbevolen oversteekplaats kan zijn. Verwarrend is dat vanuit de Maasvlakte een schip eerst richting stad koerst. Zij torent hoog boven de Maasvlakte uit en is dus vanuit uw kuip of op uw AIS ontvanger te zien. Vervolgens draait zij 180° en gaat het gas er op. Het is dan wel handig als u contact heeft met de Post Maasmond en zij ook weten van uw aanwezigheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.