Watersporters in Flevoland werden afgelopen maandag onaangenaam verrast door een forse storing in de op afstand bediende bruggen en sluizen. Alle bruggen en sluizen die door de provincie worden bediend waren hierdoor buiten werking. Alleen objecten die door een gemeente worden bediend konden nog gepasseerd worden. Na anderhalf uur was de storing verholpen en kon de scheepvaart zijn weg weer gaan. Volgens een woordvoerder van de provincie kwamen er geen camerabeelden binnen op de centrale bediening in het provinciehuis. Bovendien was het marifoonverkeer gestoord. Op deze speciale telefoondienst voor de scheepvaart hoorde de ene kant van de lijn de andere niet.
Vreeswijk VolVaart
Aken, klippers, tjalken, kotters, pramen, slepers, westlanders, luxe motors, opduwers, zalmschouwen. Dit weekend ontvangt het voormalig schippersdorpje Vreeswijk de grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld. En u kunt de schepen komen bewonderen. Lees verder op de website ...
Peddelen door Vlaanderen
Na de ontdekking van de stadscentra tijdens de vorige edities vergroot Peddelen door Vlaanderen het avontuur. Peddelen door Vlaanderen laat je vanaf de zomer 2016 kennis maken met het concept toervaren en ditmaal met een SUP, kano of kajak. Hiervoor selecteerden de Vlaamse Yachting Federatie en de Vlaamse Kano en Kajak Federatie samen 3 prachtige toertochten doorheen Vlaanderen waarbij er telkens van punt A naar B wordt gepeddeld. Onderweg liggen er leuke tussenstops of picknickplaatsen, en nadien tal van randactiviteiten. Bij sommige tochten worden er shuttlediensten ingezet die deelnemers met hun materiaal na inschrijving ter plaatse naar de start brengen. Van hieruit wordt er dan samen of individueel gestart. Online verder lezen ...
Ook in Nederland worden er vaak suptochten georganiseerd langs de mooiste plekken en door de mooiste steden. En met het boek Sup in Nederland kunt u natuurlijk ook uw eigen routes uitzetten.
Wie maakt de mooiste vaarvakantiefoto?
Fotograferen op het water is een vak apart. Uiteraard wilt u uw watersportavonturen wél mooi vastleggen. Doe mee met de fotowedstrijd van de Waterkampioen en wie weet wint u een fotoworkshop op het water. Klik hier ...
Losse app's of integratie
De mening van onze lezers is dus duidelijk: "overheden, regio's, instanties etc. steek uw energie liever in het beschikbaar stellen van de informatie en data die u heeft zodat ontwikkelaars van app's en software deze in hun applicaties kunnen integreren en zo veel informatie als mogelijk op een plek kunnen aanbieden". Ga dus vooral niet nog een app bouwen in de verwachting dat alle watersporters die zullen gaan gebruiken. App en software ontwikkeling kost veel geld - weten wij uit eigen ervaring -, terwijl de beschikbare middelen beter gestoken worden in de kwaliteit en vrije beschikbaarheid van de data.
Heel duidelijk spreekt de watersporter zich hier uit voor het "Amerikaanse model" waarbij overheidsinformatie in principe gratis beschikbaar is voor (commerciële) partijen om er iets nuttigs mee te doen en er waarde aan toe te voegen. Liever een redelijk aantal app's en programma's met alle informatie voor de watersporter, dan een app exclusief met AIS informatie voor Dordrecht, een app met terrasjes aan het water bij Loosdrecht en nog weer een losse website met ligplaatsen en brugopeningen in Groningen.
De consument wil een app kunnen kiezen op functionaliteit die hem het beste past en niet gedwongen allemaal verschillende app's moeten installeren met elk hun eigen functies en gegevens.
Update van de ANWB Waterkaart Software
De nieuwe update van de ANWB Waterkaart Software is getest. Alle testers bedankt. Dat betekent dat deze versie nu als de nieuwe versie is verschenen. Versie 0.09.03 en te downloaden van www.anwbwaterkaart.nl.
De download is zo gemaakt dat deze direct over uw bestaande versie heen geïnstalleerd kan worden. Uw instellingen en eigen bestanden blijven behouden.
Nieuw in deze versie is de uitgebreide mogelijkheid om routes te importeren en ook te exporteren. Belangrijkste is wel dat het nu ook mogelijk is om routes uit de software versie te exporteren naar de app versie van de ANWB Waterkaart. Zo kunt u op uw pc plannen en de route(s) vervolgens op de smartphone of tablet zetten als u gaat varen. Handig als u geen pc of laptop aan boord heeft.
Digitale nomaden
De nieuwe technieken van internet en (tele)communicatie maken het mogelijk om bijna overal te werken. Hierdoor ontstond een nieuwe mondiale groep van mensen die vrijwel altijd onderweg zijn, maar dankzij mobiele telefoon, laptop en draadloze internetverbindingen ook altijd ergens een plekje vinden om te werken. Een omschrijving die naar mijn mening ook goed past bij de watersporters en zeker zij die er voor kiezen langere tijd of wellicht permanent aan boord te leven.
Deze week ben ik daarom benieuwd naar uw digitale levenswijze als u aan boord bent. Klik hier om de vraag van de week te beantwoorden ....
Wij zullen u vaker op deze wijze betrekken bij onderwerpen die u en ons bezighouden. Dat maakt de inhoud van de Vaarwijzer Nieuwsbrief meer interactief en het leert ons u beter te leren kennen. En geeft ons onderbouwing voor onderwerpen waar wij over schrijven.
Het platform dat wij gebruiken voor dergelijke steekproeven is SurveyMonkey. Dit platform heeft ook heel goede tools om e-mailadressen te controleren ed. en om mailadressen die wellicht niet meer werken er uit te filteren. Om de mailinglijst van de Vaarwijzer Nieuwsbrief te schonen, zullen wij de volgende week de "vraag van de week" versturen via SurveyMonkey en niet via onze eigen mailserver. Schrik dus niet als u volgende week via een andere weg door ons benadert wordt. De vraag van de week zal uiteraard ook in de gebruikelijke Vaarwijzer Nieuwsbrief staan. Het is dus niet nodig om op de aparte mail met vraag te reageren. Wij kunnen echter wel zien dat de e-mail aankomt en uw mailadres dus nog steeds actief is.
Stewards op de sluizen
Vanaf 1 juli zet Rijkswaterstaat weer stewards in op een aantal drukke of complexe sluizen. Zij assisteren recreatieschippers tijdens de zomerperiode bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. De stewards dragen zo bij aan vlot en veilig passeren van de sluis. Online verder lezen ...
De vakantie is begonnen
Het zal u niet ontgaan zijn maar de schoolvakanties in een deel van Nederland zijn begonnen. Voor ons het moment om eens kritisch door het magazijn te lopen. Welke producten lopen op het eind, van welke boeken komt er wel of niet een nieuwe editie. Opruimen en plaats maken voor nieuwe artikelen.
Met als resultaat dat de afdeling Aanbiedingen en de Koopjeshoek van de Vaarwinkel weer goed gevuld zijn. Doe er uw voordeel mee.
Voor alle aanbiedingen en producten in de Koopjeshoek geldt; Op = op !
Opening van het nieuwe Panamakanaal
Op 26 juni is COSCO SHIPPING PANAMA, een containerschip van 300 meter lang en 48 meter breed, als eerste door het vernieuwde, verbrede Panamakanaal gevaren. Onder toeziend oog van hoogwaardigheidsbekleders en 30.000 Panamezen met vuurwerk. Het kanaal biedt nu ruimte voor containerschepen met 12.000 containers en de sluizen kunnen schepen hebben van 366 meter lang en 49 meter breed. Lees verder op de website en bekijk de beelden van de opening ...
Pilot app
Geen app voor piloten of loodsen, maar wel een app om u over een druk knooppunt van vaarwegen te loodsen. De kruising Hollands Diep / Dortsche Kil wordt door recreatieschippers, binnenvaartschippers en de bestuurlijke omgeving Moerdijk vaak als onveilig ervaren. Daarom heeft Rijkswaterstaat een aantal maatregelen met hen afgesproken. Eén daarvan is het realiseren van een app voor recreatieschippers. Als u daar regelmatig vaart, voor beroep of plezier, dan kunt u mee doen en deze app straks testen. Meer informatie op de site ...
Het zal u niet ontgaan zijn. Er verschijnen steeds meer app's. Ook app's die u helpen om veilig te varen en de weg te vinden op het water. App's worden ook steeds geavanceerder en zijn soms al lang niet meer voor één specifiek doel of één specifieke taak gemaakt. Bijvoorbeeld de app van de KNRM om uw vaartocht door te geven en alarm te slaan als u niet op het verwachte tijdstip in de haven bent. Of zoals de hiervoor genoemde Koerswijzer app van Rijkswaterstaat die op drukke gevaarlijke knooppunten van vaarwegen de omliggende schepen laat zien, de stroom en wind en advies geeft voor een veilige vaarroute om het knooppunt te passeren.
Ook wij maken software en app's zoals de ANWB Waterkaart Software en bijvoorbeeld de app Examentraining Klein Vaarbewijs. Maar ook jachthavens, gemeentes en bijvoorbeeld regio's maken app's met vaarinformatie om zo de waterrecreatie in eigen regio te bevorderen. Een nobel streven, maar dit alles leidt wel tot een versnippering van en veel bronnen van informatie die u moet raadplegen. Persoonlijk ben ik van mening dat vooral overheden hun energie beter steken in het beschikbaar stellen van die informatie via bijvoorbeeld datafeeds die andere app's, programma's of websites weer kunnen inlezen om deze dan gebundeld op één plek aan de gebruiker aan te bieden. Ik ben benieuwd naar uw mening. Laat het mij weten via onderstaande enquête met slechts één vraag.
Maritiem erfgoed in Hollywoodfilm
Een groot geheim is een publiek geheim geworden. Enkele voormalige Nederlandse mijnenvegers en een loodsvaartuig spelen een belangrijke rol in de Hollywoodproductie Dunkirk. De loodsboot is in particulier bezit en de twee mijnenvegers zijn tegenwoordig in gebruik bij de zeeverkenners en de zeekadetten.
De betrokkenen mogen er niets over zeggen. Er is intussen echter voldoende indirect bewijs. Nationale media maken er melding van en geruchten gaan rond via sociale media.
Lees verder op de website van Scheepspost ...
De film krijgt daarna nog een bijzonder extra Nederlandse tint, want een deel van de opnames worden gemaakt op het IJsselmeer. Hiervoor wordt een deel van het IJsselmeer voor Urk tijdelijk afgesloten. Online verder lezen ...
Bescherm uw kaarten
De kaartenbibliotheek op een gemiddeld jacht vertegenwoordigt een aardig bedrag en het is dus fijn als u de kaarten ook veilig kunt opbergen en ook tijdens het gebruik kunt beschermen. Kaarten die als set verkocht worden komen meestal met een handige plastic insteekmap. Prima om de kaarten in te bewaren, maar tijdens het varen wilt u niet met de hele set buiten zitten. En wat te doen met losse kaarten?
Naast heel veel verschillende kaarten heeft de Vaarwinkel ook een aantal handige producten om uw kaarten veilig te gebruiken en te bewaren.
Bescherm uw kaarten tijdens het gebruik met de handige CombiCovers. Leverbaar in verschillende formaten voor de meest voorkomende zee- en waterkaarten. U plaatst uw kaart in de combicover en heeft dan eigenlijk een handige draagbare kaartentafel die u ook buiten in de kuip kunt gebruiken. De transparante omslag is te beschrijven, terwijl de papieren kaart zelf maagdelijk schoon blijft.
Kaarten die u op dat moment niet nodig heeft bewaard u veilig in de stevige kaartenkoker. Deze koker van sterk plastic is uit te schuiven en biedt dus plaats aan kaarten van elk formaat. Ook handig als u als navigator met een ander schip meevaart en uw eigen kaarten mee wilt nemen.
En natuurlijk zorgt u er voor dat uw kaarten steeds zijn bijgewerkt met de laatste wijzigingen. Hoe dat te doen legt de Dienst der Hydrografie uit in een informatieve brochure. Beschikbaar als gratis download...
In de Vaarwinkel bieden wij twee handige tekenmallen aan waarmee u zelf eenvoudig de juiste symbolen op de kaart kunt intekenen. Onmisbaar als u de kaarten zelf bijwerkt.
Wist u trouwens dat wij ook "officiële" zeekaarten leveren. Officiële zeekaarten zijn kaarten die zijn goedgekeurd voor gebruik in de beroepszeevaart die valt onder de SOLAS regels en die worden uitgegeven door een Hydrografische Dienst. Officiële zeekaarten zijn iets duurder in de aanschaf, maar wel altijd bijgewerkt met de laatste Berichten aan Zeevarenden (BAZ).
Speciale jachtkaarten, zoals in Nederland de bekende 1800-serie zijn meestal wel goedgekeurd voor gebruik op kleinere schepen ook als deze onder de SOLAS regels vallen. Zij worden echter niet bijgewerkt met BAZ of Notices to Mariners (NtM's). Dat moet u dus zelf doen.
Damarin 642
De 642 is een unieke sloep, ontworpen als weekender. De hogere kuip en de verlaagde voorvloer, de gedeeltes worden gescheiden door twee consoles met bergruimte.
Damarin verzorgt de volledige ontwikkeling, bouw en verkoop in eigen beheer op de werf in Gouda.
Staande mastroute
De staande mastroute is de route binnendoor om van Zuid naar Noord Nederland te varen met een staande mast en omgekeerd. Onmisbaar voor de vele zeilers die in de vakantie eens een ander deel van Nederland willen bezoeken. Onmisbaar is dan ook de Wateratlas Staande mastroute van de ANWB. Alleen is deze nu net voor het hoogseizoen uitverkocht.
Deze atlas is bijzonder handig omdat deze de kaart van de route en de diverse alternatieven weergeeft, maar ook de informatie over bruggen, sluizen en havens onderweg toont. Het enige echte alternatief dat én kaart én almanakgegevens toont is de ANWB Waterkaarten software en de app versies van de ANWB Waterkaart. Een licentie neemt u voor een jaar, maand of een week, dus ook voor eenmalig de staande mastroute varen kan dit al een goede oplossing zijn.
Speciaal voor de ANWB Waterkaart Software zijn wij bezig om deze als routes beschikbaar te maken. U kunt deze routes dan importeren in de Waterkaart software. Het eerste deel is al klaar en vindt u op de website .... De rest volgt nog.
De Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren heeft een apart hoofdstuk over de staande mastroute. Het boek Met de staande mast door Nederland is geen alternatief voor de staande mastroute, maar is wel een bijzonder leuk boek als u met de staande mast juist van de vaste route wilt afwijken en diverse mooie vaargebieden wilt ontdekken zonder de mast neer te halen.
Varen doe je samen heeft ook een informatieve pagina over de staande mastroute. De bedieningstijden van bruggen en sluizen en faciliteiten van havens onderweg staan ook in de ANWB Wateralmanak deel 2.
Wat moet er in de EHBO-doos?
Zeilen besteed aandacht aan de inhoud van de EHBO doos. Geen overbodige luxe, maar een deel van de uitrusting die vaak aan onze aandacht ontsnapt. Op de meeste jachten wordt de verbandtrommel zo weinig aangesproken, dat een jaarlijkse controle niet nodig lijkt. Toch is het up-to-date houden van de eerstehulpuitrusting van groot belang. Lees verder op de website van Zeilen ...
In de boordbibliotheek mogen ook niet ontbreken het Medisch handboek voor watersporters en/of het EHBO Boordboek. En als u verder en langer weg gaat kan het geen kwaad om eens het gratis E-book International Medical Guide door te nemen.
Het nieuwe werken
Het nieuwe werken is vooral ook mobiel werken. Werken waar het maar kan. Vanuit de kroeg tot in co-working omgevingen. Sommigen blijken met een beetje internetverbinding vanaf de andere kant van de wereld nog een jaarsalaris in Nederland bij elkaar te kunnen klikken. Dus ja, waarom dan niet vanaf een boot? Dat bedachten Pieter Tiller en Femke Hovinga niet alleeen, nee zij deden het ook! Zij kochten het ruim 12 meter lange motorjacht Orca om door Europa te varen, te werken en tegelijkertijd deze drijvende co-working ruimte ook aan derden aan te bieden. Dat kun je nog eens een inspirerende uitdaging noemen, die een mooie balans kan bieden tussen werk en otnspanning. Bron: Nauticlink
Zie ook de website van Floating Freelancers ...
Brandingsporten in België
Vanaf 1 juli 2016 verandert de regelgeving voor brandingsporten in België. Dit zijn sportactiviteiten op zee die worden beoefend met surfplanken, kites, wakeboards, peddels, pedalo's, rafts, jetski's en jetscooters. Roeiboten, zeilboten, catamarans en motorboten vallen hier niet onder.
De regelgeving werd op vraag van de sportfederaties en hun clubs op verschillende vlakken versoepeld. Zo krijgt de watersporter meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid, om zijn sport veilig te beoefenen.
Alle informatie over deze nieuwe regelgeving staat op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer ...
Google banner
Blogarchief
-
▼
2016
(327)
-
▼
juli
(18)
- Storing aan bruggen en sluizen in Flevoland
- Vreeswijk VolVaart
- Peddelen door Vlaanderen
- Wie maakt de mooiste vaarvakantiefoto?
- Losse app's of integratie
- Update van de ANWB Waterkaart Software
- Digitale nomaden
- Stewards op de sluizen
- De vakantie is begonnen
- Opening van het nieuwe Panamakanaal
- Pilot app
- Maritiem erfgoed in Hollywoodfilm
- Bescherm uw kaarten
- Damarin 642
- Staande mastroute
- Wat moet er in de EHBO-doos?
- Het nieuwe werken
- Brandingsporten in België
-
▼
juli
(18)