Charteraars met (klassieke) schepen die op zee varen trekken aan de bel. Zij dreigen in zwaar weer terecht te komen dankzij een nieuw keuringsregime. Mogelijk moeten zij voor de verplichte periodieke keuringen 25 duizend euro gaan betalen, waar dit voorheen gemiddeld zo'n 12.500 euro was. Een en ander is het gevolg van het al jaren geleden ingezette beleid dat de scheepvaartinspectie niet meer zelf keuringen doet, maar dit overlaat aan commerciële instanties. Het enige bedrijf dat nog keuringen deed voor de klassieke zeevaart, Register Holland, is enkele jaren terug overgenomen en besloot afgelopen jaar te stoppen met keuringen van zeegaande schepen. Om te kunnen voldoen aan de eisen van de inspectie moest veel geïnvesteerd worden. Te veel volgens de nieuwe eigenaar Selles en Van Dijk. Een signaal dat toen eigenlijk niet of nauwelijks is opgemerkt.
De Scheepvaartinspectie heeft vervolgens partijen uitgenodigd om in te schrijven. Hierop heeft enkel het Italiaanse Rina Services interesse getoond. Dit Italiaanse klassebureau heeft aangegeven in gesprekken met vertegenwoordigers van de charterschepen dat de prijzen voor de periodieke keuringen naar hun mening omhoog moeten en over 5 jaar gerekend zo'n € 25.000 zullen gaan bedragen. Daarmee bevestigt men ongevraagd wel het eerdere besluit van Selles & Van Dijk om zich terug te trekken. Andere klassebureau's tonen simpelweg geen interesse omdat het aantal schepen waar het om gaat te klein is.
Online het complete verhaal lezen ...
Een en ander is een gevolg van Nederlandse wetgeving die weer deels voortkomt uit Europese afspraken. Elk schip groter dan een bepaalde maat of langer dan 20 meter als het bijvoorbeeld om binnenschepen gaat of schepen die commercieel geëxploiteerd worden moeten voorzien zijn van een certificaat. Vervelend is dat de eisen ook gelden voor klassieke schepen die minder gemakkelijk aan de eisen kunnen voldoen en schepen waarvan de exploitatie nauwelijks kostendekkend is omdat de instandhouding als historisch vaartuig ook veel geld kost. Maar ook historische schepen die niet commercieel geëxploiteerd worden (pleziervaartuigen) moeten een certificaat hebben als zij boven bepaalde afmetingen komen. Op het binnenwater is de grens al 20 meter. Eigenaren van dergelijk varend erfgoed moet uiterlijk eind 2018 minimaal een Certificaat van Onderzoek (CvO) hebben. En zijn dus minimaal elke 5 jaar € 1.500 kwijt voor de keuring om dit certificaat te krijgen en straks te verlengen. Exclusief de kosten voor aanpassingen om aan de regels te voldoen. Dat geldt ook voor zeeschepen die op de Nederlandse binnenwateren willen varen, tenzij men een alternatief "zeegaand" certificaat heeft. Zoals het er nu naar uit ziet is de goedkoopste weg voor de zeilende chartervaart een CvO met aantekening zeeschip, maar onbekend is of instanties of andere landen en verzekeraars daar genoegen mee zullen nemen. En dan is nog onduidelijk wat de regels na 2035 zullen zijn, zoals het er nu naar uitziet vervalt dan de vrijstelling voor klassieke schepen om niet aan alle nieuwe regels te hoeven voldoen.
Naar mijn mening is het samenstel van regels voor historische vaartuigen en certificering een ongelukkig gedrocht. Eerder hadden Nederlandse charteraars al problemen met de erkenning van hun certificaat in Deense wateren. Lokale bestuurders van Scouting en de zeekadetten kijken met angst naar deze nieuwe kostenposten. Nog deze zomer was er sprake van lichte paniek bij eigenaren van klassieke sleepboten kleiner dan 20 meter omdat zij mogelijk ook te maken zouden krijgen met de verplichte certificatie en er verschenen al berichten in de pers dat Friesland's nationale trots het Skûtsjesilen om zeep geholpen wordt door de nieuwe regels. Er zijn al de eerste Kamervragen over gesteld. Volgens de minister loopt het allemaal zo'n vaart niet en komen er nieuwe regels aan waarin een en ander mogelijk aangepast kan worden. Persoonlijk zie ik het somber in en doet de minister er beter aan op Europees niveau te pleiten voor een vrijstelling voor alle historische, klassieke vaartuigen die behoren tot het lokale varende erfgoed. We hebben het hier uiteindelijk over een relatief klein aantal schepen, waarvan het merendeel niet commercieel wordt ingezet. En voor die schepen die commercieel geëxploiteerd worden zou men prima kunnen volstaan met een eenvoudige keuring namens de verzekeraars en een aantal logische regels ten aanzien van de veiligheidsmiddelen.
Reageren kan onder dit stukje ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.