Op de site Zeilhelden een lezenswaardig artikel over de vergrijzing in de watersport die door velen wordt aangevoerd als de oorzaak van de lege plekken in menig jachthaven. Het is onmiskenbaar dat de vergrijzing een rol speelt in de watersport, maar dat kan niet dé reden zijn dat jachthavens steeds vaker lege plekken hebben. De vergrijzing speelt, maar er is meer aan de hand en het is ongetwijfeld een mix van oorzaken die de havens parten speelt.
Het is een feit dat door de vergrijzing en onvoldoende instroom van nieuwe (jongere) watersporters de gemiddelde leeftijd van de watersporter stijgt. Daarmee neemt nog niet meteen het aantal schepen af en dus het aantal lege plekken toe. Mensen zijn steeds langer actief en stoppen gemiddeld dus ook pas op latere leeftijd met het varen. En zelfs als een schip minder of helemaal niet meer wordt gebruikt heeft het een ligplaats of stallingsplek nodig. Pas als een schip verkocht wordt naar het buitenland of wordt gesloopt, zonder dat er vervanging plaatsvindt, zal het aantal vaartuigen in Nederland daadwerkelijk afnemen. Mondjesmaat worden er schepen gesloopt en courante schepen verdwijnen inderdaad in toenemende mate naar het buitenland. Onbekend is echter of die aantallen overeenkomen met het toenemend aantal lege plekken in de jachthavens. Mocht u cijfers kennen, dan horen wij dat uiteraard graag.
Of is er nog iets anders aan de hand? Zijn er te veel ligplaatsen gerealiseerd en ging dat nog even door terwijl het aantal schepen al begon te dalen. Er worden in Nederland nog steeds havens bijgebouwd. Over verdwijnen van havens in de jachthavens hoor ik nog niet vaak. Naast een overschot aan vierkante meters winkel- en kantoorruimte is er volgens mij inmiddels sprake van een overschot aan vierkante meters ligplaatsen. Zijn het vooral de "niet courante" ligplaatsen die leeg blijven? Boxen met een maat die niet past bij de afmetingen van de modernere schepen? Ligplaatsen in havens waar de laatste jaren te weinig is geïnvesteerd?
Terecht wordt op Zeilhelden gewezen op een veranderende vraag naar ligplaatsen. Aan de ene kant staat de toenemende behoefte aan aanvullende diensten, zoals bijvoorbeeld Wifi, winkelvoorzieningen, onderhoud etc.. En aan de andere kant staat de wens om juist een goedkopere ligplaats buiten de commerciële havens te vinden. En dan zijn er nog veel meer trends en maatschappelijke ontwikkelingen die een rol spelen. Ondernemers moeten in die veranderingen meebewegen. Doe je dat niet en anderen wel dan merk je het vanzelf. Havens moeten daarin keuzes maken en als zij niet de goedkope ligger kunnen of willen aanspreken dan rest niets anders dan het aanbod te verbeteren. Maar investeren in een krimpende markt is niet makkelijk. Alleen dreigen sommige havens daarmee wel hun bestaansrecht verder te ondermijnen.
Reageren kan onder dit artikel ...
Het valt mij op dat er steeds meer boten op 'onofficieel' of 'tijdelijke' ligplaatsen liggen. Vindt men dat de havens geen 'waar voor hun geld' bieden? Of zijn die mensen te 'krenterig'? Ik weet het niet.
BeantwoordenVerwijderenVoor mij is een haven met redelijk sanitair voor zeg €1.50 per meter OK. Stroom en water extra (de gebruiker betaalt).
Meer luxe kost meer, daar is niet aan te ontkomen.
Denk dat jij vooral doelt op passantenplekken. Ik had het vooral over vaste ligplaatsen. Maar feit is dat er heel veel alternatieven zijn voor passanten. Super mooie plekken in de natuur zonder faciliteiten, gemeente havens met soms mooie en soms wat minder faciliteiten en natuurlijk de commerciële en verenigingsjachthavens.
Verwijderen