De dikte van het potlood

Voor het navigeren is het erg belangrijk dat u nauwkeurig kunt werken in de kaart. Een klein foutje is (op een bewegend schip) al snel gemaakt en een afwijking in een koers van een paar graden kan op een grote afstand leiden tot een grote afwijking. Daarom is het zo belangrijk om tijdens het varen de vinger aan de pols te blijven houden en continu de positie en bijvoorbeeld de afgelegde weg te controleren en zo nodig bij te sturen. Tijdens het examen voor het Klein Vaarbewijs 2 moet u ook werken in de leskaart en bijvoorbeeld een koers kunnen opmeten en uitzetten. Hierbij hanteert de examinator een foutmarge. Tot op heden was slechts een foutmarge van + of - 2° acceptabel. Een krappe marge waarbij de dikte van de potloodstreep bij wijze van spreken net het verschil kan maken. En dan zit u op de examenlocatie aan een vaste tafel. Daarom heeft de examencommissie van de Vamex besloten de norm op het examen op dit punt iets soepeler te maken. Bij vragen waar bij een koers in de kaart gezet moet worden of een richting afgelezen moet worden kan de marge vanaf nu + of - 3° zijn. Dus als het juiste antwoord 240° moet zijn dan wordt 237° en ook 243° nog goed gerekend. Bij een vraag staat altijd aangegeven binnen welke marge een antwoord nog goed gerekend wordt. En examenvragen zullen voortaan zo gesteld worden dat een eerdere fout buiten de marge niet alsnog binnen de marge valt door het maken van een andere fout. Dus een meetfout van 2 graden zal bijvoorbeeld niet opgeheven worden door een deviatie van weer 2 graden de andere kant op.

Houdt u er wel rekening mee dat op het water eigenlijk geen foutmarge geldt, terwijl aan boord de kans op een foutje in uw meting of berekening groter is. Blijf dus alert en houdt u de navigatie en uw instrumenten goed in de gaten.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb met verbijstering uw bericht "De dikte van het potlood" gelezen ! Het is een typisch voorbeeld van hoe de eisen voor het behalen van een Vaarbewijs ver van de praktijk verwijderd zijn. Praktijk is trouwens iets wat geheel aan de toetsen voor een vaarbewijs in Nederland ontbreekt…
    Tenzij je op een zeeschip of een kruiser van de marine vaart, kom je zelden of nooit een kompasroos tegen die nauwkeuriger is dan 5°. Zelfs de beste stuurman kan niet nauwkeuriger sturen, zeker niet als hij zeilt. Alleen de bureaucraten van de VAMEX schijnen dit te kunnen. Eeuwen lang heeft men de wereld zeeën bevaren met kompasrozen van "slechts" 64 streken…

    Ik stel dus voor het oude gezegde: "De beste stuurlui staan aan wel" te updaten met " De beste stuurlui zitten (op hun stoel) bij de VAMEX"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat betreft het nauwkeurig sturen in de praktijk heeft u uiteraard helemaal gelijk. Dat wil echter niet zeggen dat iemand niet met een zekere nauwkeurigheid een koers in de kaart moet kunnen uitzetten.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.