De bruine vloot is de naam die veel gebruikt wordt voor de vloot aan klassieke en historische schepen die in Nederland en soms ver daar buiten rondvaart met betalende gasten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed onderzoek naar de veiligheid aan boord van de schepen van de bruine vloot naar aanleiding van de breuk van de mast van aan charterzeilschip waarbij drie mensen zijn omgekomen. De conclusies zijn hard.
"Om de veiligheid van passagiers te waarborgen, moet de bruinevlootsector van historische schepen professionaliseren. Bij de commerciële groei van de afgelopen decennia is een achterstand opgebouwd in kennis en kunde over veilig onderhoud van deze bijzondere schepen. Ook de certificering en het toezicht op de bruine vloot is onvoldoende: keuringsinstanties houden zich niet aan de wettelijke voorschriften en toezicht vanuit de Inspectie Leefomgeving en Transport ontbreekt."
De laatste jaren is er een hele sector ontstaan rondom de keuringen en certificering van schepen en jachten. De overheid laat deze taak bewust aan de markt over. Bezuinigen en marktwerking zijn nog steeds de uitgangspunten. Het onderzoek van de OVV moet gezien worden als de spreekwoordelijke steen in de vijver.
Is de bruine vloot daarmee onveilig zoals veel media nu berichten? Natuurlijk niet. Op al die schepen werken veel deskundige en betrokken bemanningen. Terecht wijst de OVV op ruimte voor verbetering op vele fronten. Aan boord, bij de keuringen, bij het onderhoud, in de regelgeving en bij de handhaving daarvan. Al die grote en kleine historische vaartuigen verdienen het om in de vaart te blijven. Vaak is commerciële exploitatie de enige mogelijkheid om deze schepen in stand te houden. Dat vraagt om heldere regels die rekening houden met het specifieke karakter van al die schepen. En moet er veel aandacht zijn voor het leren en overdragen van de vaardigheden die daar voor nodig zijn.
Het onderzoeksrapport, met als ondertitel ‘Mast in zicht, maar niet in beeld' is te vinden op de OVV-website en samengevat in een video van vijf minuten.
Lees ook het inhoudelijke stuk op Schuttevaer en de reactie van de branche-organisatie BBZ; klik hier ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.