Tachtig boetes en 180 waarschuwingen is het resultaat van 450 controles afgelopen week op het water door Rijkswaterstaat. De controles werden uitgevoerd op de Randmeren en op het Prinses Margrietkanaal. Er werd onder andere gecontroleerd op de snelheid, de plaats op de vaarweg, vaarbewijzen en de voorgeschreven uitrusting. De meest geconstateerde overtredingen waren het niet gebruiken van een dodemanskoord, overschrijding van de maximale snelheid en ontbreken van het vaarbewijs, terwijl dat wel verplicht was. Ook werden schippers aangesproken op het staand besturen van een snel vaartuig zonder zwemvest en het waterskiën zonder uitkijk.
Eigenlijk een resultaat om droevig van te worden. Na 10 jaar "Varen doe je samen" en 25 jaar klein vaarbewijs. Nog steeds varen er mensen rond wie deze informatie kennelijk nooit bereikt. Of men kent de regels wel, maar neemt bewust het risico?
Recent ging de Stelling van de dag van de Telegraaf over het verplicht moeten hebben van een Klein Vaarbewijs. De Telegraaf is normaal helemaal niet zo'n voorstander van het klein vaarbewijs, maar de lezers oordeelden toch anders. Maar liefst 66% is van mening dat iedereen die het water op gaat met een boot (groot of klein) een vaarbewijs moet hebben. Lees hier de resultaten op deze stelling in de Telegraaf ...
Ook vanuit de beroepsvaart was weer veelvuldig te horen dat het slecht gesteld is met het kennisniveau van de recreatievaarder. En werd gepleit voor een uitbreiding van de vaarbewijsplicht en zelfs voor een marifoonplicht. Lees oa. hier ... Zelfs de televisie had aandacht voor het onderwerp; klik hier ...
Vaste lezers kennen mijn mening; ik ben voor een uitbreiding van de vaarbewijsplicht. En ik zou zeker ook voorstander zijn van een marifoonplicht op bepaalde wateren. Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen en in de vaarregels staat duidelijk dat je niet als schipper mag varen als je heen kennis hebt van het varen en de vaarregels. Alleen met een officieel diploma als het Klein Vaarbewijs kan je aantonen dat je in ieder geval de basis kent. Dat voorkomt discussie en voor uzelf vaart het ook een stuk rustiger als u meer kennis heeft. Wel ben ik van mening dat het huidige klein vaarbewijs niet voldoet voor een uitbreiding van de vaarbewijsplicht. Ik ben al jaren voorstander van een modulaire opzet. Iedereen de basis en wil je meer dan een extra module doen. Groter water, snelle boten, grote boten, andere opleiden, etc.. Modulair zoals bijvoorbeeld de lijn van de Commissie Watersportopleidingen (CWO) of ook de Royal Yachting Association (RYA) kent.
En het moet toch mogelijk zijn om zo iets te bedenken en het tegelijk vooral ook laagdrempelig en leuk te maken. Vond u de zeillessen vroeger vooral ook niet super? Ik wel en later bij de zeekadetten. Lekker klooien met allerlei vaartuigen op en om het water. En toch elke dag wel iets geleerd. Een piloot die zijn type bevoegdheid wil behouden moet elk jaar een aantal uren vliegen in het betreffende toestel. Ook als hij voor zijn werk dagelijks in een jumbojet vliegt zal hij enkele uren moeten maken in een kleine pipercup. Als watersporter ben je niet dagelijks op het water. Ook vaardigheden kunnen roesten, oefening baart dan kunst.
Op naar vaarbewijs 2.0 wat mij betreft. Reageren onder dit stukje ...