Eind vorig jaar werd in de beleidsnota Noordzee het voornemen gepresenteerd om in 2017 de drie operationele windparken Amalia, Egmond aan Zee en Luchterduinen open te stellen voor de kleine scheepvaart. Doorvaart zou dan toegestaan worden voor schepen kleiner dan 24 meter en onder voorwaarden. Tot op heden is er vanuit de overheid nog geen formele toestemming voor de doorvaart van de windmolenparken gegeven. Tijd voor een update ...
Wist u overigens dat diverse offshore installaties van op afstand bewaakt worden? Productieplatforms en diverse andere offshore constructies in het Nederlandse deel van de Noordzee worden op afstand volcontinu bewaakt. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van gegevens van AIS en gekoppelde radarstations onder andere op die platforms zelf. De gegevens worden doorgestuurd naar een particulier bedrijf aan de wal waar 24 uur per dag en 7 dagen per week alle scheepvaartverkeer in de omgeving van het bewaakte platform in de gaten gehouden wordt. En als een schip te dicht in de buurt dreigt te komen wordt per marifoon contact opgenomen alsof u vanaf het platform zelf wordt opgeroepen. En het zal u wellicht verbazen hoe vaak een dergelijke situatie voorkomt en een oproep dus noodzakelijk is. En even de AIS uitzetten zal u niet helpen als u zich wilt verstoppen. De computers zijn slim genoeg om uw echo op de radar te koppelen aan uw eerder uitgezonden identiteit. De platforms zijn ook voorzien van camera's. Even onder een platform gaan vissen met een sportbootje is er dus ook niet meer bij zoals een paar sportvissers deze zomer ontdekten toen er ineens een schip van de politie verscheen.
De Noordzee wordt voller en daar horen ook adequate maatregels bij om het veilig te houden. Mijn inschatting is dat doorvaart door de windmolenparken pas praktisch mogelijk wordt als de eigenaren van die parken een dergelijke bewaking hebben ingesteld, wat nu - vreemd genoeg - veelal nog niet het geval is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.