Deze week was er op enkele dagen sprake van dichte tot zeer dichte mist. Lastig als u de weg op moet, maar misschien nog meer als u het water op moet. Veel watersporters genieten nog van het naseizoen of zijn wellicht al onderweg naar de winterstalling. Helaas is een aantal van hen met de dichte mist gaan varen waar het niet is toegestaan. Dat kwam deze schippers te staan op een bon. Kent u nog de regels voor het varen bij slecht zicht (zoals mist)?
Varen met slecht zicht mag, tenzij .... Tenzij het zicht zo slecht is dat het niet meer verantwoord is. Tenzij u vaart op bepaalde in de vaarregels genoemde wateren waar het voor kleine schepen (< 20 meter) alleen is toegestaan te varen met een zogenaamde type goedgekeurde radar en er iemand aan boord is met het juiste certificaat. Tenzij uw schip in bepaalde wateren voorzien is van de daar verplichte radarreflector. Tenzij uw schip voorzien is van een marifoon en er iemand aan boord is met het juiste marifooncertificaat.
Bovenstaande is natuurlijk heel kort door de bocht. De regels kunt u nalezen in onder andere het Binnenvaart Politiereglement en in "normaal" Nederlands in elk vaarbewijsboek.
En wat te doen als u onderweg wordt overvallen door dichte mist? Probeer een veilige lig- of ankerplaats te vinden buiten de vaargeul en neem per marifoon contact op met de verkeersbegeleiding. Blijf verder buiten goed luisteren en uitkijken. Geef de toegestane mistsignalen en maak gebruik van de marifoon om andere scheepvaart te informeren over uw ligplaats als u een schip hoort naderen. Vaart u op wateren waar u als klein schip met slecht zicht wel mag doorvaren, dan maakt u de afweging om een ligplaats te zoeken of voorzichtig verder te varen als dit verantwoord is.
Heeft u geen marifoon aan boord? Misschien dat bovenstaande u overtuigt om er deze winter één aan te schaffen en het bedieningscertificaat te halen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.