Sluizen kwetsbaar voor hackers

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat meldde dinsdag dat sluizen die voor de samenleving cruciaal zijn goed beveiligd worden tegen hackers. Het online beveiligingsbedrijf FoX-IT diverse heeft echter diverse sluizen kunnen hacken, vertelde oprichter Ronald Prins tijdens het Radio1 -programma Langs de Lijn en Omstreken.
Lees online verder ...

Cyber security aan boord

In de beroepsvaart is het een hot issue; cyber security aan boord. We zijn voor veel zaken gewoon afhankelijk van digitale systemen die in toenemende mate (continu) verbonden zijn met de rest van de digitale wereld. Ook in de pleziervaart?

Overal waar apparatuur verbonden is, bestaat het risico dat kwaadwillende toegang krijgen tot uw systemen. Kaartplotters moeten met regelmaat updates krijgen anders vaart u met verouderde kaarten. Updates komen binnen via geheugenkaarten die direct van de fabrikant komen, maar steeds vaker worden deze bij de leverancier bijgewerkt op een pc die ze weer van een server van de maker haalt. Soms kunt u echter ook zelf updates downloaden en installeren en al enkele kaartplotters kunnen draadloos met het internet verbonden worden en halen dan zelf de updates binnen. Navigatiesoftware op laptop, tablet of smartphone haalt vaak al automatisch updates binnen zodra een internetverbinding wordt geconstateerd. En vergis u niet in de hoeveelheid informatie die deze systemen soms doorsturen naar de servers van de maker. Alarmsystemen aan boord en monitoring van bijvoorbeeld de technische installaties kan in sommige gevallen ook al draadloos. De signalen van GPS en AIS via de VHF kunnen gekraakt worden. En laten we vooral de openbare wifi netwerken in de haven niet vergeten, maar verreweg het meest kwetsbare onderdeel is de schipper en de bemanning.

Ook aan de wal is de gebruiker van alle systemen toch nog vaak de zwakke schakel. Per ongeluk klikt iemand op een linkje in een mail van een onbekende afzender, waarna hackers ongemerkt uw computer kunnen overnemen. U neemt een memorystick van huis mee en brengt zo onbedoeld ook malware over op uw boordcomputer.
Aan boord loopt u dus net zo veel risico als thuis. Zorg voor een goede beveiliging en wees alert. Eén voordeel hebben we op het water natuurlijk wel. Als er geen verbinding is, dan zijn we ook echt off-the-grid en kan het grote genieten beginnen.

Oranje Bloesem

In het rijtje van spannende maar dramatisch verlopen verhalen van wereldzeilers past zeker het verhaal van Hans Maurenbrecher die met zijn zeilschip Takebora in de jaren '60 rond de wereld wilde zeilen. In het Journaal van de Takebora leest u zijn verhaal dat een dramatische afloop had.

De Takebora was een zeilboot van het ontwerp Oranje Bloesem. Daarvan zijn er zo'n 30 gebouwd en een enkele keer wordt er wel één te koop aangeboden. Het blad Spiegel der zeilvaart wist te achterhalen dat de houten mal, waarop de polyester rompen werden gemaakt, later is verbouwd tot houten zeiljacht on nog steeds in Frankrijk vaart. Deze maand in Spiegel der Zeilvaart.

(Te) Snel varen

Uit de beantwoording van Kamervragen door de minister blijkt dat er nog geen goede meetprocedures bestaan om snelheidsovertredingen op het water te constateren. Allen fysieke waarneming door handhavers blijkt juridisch geaccepteerd te zijn. Dus alternatieven met bijvoorbeeld drones of bijvoorbeeld slimme camera's zijn nog niet zo ver dat deze ook juridisch stand houden. Wel wordt hier al mee geëxperimenteerd.

Handhaving vindt dus nu vooral plaats op het water en vanuit de verkeerscentrales en -posten. De minister schrijft verder: "Ook zet het ministerie in op voorlichting, bewustwording en dialoog, onder andere via "Varen doe je Samen". Het beeld is dat dit effect sorteert. In 2016 zag Rijkswaterstaat het aantal waargenomen snelheidsovertredingen op de Waddenzee niet verder stijgen ondanks een verhoogde handhavingsinzet. In de eerste helft van 2017 is een duidelijke afname zichtbaar in het aantal geconstateerde overtredingen bij een gelijkblijvende handhavingsinzet."

Nieuwe HP33 verschenen

Voor het varen op getijdenwater is het van groot belang dat u weet hoe de getijdenstromen lopen en dat u kunt bepalen op welk tijdstip er voldoende water staat om een haven aan te lopen of een ondiepte te passeren. Daarbij is de HP33 onmisbaar. De HP33 is een publicatie van de Dienst der Hydrografie en geeft gegevens over de getijdestromen en waterstanden langs de hele Nederlandse kust. Met duidelijke tabellen, grafieken en praktische stroomkaarten. De editie voor 2018 is zojuist verschenen en vanaf nu te bestellen op de website van de Vaarwinkel ... Er is ook een digitale editie van de HP33 2018.

Terugblik

Het jaar 2017 zit er weer bijna op. De tijd gaat snel. Zeker als u bedenkt dat wij dit jaar ruim 360 kleine en soms wat langere stukjes hebben geschreven. Dat is bijna elke dag een stukje. Als wij terugkijken waar wij zo al over schreven, dan geeft dat een aardig beeld van de watersport in 2017. Uiteraard schreven wij vaak over ontwikkelingen in de vaarregels. Dit jaar waren er op dat vlak niet zo veel veranderingen. Enkele kleine wijzigingen in de regels en bijvoorbeeld ook in de leerstof voor het Klein Vaarbewijs. Natuurlijk schreven wij ook vaak over nieuwe boeken, kaarten en andere producten die verschenen en verkocht worden in onze online Vaarwinkel. Ook dit jaar verschenen er veel nieuwe boeken en ook herdrukken van bestaande boeken. Helaas zijn er ook titels verdwenen omdat deze niet meer worden herdrukt door de uitgever. De markt voor Nederlandstalige watersportboeken is niet zo erg groot en sommige boeken zijn zo specifiek dat de doelgroep nog kleiner is. Gelukkig dat er nog steeds uitgevers zijn die het aandurven dergelijke boeken toch uit te geven. Iets wat alleen blijft gebeuren als u deze boeken dan ook blijft kopen en lezen.

Aan de andere kant zien we dat bepaalde onderwerpen dankbaar zijn om over te schrijven en er zelfs een ruime keuze is. Zo zijn er drie goede cursusboeken voor het Klein Vaarbewijs en zelfs 4 voor het basiscertificaat marifonie. En bijvoorbeeld drie uitgevers die kaarten maken voor de Nederlandse kustwateren en twee die dat doen voor de Nederlandse binnenwateren.

Het jaar 2017 is ook het jaar dat de economische crisis in de watersport officieel achter ons ligt. Er worden weer nieuwe jachten verkocht en de berichten over de tweedehands markt zijn overwegend positief. Havens durven weer te investeren en watersportondernemers horen wij niet meer vaak mopperen. Structureel is er natuurlijk niet zo veel verandert. De watersport vergrijst en vooral het bezit van een jacht is niet meer het ultieme doel voor veel nieuwe watersporters. Het blijft wat dat betreft van levensbelang dat de sector blijft verjongen en vernieuwen. Omarm nieuwe ideeën en technieken. Speel flexibel in op veranderingen en hou het vooral ook betaalbaar.

Certificaat van Onderzoek

Zoals u ongetwijfeld weet moeten alle schepen langer dan 20 meter of schepen waarvan lengte x breedte x diepgang groter is dan 100 m3 (minus uitsteeksels als kiel, roer, ed.)< uiterlijk op 30 december 2018 gecertificeerd zijn. Eerder schreven wij daar al over en ook andere watersportmedia die besteed er aandacht aan. Deze regel geldt voor alle vaartuigen die op de Nederlandse binnenwateren willen varen en dus ook voor historische en pleziervaartuigen.

Wat zijn de consequenties als een dergelijk schip straks geen CvO of CBB heeft? Om te beginnen mag dit schip dan niet meer zelfstandig varen. Gesleept of geduwd worden mag nog wel. Na de genoemde datum is het nog steeds mogelijk om een certificaat te behalen, alleen geldt er dan geen overgangsregeling meer en moet ook een bestaand schip voldoen aan de regels die voor nieuwbouw gelden. Voor oudere schepen is dat soms onmogelijk of alleen tegen heel erg hoge kosten. Ook loopt u het risico dat u uw ligplaats kwijtraakt. Sommige gemeenten eisen dat een schip varend moet zijn om bijvoorbeeld in een historische haven te mogen liggen. Zeker als er ook aan boord gewoond wordt. Ook wordt een schip dat niet zelf kan varen in sommige gevallen volgens de wet niet meer gezien als schip, maar als bouwwerk en moet u en omgevingsvergunning hebben om op een bepaalde plek te blijven liggen. Een niet-zelfvarend schip wordt dan als woonboot aangemerkt met dus alle juridische gevolgen.

Bent u dus eigenaar van een schip dat onder de certificaatplicht valt, zorg dan dat u op tijd het CvO/CBB heeft. Dit is nog meer van belang als u overweegt een dergelijk schip te kopen. Ook uw nieuwe bezit moet straks voor de deadline een certificaat hebben. Wij zien steeds meer schepen die een verplicht certificaat moeten hebben aangeboden worden. Vaak speelt dan mee dat de huidige eigenaar geen zin of geld heeft om het schip aan de eisen te laten voldoen. Prijzen voor deze schepen dalen en zullen vast nog wel verder zakken, maar het risico dat u niet meer op tijd een certificaat heeft neemt navenant toe.

Vrolijk Kerstfeest

Het jaar is omgevlogen en nog even en we zitten aan de Kerstmaaltijd. Langs deze weg willen wij u, onze trouwe lezer, hartelijk danken voor het volgen van onze nieuwsbrief en al uw enthousiaste, opbouwende en interessante reacties. Wij wensen u een paar fijne Kerstdagen toe. In goede gezondheid en in gezelschap van vrienden en familie.

Merry Christmas !

Kado tip

De komende feestdagen krijgt u vast ook vrienden en familie over de vloer. Om uw mooie tafel te beschermen zijn de onderzetters met een opdruk van de Hydrografische kaarten niet alleen leuk maar ook bijzonder praktisch. Er zijn setjes voor drie verschillende vaargebieden en elke onderzetter toont een kaart van een andere havenplaats. Heeft u meteen een aanknopingspunt om de visite te vertellen over uw mooie vaartochten dit jaar waarbij u deze havens aandeed.

Kameleon ontvreemd

Wie is er niet groot mee geworden; de boeken van de Kameleon. Groot verdriet dan ook in het Kameleondorp Ter Herne nu de Kameleon is verdwenen. Net nu men bezig is een tv-serie op te nemen rond de populaire gebroeders Klinkhamer. Zou het een grap zijn van een oudejaarsvereniging? Laten we hopen dat het schip snel weer boven water komt. Online verder lezen ...

Wat leest u?

De komende feestdagen zijn de meesten van ons vrij en is er extra tijd voor familie en vrienden. En natuurlijk om lekker te lezen. Wat leest u de komende dagen? Een lekker leesboek over een wereldomzeiling. Vaargidsen voor de komende vaarvakantie. Reisverhalen om bij weg te dromen. Boeken over onderhoud en techniek aan boord. Of bent u misschien wel aan het leren voor het Klein Vaarbewijs of het bedieningscertificaat marifonie.

Laat het ons weten op onze Facebook pagina ... Onder die lezers die reageren verloten wij een leuk kado.

Medische evacuatie op Atlantische Oceaan

Vorige week maandagavond ontving het bedrijf Rood Boven Groen (RBG) een noodoproep van het zeilschip Regina Maris, dat zich op dat moment midden op de Atlantische Oceaan halverwege Kaapverdië en Dominica bevond. RBG is Designated Person Ashore (DPA) van de Regina Maris. De oproep betrof een verzoek om medische assistentie vanwege een acute blindedarm-ontsteking. Online verder lezen ...

Weet u wat u moet doen als er zich een onverwachte medische situatie aan boord voor doet? Op het binnenwater en voor de kust is hulp nooit echt ver weg, maar ook dan moet u weten wat te doen. Wij varen nu eenmaal per definitie vaak op plekken waar geen ambulance kan komen en waar de dokter niet even op huisbezoek komt.

Aan boord zijn eigenlijk twee zaken van groot belang. Communicatie en zelfhulp. Communicatie met de wal om hulp in te roepen en zelfhulp om de eerste medische hulp te verlenen en zo erger te voorkomen. Op het water is de marifoon het aangewezen middel om de juiste instanties te alarmeren. Hiervoor moet u wel weten hoe deze werkt en beschikken over de juiste papieren. Vaart u regelmatig verder buiten de kust en dus buiten bereik voor de marifoon dan moet u zelfs andere apparatuur meenemen. Satelliettelefoon of MF/HF zenders komen dan in aanmerking. Hiervoor en voor de marifoon op zee (zogenaamde zeevaartmarifoon) heeft u minimaal een Marcom-B Bedieningscertificaat nodig. Voor de marifoon op het binnenwater (binnenvaartmarifoon) volstaat het Basiscertificaat marifonie.

Voor de eerste hulp aan boord bestaan ook diverse opleidingen. En zijn er twee boeken die u beslist een keer gelezen moet hebben of nog beter daarna ook mee aan boord neemt.

Nieuwe overname door Marlink

Satellietcommunicatiebedrijf Marlink nam onlangs de VSAT activiteiten van Radio Holland over. Nu neemt ment ook het Engelse Livewire Connections over. Lees meer op de website ... Beslist niet de eerste overname en zeker ook niet de laatste in deze sector. Satellietcommunicatie neemt steeds meer toe in belang. Voor communicatie over grote afstanden en in onherbergzame gebieden kunnen we al bijna niet meer zonder. En zeker ook nu steeds meer schepen bijna vol continu op afstand gemonitord worden en straks wellicht zelfs op afstand bestuurd. Niet voor niets dat Marlink - eigendom van investeerder Apax - een duidelijke koers vaart van groei door strategische overnames om zo een groot deel van de markt te bedienen.

Zelfvarende boot vaart in Amsterdam

Eerder schreef ik u over Smart Shipping en tijdens deze dag heb ik de zelfvarende sloep van Xomnia al mogen zien. U kunt deze sloep behangen met camera's en andere apparatuur ook zelf tegenkomen op de Amsterdamse grachten. Of bekijk de beelden die de NOS maakte ...

Misschien de oplossing voor die vele jachten die amper gebruikt worden. Ze kunnen straks zonder ons het water op. Maar het blijft natuurlijk een vreemd gezicht een schip zonder bemanning. In Noorwegen zijn ze ook al volop aan het experimenteren. Kijk maar hier ...

Het nieuwe jaar nadert

Deze nieuwsbrief is al weer de 49e van dit jaar en dat betekent ook dat het einde van het jaar nadert. Nog even en het is Kerst en het mooiste moment om een kalender voor het nieuwe jaar kado te doen. Of te krijgen natuurlijk. Op de website van Vaarwinkel.nl vindt u vier verschillende kalenders van Beken of Cowes met de mooiste zeilfoto's van het afgelopen wedstrijdseizoen.

Bestel nu alvast uw kalender voor 2018, dan heeft u deze op tijd in huis.

Tubbber richt zich op Amerika

Online botenverhuursite Tubbber is uitgeroepen tot één van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2017 en gaat zich met steun van onder meer ING, KLM, MKB Nederland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de Amerikaanse markt richten. Online verder lezen ...

Aan de slag met de Oostelijke Vechtplassen

Met het zetten van 21 handtekeningen is het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen gestart. Het is het begin van een groot aantal projecten die het gebied in Noord-Holland en Utrecht in tien jaar klaar moeten maken voor de toekomst. De ondertekenaars investeren ruim 77 miljoen euro in het gebied. Daarmee worden de Oostelijke Vechtplassen ontwikkeld tot een aantrekkelijk en toegankelijk gebied waar mensen graag wonen, werken en recreëren en waar recreatie en natuur goed samengaan en elkaar versterken. Lees online verder ...

Hoe ziet uw ideale Waterkampioen eruit?

De redactie van de Waterkampioen nodigt u uit om mee te denken over de inhoud van het magazine. Doe mee en maak kans op een ANWB Cadeaukaart van € 50. Klik hier ...

Lichten herkennen

ls u ooit 's nachts op zee zat en u afvroeg of de lichten die u ziet van een naderend vaartuig zijn. Of u zich afvroeg of het nu om een olietanker ging of over een vissersvaartuig, dan is de LIGHTrule iets voor u.

Dit handige instrument helpt u om snel en gemakkelijk vaartuigen bij nacht te identificeren en te herkennen. De LIGHTrule geeft een aanzicht van de boeg, de achtersteven en de bakboord- en stuurboordzijde en van de lichten die u dan ziet. De LIGHTrule - Colregs geeft alle mogelijke combinaties van boordlichten, toplicht, heklicht en bijzondere lichten zoals die zijn voorgeschreven in de Collission Regulations (Colregs) c.q. de Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen op Zee.

Er is ook een variant van de LIGHTRule voor de binnenwateren.

Boot Holland krijgt nieuwe impuls

Boot Holland wil onder een nieuwe eigenaar haar vleugels weer uitslaan en de beursformule geleidelijk vernieuwen. WTC Expo heeft met de voormalige financiers overeenstemming bereikt over de afwikkeling van de schuldenlast. De organisatie is daarnaast overgenomen door een private investeerder die de intentie heeft de activiteiten te versterken en bereid is te investeren in mensen en middelen bij WTC. De wisseling van beursmanagement is daarnaast tevens een moment om met een frisse blik naar Boot Holland te kijken.
Van 9 t/m 14 februari 2018 is devolgende Boot Holland. Vorig jaar liet de beurs al een lichte stijging zien in het vloeroppervlak. Op een oppervlakte van 30.000 m² tonen 265 bedrijven als eerste hun laatste nieuws. Van oorsprong ligt het accent op staalbouw. Deze categorie is dan ook ruim vertegenwoordigd en heeft sinds jaar en dag een vaste plaats aan de steiger die een centrale plaats inneemt in de Saksenhal. Boot Holland is een echte botenbeurs en ook dit jaar presenteren zich vele werven, dealers en importeurs zich op de beurs met open boten. Zo is er een ruim aanbod sloepen, tenders, consoleboten en rubberboten. Ook voor degene die niet direct op zoek is naar een nieuwe boot, is een bezoek aan Boot Holland meer dan de moeite waard. Op het gebied van toebehoren, accessoires en diensten is er ruime keus.

Nieuw dit jaar is het recreatie paviljoen. Een interactief plein dat plaats biedt aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in vaarvakanties, zeil- en motorcharters in Europa, campings, jachthavens, groepsaccommodaties, horeca, zeilscholen en dagrecreatie. Het recreatie paviljoen is een onderdeel van de upgrading van de Friezenhal die vorig jaar is ingezet met het SUP-Paviljoen. Ook dit jaar wordt weer een groot bad geplaatst waar de gehele dag watersportactiviteiten plaatsvinden.

Kado idee

Zoekt u nog een leuk nautisch geschenk? Een mooie presse-papier met bijvoorbeeld een kompas, klokje of een vergrootglas is dan misschien een aardige suggestie. Praktisch om de kaart mooi vlak te houden. Schitterend op elk bureau. En leuk om te geven. Onze favoriet heeft een vergrootglas. Handig aan boord om de kaart goed te bekijken en op kantoor om de kleine lettertjes nog eens te lezen.

Swarovski-jacht wordt hotel

Nog even en er ligt een vloot aan 'hoteljachten' in Rotterdam. De Rotterdamse ondernemer Willem Post heeft nu het miljoenenjacht van de juwelenfamilie Swarovski op de kop getikt. Met de aanschaf van het 40 meter lange schip heeft de Rotterdam Marina er een kroonjuweel bij. "Ik maak ook van dit jacht een hotel. Het Swarovski Yachthotel wordt een hommage aan de familie Swarovski", zegt Post in de Telegraaf. Lees online verder ...

Snelle motorboot versus snel schip

Op het examen voor het Klein Vaarbewijs blijkt dat kandidaten moeite hebben met de begrippen "snelle motorboot" en "snel schip". Definities en uitleg wat onder bepaalde begrippen in de vaarregels wordt verstaan is te vinden in artikel 1.01 van zowel het Binnenvaart Politiereglement (BPR) als in het Rijnvaart Politiereglement (RPR).

Een snel schip is een groot motorschip dat sneller kan varen dan 40 km/uur. Een groot motorschip is een schip dat geen klein schip is en van de motor gebruik maakt. Een snelle motorboot is een klein schip dat op de motor sneller kan varen dan 20 km/uur.

Beide definities verschillen dus behoorlijk en hebben weer andere begrippen in zich die ook weer een betekenis hebben. En waar dus ook consequenties aan kunnen hangen. Een kleine zeilboot die planerend harder kan zeilen dan 20 km/uur is bijvoorbeeld dus geen snelle motorboot als het die snelheid op de motor niet kan halen. Voor het varen met een snelle motorboot (bijv. speedboot) moet u een Klein Vaarbewijs hebben. Voor het zeilen met een snelle catamaran op vleugels dus niet.

Voor het examen Klein Vaarbewijs moet u beide definities kennen, schepen kunnen herkennen aan bijvoorbeeld dagtekens en verlichting en ook situaties op het water waarbij u dergelijke schepen tegenkomt kunnen beoordelen en passende maatregels kunnen nemen. En dan is het ook nog eens zo dat er tussen RPR en BPR kleine verschillen bestaan. Een snel schip moet bijvoorbeeld alle andere schepen voorrang verlenen. Maar in RPR gebied moet een klein schip wel aan een snel schip de ruimte te laten, die dit nodig heeft om zijn koers te volgen en om te manoeuvreren.
Voor een snelle motorboot gelden weer de vaarregels voor elk klein motorschip en is dus niet altijd verplicht om voorrang te verlenen aan bijvoorbeeld een ander klein motorschip.

Nieuwe Europese wetgeving voor de binnenvaart

Op 14 november heeft het Europees Parlement nieuwe wetgeving goedgekeurd die gaat over de erkenning van beroepskwalificaties van werknemers in de binnenvaart. “Goed nieuws voor een sector die kampt met flinke arbeidstekorten en te weinig arbeidsmobiliteit op de Europese markt,” aldus Wim van de Camp, transportwoordvoerder voor het CDA in het Europees Parlement. Online verder lezen ...

Watersporters huiverig voor ondiepe wateren in Friesland

Vorige week schreef de Leeuwarder Courant een wat bijzonder artikel met deze titel. De kern is dat het is voor watersporters vaak onduidelijk of zij de Friese wateren kunnen bevaren. Een duidelijk overzicht van vaardieptes ontbreekt. Met als resultaat dat watersporters de provincie mijden. De provincie heeft Marrekrite gevraagd mee te denken over de kwestie. De oplossing: maak een goede waterkaart en watersport-app.

Marrekrite doet goed werk, maar hier snap ik echt niets van. De ANWB maakt al decennia lang goede waterkaarten van Friesland. Compleet met dieptecijfers en voor Friesland zelfs in drie verschillende uitvoeringen. Ook beschikbaar als App en als software voor Windows. En sinds tweed jaar is er ook nog de Nieuwe Vaarkaart. Ook voor Friesland. En ook deze heeft een app versie. En dan zijn er ook nog digitale kaarten van onder andere Stentec en PC Navigo.

Wat is hier dus aan de hand? Wil Marrekrite graag een app maken en op deze manier de provincie mee laten betalen? En denkt men dat beter te kunnen dan de ANWB en de andere kaartenmakers? In de Waterkaarten zal vast wel eens een verkeerde diepte staan, maar het is juiste de beheerder van het vaarwater die verantwoordelijk is voor het op diepte houden van het water en het beschikbaar stellen van de dieptecijfers aan onder andere de makers van kaarten. Soms is dat Rijkswaterstaat, soms een Waterschap en soms een gemeente en soms is dat diezelfde provincie. Dus ons (gratis) advies; ga met al die beheerders rond de tafel en zorg dat de juiste informatie centraal en vrij beschikbaar komt voor alle makers van kaarten, app's etc..

Autopilot neemt zelf de bocht

Alphatron Marine in Rotterdam brengt met het Duitse Argonics een geautomatiseerd autopilot-systeem voor de binnenvaart op de markt. Het AlphaRiverTrack systeem stuurt een schip zelfstandig over een op de elektronische kaart uitgezette koerslijn, inclusief alle bochten. Online verder lezen ...

Smart Shipping

Smart Shipping staat voor slimme, innovatieve en ook duurzame scheepvaart. Zeg maar de scheepvaart van de (nabije) toekomst. Nederland als hét binnenvaart- en recreatievaartland van Europa investeert veel in het gebruik van het vaarwegennet. Om klaar te zijn voor de toekomst, is wil de overheid samen met het bedrijfsleven smart shipping handen en voeten geven. Dat onder meer via praktijkdemonstraties: de Smart Shipping Challenge 2017 (kortweg: SMASH!). Daarbij worden kennis en ervaringen van bestaande initiatieven, technologieën, kennisinstituten en marktpartijen benut. Rijkswaterstaat stuurt de challenge aan en brengt partijen bij elkaar om van elkaar te leren en te profiteren. Vandaag was in Rotterdam een demodag met presentaties en echte varende demonstraties in de haven. Daaruit blijkt dat het op afstand bestuurbare schip eigenlijk al een feit is en dat het niet eens zo heel lang duurt voordat de eerste volledig autonoom varende schepen het water op gaan.

In alle gehoorde verhalen was de recreatievaart behoorlijk afwezig. Logisch want voor de recreatievaarder is het juist de lol om aan boord te zitten. Niet logisch want ook zij zijn deelnemers aan het scheepvaartverkeer. Nu en ook in de toekomst. Als straks alle sluizen en bruggen voor de beroepsvaart automatisch en op afroep bediend worden, moet er ook een oplossing zijn voor de pleziervaarder. Als er straks schepen op afstand of zelfstandig rondvaren moet de techniek er wel klaar voor zijn dat ook de recreatievaart wel gezien wordt en veilig kan varen. Als alle communicatie tussen schepen onderling en met de wal digitaal via computers verloopt, moet er wel een mogelijkheid blijven voor jachten die dergelijke techniek niet aan boord hebben.

Smart Shipping gaat natuurlijk niet alleen over autonoom varen, maar bijvoorbeeld ook over (big) data, bijvoorbeeld informatie over beschikbare ligplaatsen (nu nog alleen voor de beroepsvaart), storingen en andere berichten voor de scheepvaart, live informatie over waterdiepte en stroomsterkte. Of wat dacht u van boeien die zelf naar Rijkswaterstaat bellen als ze niet meer op de juiste positie liggen? Veel zaken die ook voor de pleziervaarder het leven straks een stuk makkelijker kunnen maken, mits overheden die vaak de kar trekken er voldoende rekening mee houden dat bijvoorbeeld dergelijke data toegankelijk en benaderbaar moet zijn. En niet alleen voor de beroepsvaarder met alle apparatuur.

Voor een kleine sfeerimpressie kijkt u op onze Facebook pagina ...

Sleep- en duwboten

Elk jaar verschijnt het boek Sleep- en duwboten. In dit handige boek staan de Nederlandse sleep- en duwboten welke onder Nederlandse vlag varen. Daarnaast zijn nog een aantal patrouillevaartuigen met sleepcapaciteit en werkvaartuigen opgenomen. Alle ruim 2.500 sleepboten, professionele en particuliere duwboten en duwsleepboten zijn in dit boek alfabetisch opgenomen met technische gegevens. Daarnaast de adresgegevens van werven, reparatiebedrijven, machinefabrieken, toeleveranciers, scheepshandelaren, verenigingen en bonden..


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.