Zoals u ongetwijfeld weet moeten alle schepen langer dan 20 meter of schepen waarvan lengte x breedte x diepgang groter is dan 100 m3 (minus uitsteeksels als kiel, roer, ed.)< uiterlijk op 30 december 2018 gecertificeerd zijn. Eerder schreven wij daar al over en ook andere watersportmedia die besteed er aandacht aan. Deze regel geldt voor alle vaartuigen die op de Nederlandse binnenwateren willen varen en dus ook voor historische en pleziervaartuigen.
Wat zijn de consequenties als een dergelijk schip straks geen CvO of CBB heeft? Om te beginnen mag dit schip dan niet meer zelfstandig varen. Gesleept of geduwd worden mag nog wel. Na de genoemde datum is het nog steeds mogelijk om een certificaat te behalen, alleen geldt er dan geen overgangsregeling meer en moet ook een bestaand schip voldoen aan de regels die voor nieuwbouw gelden. Voor oudere schepen is dat soms onmogelijk of alleen tegen heel erg hoge kosten. Ook loopt u het risico dat u uw ligplaats kwijtraakt. Sommige gemeenten eisen dat een schip varend moet zijn om bijvoorbeeld in een historische haven te mogen liggen. Zeker als er ook aan boord gewoond wordt. Ook wordt een schip dat niet zelf kan varen in sommige gevallen volgens de wet niet meer gezien als schip, maar als bouwwerk en moet u en omgevingsvergunning hebben om op een bepaalde plek te blijven liggen. Een niet-zelfvarend schip wordt dan als woonboot aangemerkt met dus alle juridische gevolgen.
Bent u dus eigenaar van een schip dat onder de certificaatplicht valt, zorg dan dat u op tijd het CvO/CBB heeft. Dit is nog meer van belang als u overweegt een dergelijk schip te kopen. Ook uw nieuwe bezit moet straks voor de deadline een certificaat hebben. Wij zien steeds meer schepen die een verplicht certificaat moeten hebben aangeboden worden. Vaak speelt dan mee dat de huidige eigenaar geen zin of geld heeft om het schip aan de eisen te laten voldoen. Prijzen voor deze schepen dalen en zullen vast nog wel verder zakken, maar het risico dat u niet meer op tijd een certificaat heeft neemt navenant toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.