In de beroepsvaart is het een hot issue; cyber security aan boord. We zijn voor veel zaken gewoon afhankelijk van digitale systemen die in toenemende mate (continu) verbonden zijn met de rest van de digitale wereld. Ook in de pleziervaart?
Overal waar apparatuur verbonden is, bestaat het risico dat kwaadwillende toegang krijgen tot uw systemen. Kaartplotters moeten met regelmaat updates krijgen anders vaart u met verouderde kaarten. Updates komen binnen via geheugenkaarten die direct van de fabrikant komen, maar steeds vaker worden deze bij de leverancier bijgewerkt op een pc die ze weer van een server van de maker haalt. Soms kunt u echter ook zelf updates downloaden en installeren en al enkele kaartplotters kunnen draadloos met het internet verbonden worden en halen dan zelf de updates binnen. Navigatiesoftware op laptop, tablet of smartphone haalt vaak al automatisch updates binnen zodra een internetverbinding wordt geconstateerd. En vergis u niet in de hoeveelheid informatie die deze systemen soms doorsturen naar de servers van de maker. Alarmsystemen aan boord en monitoring van bijvoorbeeld de technische installaties kan in sommige gevallen ook al draadloos. De signalen van GPS en AIS via de VHF kunnen gekraakt worden. En laten we vooral de openbare wifi netwerken in de haven niet vergeten, maar verreweg het meest kwetsbare onderdeel is de schipper en de bemanning.
Ook aan de wal is de gebruiker van alle systemen toch nog vaak de zwakke schakel. Per ongeluk klikt iemand op een linkje in een mail van een onbekende afzender, waarna hackers ongemerkt uw computer kunnen overnemen. U neemt een memorystick van huis mee en brengt zo onbedoeld ook malware over op uw boordcomputer.
Aan boord loopt u dus net zo veel risico als thuis. Zorg voor een goede beveiliging en wees alert. Eén voordeel hebben we op het water natuurlijk wel. Als er geen verbinding is, dan zijn we ook echt off-the-grid en kan het grote genieten beginnen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.