Smart Shipping staat voor slimme, innovatieve en ook duurzame scheepvaart. Zeg maar de scheepvaart van de (nabije) toekomst. Nederland als hét binnenvaart- en recreatievaartland van Europa investeert veel in het gebruik van het vaarwegennet. Om klaar te zijn voor de toekomst, is wil de overheid samen met het bedrijfsleven smart shipping handen en voeten geven. Dat onder meer via praktijkdemonstraties: de Smart Shipping Challenge 2017 (kortweg: SMASH!). Daarbij worden kennis en ervaringen van bestaande initiatieven, technologieën, kennisinstituten en marktpartijen benut. Rijkswaterstaat stuurt de challenge aan en brengt partijen bij elkaar om van elkaar te leren en te profiteren. Vandaag was in Rotterdam een demodag met presentaties en echte varende demonstraties in de haven. Daaruit blijkt dat het op afstand bestuurbare schip eigenlijk al een feit is en dat het niet eens zo heel lang duurt voordat de eerste volledig autonoom varende schepen het water op gaan.
In alle gehoorde verhalen was de recreatievaart behoorlijk afwezig. Logisch want voor de recreatievaarder is het juist de lol om aan boord te zitten. Niet logisch want ook zij zijn deelnemers aan het scheepvaartverkeer. Nu en ook in de toekomst. Als straks alle sluizen en bruggen voor de beroepsvaart automatisch en op afroep bediend worden, moet er ook een oplossing zijn voor de pleziervaarder. Als er straks schepen op afstand of zelfstandig rondvaren moet de techniek er wel klaar voor zijn dat ook de recreatievaart wel gezien wordt en veilig kan varen. Als alle communicatie tussen schepen onderling en met de wal digitaal via computers verloopt, moet er wel een mogelijkheid blijven voor jachten die dergelijke techniek niet aan boord hebben.
Smart Shipping gaat natuurlijk niet alleen over autonoom varen, maar bijvoorbeeld ook over (big) data, bijvoorbeeld informatie over beschikbare ligplaatsen (nu nog alleen voor de beroepsvaart), storingen en andere berichten voor de scheepvaart, live informatie over waterdiepte en stroomsterkte. Of wat dacht u van boeien die zelf naar Rijkswaterstaat bellen als ze niet meer op de juiste positie liggen? Veel zaken die ook voor de pleziervaarder het leven straks een stuk makkelijker kunnen maken, mits overheden die vaak de kar trekken er voldoende rekening mee houden dat bijvoorbeeld dergelijke data toegankelijk en benaderbaar moet zijn. En niet alleen voor de beroepsvaarder met alle apparatuur.
Voor een kleine sfeerimpressie kijkt u op onze Facebook pagina ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.