Voor wie meer wil weten over veilige systemen aan boord is het internet een vrijwel onuitputtelijke bron van informatie. Helaas is dat niet altijd even toegankelijk voor de leek. De meeste out-of-the-systemen die worden aangeboden voor de watersporter zijn over het algemeen wel zelf te installeren en bieden al een basis vorm van beveiliging. Als u aan boord aan draadloos netwerk (wifi) gebruikt vergeet dan niet - net als thuis - om de standaard wachtwoorden en toegangscodes aan te passen. Anders maakt u het kwaadwillenden wel erg makkelijk. Als u aan boord een pc heeft zorg dan dat u de software regelmatig update. Neem indien mogelijk daarvoor de pc mee naar huis, zodat niet alles via de wifi in de haven hoeft. Installeer ook een goede beveiliging en antivirus software.
Als u met memorysticks en geheugenkaartjes gebruikt om updates op apparatuur te zetten, gebruik deze geheugendragers dan alleen op computers waarvan u weet dat deze beveiligd zijn en zijn gescand op de aanwezigheid van malware en virussen ed..
En als u software en andere apparatuur gebruikt voor essentiële navigatiefuncties dan doet u er goed aan terugvalopties te hebben. Maak een reservekopie van de software aan boord en neem deze mee aan boord. Maak indien mogelijk een complete kopie van de boordpc. Zet een navigatie app niet alleen op uw tablet, maar eventueel ook op uw smartphone. Investeer in een lader die uw pc, tablet of smartphone ook rechtstreeks van het boordnet kan opladen. Als u voor langere tijd van boord gaat dan kan het geen kwaad om apparatuur uit te schakelen en ook de spanning er af te halen. Doe dit uiteraard niet voor alarmsystemen die dan juist wel ingeschakeld moeten zijn.
Het dikke en schitterende boek Bijbel voor bootelectriciteit heeft een hoofdstuk over het koppelen van apparatuur en de installatie van dit alles.