Gratis minicursus Waddenschipper

Scheepswijs bestaat 15 jaar en geeft een gratis minicursus weg. De Waddenzee is een indrukwekkend vaargebied, waar weer en getij bepalen wat mogelijk is. In de diepe, smalle geulen kan het flink stromen en ondiepten zijn nooit ver weg. Een goede voorbereiding van de tocht verhoogt de veiligheid én het vaarplezier. De cursus is samengesteld door Marianne van der Linden, auteur van het 'Handboek varen op de Waddenzee'. Marianne geeft sinds 2003 praktijk- en theorietrainingen aan beginnende en ervaren Waddenschippers. De inschrijving voor de gratis minicursus staat open voor iedereen en doet u op de website van Scheepswijs ... De minicursus is een online cursus en volgt u dus thuis op uw pc of tablet met internet en kunt u in uw eigen tijd volgen.

Heeft u desondanks geen tijd voor de minicursus; dan is het Handboek varen op de Waddenzee een echte aanrader.

Watersportboeken van De Alk naar Hollandia

Uitgeverij Gottmer neemt de watersportboeken van uitgeverij De Alk & Heijnen over en heeft deze inmiddels toegevoegd aan haar fonds Hollandia Watersportboeken. Karel Heijnen, auteur werkt al jarenlang als uitgever samen met Uitgeverij De Alk, maar wil het nu rustiger aan doen. Uitgeverij De Alk zal zich voornamelijk concentreren op de andere boeken over de binnenvaart en de watersportboeken worden voortgezet onder de vlag van Hollandia.

App'en tijdens het varen


Deze week viel mijn oog op enkele berichten in diverse kranten. GroenLinks kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat schippers net als autorijders hun gedachten bij het varen houden en niet bij de smartphone. Een nobel streven, maar wel wat vreemd aangezien zo veel overheidsorganisaties nu juist allemaal verschillende app'jes uit brengen om het de (beroeps)schipper zo makkelijk mogelijk te maken.
Maar de a(a)p(p) komt pas echt uit de mouw als blijkt dat ditzelfde kamerlid betrokken is bij een commercieel bedrijf dat een app maakt dat telefoongebruik achter het stuur onmogelijk maakt.
Hiermee haalt ze niet alleen haar boodschap onderuit, maar ook haar eigen positie als kamerlid.


Naschrift: later pas blijkt dat het 'schandaal' nog verder gaat. Zij heeft eerder deze week een motie ingediend over dit onderwerp en twittert vervolgens over dit succes en maakt tegelijk reclame voor het betreffende commerciële bedrijf waarbij zij dus betrokken is. Hiermee zet zij dus de hele kamer die enthousiast met haar heeft meegestemd voor schut.





Jaarmarkt van de Toerzeilers

De vereniging van Toerzeilers organiseert op zondagmiddag 28 januari een (informatieve) jaarmarkt die ook toegankelijk is voor niet leden. Diverse organisaties presenteren zich op de jaarmarkt in maar liefs 30 verschillende stands. Meer informatie op de website ...

Onder andere de examencommissie TKN zal aanwezig zijn en speciale aandacht besteden aan het oversteken van een verkeersscheidingsstelsel.

Evenementen overzicht Varend Erfgoed nu online

Het evenementen overzicht voor het Varend Erfgoed voor 2018 is online. Hierin zijn de meeste nautische evenementen opgenomen, net als wedstrijden en vlootdagen van de chartervaart. De lijst is echter nog niet compleet, niet alle data zijn op dit moment beschikbaar.
Kijk hier voor de evenementen pagina van de Scheepspost ...

Ontdek en ervaar op Boot Holland

De 2018-editie van Boot Holland nadert zijn voltooiing. Boot Holland verwelkomt twintig nieuwe deelnemers, de staalbouw is zeer ruim vertegenwoordigd en voor het eerst is er een Recreatiepaviljoen. Met andere woorden; Boot Holland blijft dé botenbeurs van de Benelux. Boot Holland wordt gehouden van 9 tot en met 14 februari in het WTC Expo te Leeuwarden.

Veranderde doorvaartroutes onder de Moerdijkbruggen

Rijkswaterstaat gaat de doorvaartroutes voor het passeren van de Moerdijkbruggen aanpassen. Belangrijkste verandering is dat per richting twee doorvaartopeningen voor de beroepsvaart worden aangewezen in plaats van één. Hoe het er precies gaat uitzien is nog niet definitief. Verwacht wordt wel dat de nieuwe situatie al vanaf het recreatievaarseizoen 2018 in gaat.

ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs nu leverbaar

Afgelopen maandag arriveerde de voorraad met het nieuwe ANWB Cursusboek voor het Klein Vaarbewijs. Het losse boek, de losse cd met examentraining en de voordelige combi van boek en cd zijn nu uit voorraad leverbaar.

Samenwerking Rederij Clipper Stad Amsterdam en Enkhuizer Zeevaartschool

Voor de eerste keer sinds de tewaterlating van de Clipper Stad Amsterdam in het jaar 2000, wordt er aan boord van de Clipper een 14-daagse zeilcursus verzorgd. De cursus is het resultaat van een bijzondere samenwerking met de Enkhuizer Zeevaartschool en vindt plaats tijdens het tweede gedeelte van de oceaan oversteek in het voorjaar van 2018 van Horta (Azoren) naar Londen.
De ervaring van de instructeurs van de Zeevaartschool en de Clipper crew maakt de 'training praktisch zeemanschip dwars getuigd zeilen' aan boord van de Stad Amsterdam een unieke leerschool voor tallship liefhebbers, pleziervaarders, evenals een brede groep zeilers en fans van klassieke schepen. De zeiltraining aan boord wordt afgesloten met een ceremonie waarbij aan alle deelnemers een certificaat van deelname wordt uitgereikt.
Online verder lezen en meer informatie ...

Naar Boot

Gaat u dit jaar nog naar de Boot watersportbeurs in Düsseldorf? Boot is de grootste beurs voor de watersport en waterrecreatie en altijd een belevenis. Elke watersporter moet er toch minstens één keer geweest zijn. Dit jaar van 20 tot en met 28 januari.

Studiewijzer Marifonie compleet herzien

De Studiewijzer Marifonie is compleet herzien en sluit weer helemaal aan bij de veranderde exameneisen voor het Basiscertificaat Marifonie en GMDSS (Marcom-B). De veranderingen waren reden voor auteur Ben Ros om het boek grondig op de schop te nemen met een mooi nieuw boek als resultaat.
Ook schippers die al jaren het basiscertificaat of Marcom-B hebben doen er goed aan hun kennis zo nu en dan op te frissen, want met de komst van nieuwe technieken verandert er continu wel iets. De nieuwe Studiewijzer Marifonie is dan een aanrader.

Dom, dom en dom

Vorige week schreef ik per ongeluk dat Boot Dusseldorf dit jaar van 20 tot en met 28 februari is. Dat is natuurlijk niet juist. Boot Dusseldorf is deze week van 20 tot en met 28 januari. Gelukkig dat de meeste van onze lezers 'die-hard' watersportbeursbezoekers zijn en ons direct op deze fout wezen. Onze excuses en dank voor uw opmerkingen.

Magazijn gesloten

Morgen vrijdag 19 januari zal het magazijn van Vaarwinkel.nl gesloten zijn voor het inventariseren en tellen van de voorraad. Bestellingen die donderdagavond en vrijdag binnenkomen zullen net als de bestellingen van het weekend op maandag 22 januari verzonden worden. Wij hopen dat u hier begrip voor heeft.

Voorraad tellen

Vrijdag 19 januari zal het magazijn van Vaarwinkel.nl gesloten zijn voor het inventariseren en tellen van de voorraad. Bestellingen die donderdagavond en vrijdag binnenkomen zullen net als de bestellingen van het weekend op maandag 22 januari verzonden worden. Heeft u een spoedbestelling plaats deze dan uiterlijk donderdagochtend 18 januari.

Nieuwe Studiewijzer voor het Klein Vaarbewijs

Net verschenen; de nieuwe en 11e druk van de Studiewijzer voor het Klein Vaarbewijs. Weer helemaal bijgewerkt zodat deze aansluit op de exameneisen voor het Klein Vaarbewijs I en II zoals die gelden sinds 1 januari 2018. Leverbaar direct uit voorraad.

Overgang examinering Klein Vaarbewijs met een jaar uitgesteld

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten de overdracht van de wettelijke taken van VAMEX aan het CBR met een jaar uit te stellen tot 1 januari 2020. De betrokken partijen hebben in december geconcludeerd dat de voortgang nog onvoldoende was voor een overdracht eind 2018. Bovendien heeft het CBR aangegeven dat het uitstellen ook voor hen de voorkeur heeft, omdat een grote reorganisatie bij het CBR in 2018 nog zijn beslag moet gaan krijgen.

Er zal verder worden gewerkt aan het transitieplan waarin ook de kwaliteit en de tarieven van de dienstverlening bij het CBR geconcretiseerd worden. Het CBR heeft de intentie uitgesproken om de participatie van de watersportsector, opleiders en uitgevers te continueren. Ook dit zal onderdeel uitmaken van het transitieplan.
De huidige aanwijzing van VAMEX als exameninstelling voor het Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs zal daarom door het ministerie van I&W met een jaar verlengd worden tot 1 januari 2020.

Hallberg-Rassy zeilers verenigen zich

Begin zomer 2017 werd Hallberg-Rassy Tour 2017 op de Grevelingen, het idee geboren om een vereniging van Hallberg-Rassy zeilers op te richten. Een tiental zeilers voegden de daad bij het woord en hebben afgelopen herfst gepeild of er voldoende belangstelling zou zijn. Binnen enkele weken hadden zich ruim 150 Hallberg-Rassy eigenaren vanuit allerlei delen van Nederland, Belgie en Duitsland enthousiast gemeld. De “Hallberg-Rassy Connectie", zoals de nieuwe vereniging heet, is begin december opgericht. Online verder lezen ...

Watersportopleiding in de maak

Schouwen-Duiveland krijgt er een nieuwe opleiding bij, een watersportopleiding. Het start als een proefproject en als dat aanslaat, komt er een blijvende opleiding. Aan het proefproject werken naast onderwijsinstellingen ook watersportbedrijven en de gemeente mee. Lees verder op de website ...

Nederlandse studenten bouwen robot boot

Trident Delft, een studententeam van de TU Delft, is bezig met de ontwikkeling van een autonome boot. Het nieuwe en multidisciplinaire team heeft het doel om de internationale Roboboat competitie in Daytona Florida te winnen. Trident Delft zal de eerste deelnemer vanuit de TU Delft zijn, maar ook vanuit Nederland, die meegaat doen aan deze competitie. Bij de aanvang van het collegejaar is men vanaf een blank A4’tje begonnen en is men er nu full-time meebezig. Opdrachtgever Damen Shipyards heeft een interessant artikel geplaatst ...

De Roboboat competitie georganiseerd door Robonation vindt plaats van 18 - 24 Juni in Daytona, Florida. In deze week gaan studententeams uit de hele wereld het tegen elkaar opnemen waarbij de teams de nieuwste technologieën demonstreren in een volledig autonome boot. Op het Reed Canal Park Lake wordt een wedstrijdveld uitgezet met een aantal opdrachten waarbij de boot in een heat van 20 minuten diverse opdrachten zo snel mogelijk en volledig autonoom moet uitvoeren. Om een beter idee te krijgen van hoe de Delftse boot eruit komt te zien kijkt u in het artikel in het Damen magazine. De afmetingen van de boot zijn 75 bij 52 centimeter en ze weegt 12 kilogram.

De studenten zijn nog opzoek naar sponsoren voor het laatste en tevens het belangrijkste onderdeel: een lidar. Een lidar schiet laserimpulsen af om zo de afstand tot een object te meten. Met speciale 360 graden lidars krijgt het schip een rondom beeld van de omgeving en andere scheepvaart, obstakels etc.. Daarmaa kan de boot autonoom gaan varen.

Meer informatie is te vinden op de website van het team ...

Hoe Barqo leergeld betaalde

Boten deelplaform Barqo is heel open over hoe zij fouten hebben gemaakt bij het uitbesteden van werk aan de website. Hoewel wellicht niet direct relevant voor de meeste watersporters is de openheid te waarderen en behoedt dit wellicht anderen om in dezelfde valkuil te vallen. Ook wij hebben de afgelopen jaren diverse klussen 'uitgezet' bij buitenlandse en binnenlandse bedrijven en zzp'ers. En nog steeds, want je kan immers niet alles zelf doen. Zo hebben wij inmiddels ervaring met bedrijven uit India, Pakistan, Oekraïne, Rusland, Roemenië, Oostenrijk, Australië, Frankrijk en de Verenigde Staten. En dan vergeet ik er vast nog een paar. Tussen al die landen zijn er grote en kleine cultuurverschillen en soms moet een relatie ook even inslingeren. Wij moeten gewend raken aan hun manier van werken en denken en omgekeerd.

Lees hier over de lessen van Barqo ...

De leukste maritieme musea in Nederland

Bijna geen land ter wereld heeft zo’n grote maritieme geschiedenis als ons eigen waterrijke kikkerlandje. Getuige ook de enorme hoeveelheid musea met dit thema. De ANWB zet de leukste voor u op een rij ...

Nieuwe editie ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs

Deze week verscheen ook de nieuwe en 24e druk van het ANWB Cursusboek voor het Klein Vaarbewijs. Ook dit populaire leerboek is weer helemaal up-to-date en conform de nieuwste exameneisen. Leverbaar als los boek of als voordelige combi van boek samen met de cd-rom met de examentraining. Ook de examentraining software is helemaal bijgewerkt.

De nieuwe voorraad van dit boek en de combi is naar ons onderweg en verwachten wij begin volgende week binnen te hebben. U kunt echter nu al bestellen. Uw bestelling gaat dan op de post op het moment dat de nieuwe boeken bij ons binnenkomen.

Klanten die de examentraining in 2017 kochten kunnen deze vanaf volgende week gratis updaten via de website anwbkleinvaarbewijs.nl. Op de cd met examentraining staat software die werkt onder Windows. Bij de cd zit ook een kaart met een unieke licentiecode. Heeft u geen cd-romdrive dan kunt u met deze code op de site een downloadversie ophalen. Heeft u geen Windows dan kunt u met de code toegang vragen voor de online examentraining. Deze werkt ook op Mac, tablet en smartphone.

Eerste storm van 2018

De eerste zware storm van dit jaar is al weer voorbij. Helaas met schade op diverse plaatsen. In Hellevoetsluis vielen enkele jachten om door de harde wind. In Urk raakte een drijvend bijbelmuseum in de vorm van een grote nagebouwde Ark los en plette enkele in de haven afgemeerde jachten. Voor de rest lijkt de schade in het land mee te vallen, hoewel er vast hier en daar nog wel dekkleden weg zijn gewaaid en trossen geknapt. Het is dan ook aan te raden om zelf ook even bij uw schip te gaan kijken of alles nog wel vast, dicht en droog is.
Omdat de storm samenviel met springvloed en hoge waterstanden verwacht werden gingen maar liefst vijf stormvloedkeringen dicht. Waarbij wel opgemerkt dat de sluiting van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg was 'uitgelokt' door de limiet te verlagen van 3 meter naar 2,60 meter. Men wilde wel eens testen of alles ook in een storm werkt. We kunnen weer gerust zijn, want alles bleek naar behoren te werken.

Hoe zit het ook al weer met die Schaal van Beaufort?

En mocht u ooit zelf in zwaar weer terecht komen dan is het goed om het boek Zwaar weer zeilen eens gelezen te hebben.

Steun de redders op het water

Je hoopt ze nooit nodig te hebben, maar toch is het goed dat zij er zijn. De redders op het water van de Reddingsbrigade en de KNRM. Elke dag en dus ook op de feestdagen kunt u op hen rekenen. Daarom is het goed om af en toe onze waardering te laten blijken voor al die vrijwilligers en professionals die het mede mogelijk maken dat wij onze vrije tijd veilig op het water kunnen doorbrengen.

U kunt uw blijk van waardering tonen door het boek over de 100-jarige Reddingsbrigade te bestellen en door de nieuwe KNRM Jaarwimpel 2018 vast in huis te halen.

De oceaan over

Meteen een heel stuk verder. Over 'de grote vijver', zoals de Atlantische Oceaan wel eens liefkozend wordt genoemd. Een flinke hobbel, maar wel een hobbel die u moet nemen als u ooit de wereld rond wilt of misschien een Rondje Atlantic. Met de nieuwe druk van de Atlantic Crossing Guide heeft u in ieder geval de beste voorbereiding. En wellicht is het dan net zo iets als de eerste keer naar de overkant van de Noordzee. Maar dan verder.. En zonder windparken.

Naar London

De Thames op varen en afmeren in het hartje van London staat op de bucketlist van menig watersporter. Afgezien van het weer is er volgend jaar niet veel dat u tegen hoeft te houden. Best een hele oversteek; neem dan deel aan een gezamenlijk flottielje. Te weinig ervaring; vaar dan mee met iemand anders. Geen schip dat hiervoor geschikt is; zie de voorgaande tip of huur een geschikt jacht. Te weinig kennis; doe een cursus of haal het certificaat Theoretische Kustnavigatie (TKN) met zelfstudie. Overtuigd en vast uw volgende oversteek plannen; bestel de North Sea Passage Pilot.

Jaarboeken Binnenvaart

Elk jaar verschijnt het Jaarboek Binnenvaart met in woord en beeld een overzicht van het afgelopen jaar in de Binnenvaart. Samengesteld door de redacteuren van het weekblad Schuttevaer. Inside informatie uit de wereld van schippers en reders, Europese rivieren en kanalen, waterstanden en Rijnvrachten, scheepsbouw en sloopregelingen. Van wonen op het water, kinderen in het internaat en kleuters aan boord. Aangevuld met overzichten van: nieuwbouwschepen, vlootstatistieken, Rijnvrachten, waterstanden, vervoerde tonnages en havencijfers. Het Jaarboek Binnenvaart 2017 is nu te bestellen ...

Ook is het boek Binnenvaart 2018 nu te bestellen. Dit boek geeft een handig overzicht van de Nederlandse binnenvaartschepen compleet met alle technische details.

RYA Weather Handbook

De Engelse Royal Yachting Association (RYA) brengt naast de uitgebreide lijn van cursussen en diploma's ook zeer mooie boeken uit over verschillende onderwerpen. Het RYA Weather Handbook is nieuw verschenen en is een bundeling van twee eerdere boeken die niet meer leverbaar zijn. Aangevuld met enkele nieuwe onderwerpen, compleet vernieuwd en met nieuwe illustraties.

De bekende meteoroloog Gerrit Hiemstra over dit boek: "Het RYA Weather Handbook, geschreven door Chris Tibbs, kan ik iedereen aanbevelen. Veel praktische info in eenvoudige taal. Het is een soort knopenboek, maar dan voor het weer". Hiemstra is niet de enige zeilende weerman. Ook zijn collega Henk Huizinga schreef een zeer lezenswaardig boek Het weer in kaart.

Het RYA Weather Handbook is nu al te bestellen in de Vaarwinkel. De nieuwe voorraad is naar ons onderweg. Zodra de boeken binnen zijn gaat uw bestelling als eerste op de post.

Naar de Waddenzee

Voor wie begint met varen op meren en plassen en droomt van verre horizonten is het varen op getijdewater wellicht de ultieme test. Gelukkig dat Nederland diverse schitterende vaargebieden heeft waar volop te oefenen is met het varen op getijdenwater. Zowel in Zeeland als op de Waddenzee kunt u hier ervaring mee opdoen en stap voor stap uw eigen grenzen verleggen. Het ultieme boek voor het leren varen op de Wadden en andere getijdenwateren is het mooie Handboek varen op de Waddenzee van Marianne van der Linden. Een bestseller die naast de benodigde theorie ook een berg praktische informatie biedt voor zowel de beginnende als gevorderde getijdenvaarder.

Veilige boordsystemen

Voor wie meer wil weten over veilige systemen aan boord is het internet een vrijwel onuitputtelijke bron van informatie. Helaas is dat niet altijd even toegankelijk voor de leek. De meeste out-of-the-systemen die worden aangeboden voor de watersporter zijn over het algemeen wel zelf te installeren en bieden al een basis vorm van beveiliging. Als u aan boord aan draadloos netwerk (wifi) gebruikt vergeet dan niet - net als thuis - om de standaard wachtwoorden en toegangscodes aan te passen. Anders maakt u het kwaadwillenden wel erg makkelijk. Als u aan boord een pc heeft zorg dan dat u de software regelmatig update. Neem indien mogelijk daarvoor de pc mee naar huis, zodat niet alles via de wifi in de haven hoeft. Installeer ook een goede beveiliging en antivirus software.

Als u met memorysticks en geheugenkaartjes gebruikt om updates op apparatuur te zetten, gebruik deze geheugendragers dan alleen op computers waarvan u weet dat deze beveiligd zijn en zijn gescand op de aanwezigheid van malware en virussen ed..

En als u software en andere apparatuur gebruikt voor essentiële navigatiefuncties dan doet u er goed aan terugvalopties te hebben. Maak een reservekopie van de software aan boord en neem deze mee aan boord. Maak indien mogelijk een complete kopie van de boordpc. Zet een navigatie app niet alleen op uw tablet, maar eventueel ook op uw smartphone. Investeer in een lader die uw pc, tablet of smartphone ook rechtstreeks van het boordnet kan opladen. Als u voor langere tijd van boord gaat dan kan het geen kwaad om apparatuur uit te schakelen en ook de spanning er af te halen. Doe dit uiteraard niet voor alarmsystemen die dan juist wel ingeschakeld moeten zijn.

Het dikke en schitterende boek Bijbel voor bootelectriciteit heeft een hoofdstuk over het koppelen van apparatuur en de installatie van dit alles.

Ontelbaar

Langs de Adriatische kusten van Kroatië, Slovenië, Montenegro en Albanië liggen ontelbare schitterende havens en ankerplaatsen. De één vaak nog mooier dan de ander. Geen wonder dus dat deze kusten behoren tot de populairste bestemmingen van een vaarvakantie. Met eigen schip maar nog vaker met een schip gehuurd bij één van de vele verhuurders.
Een zeer groot aantal van deze havens en ankerplaatsen wordt besproken in het fraai uitgevoerde boek 777 Harbours & Anchorages Eastern Adriatic.

Gelukkig Nieuwjaar

Vorige week constateerde ik al dat het jaar omgevlogen is. Het jaar 2017 was een goed jaar. Een goed jaar voor de watersport en ook een goed jaar voor ons als bedrijf. De groei van de online Vaarwinkel houdt gelukkig nog steeds aan en elk jaar groeit het aantal producten dat wij aanbieden en onze omzet. Ook is het ons weer gelukt om elke week, een heel jaar lang, een nieuwe Vaarwijzer nieuwsbrief te maken. Dat is niet altijd even makkelijk, want er is niet altijd evenveel nieuws. Ruim 360 stukjes schreven wij. De één wat langer dan de ander, maar gemiddeld dus bijna één per dag! Gelukkig is het toch weer gelukt en daar gaan wij het komende jaar dan ook mee door.

Wel merken wij dat de leest van lezers niet zo hard meer groeit. Dat moet toch beter kunnen? Dus bij deze een oproep aan u. Help ons om nieuwe lezers te vinden. Stuur de nieuwsbrief gerust eens door aan een medewatersporter. De nieuwsbrief is en blijft gratis met elke weer relevant nieuws in uw mailbox. En soms leuke aanbiedingen en kortingen.

Wij wensen u een heel gelukkig Nieuw Jaar. Wij hopen dat het een heel mooi watersportjaar wordt. In goede gezondheid en met veel schitterende uren op het water.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.