Om te beginnen is het belangrijk om te beseffen dat de ANWB een vereniging is die activiteiten doet voor en in het belang van de leden. Veel van deze activiteiten worden op commerciële basis geëxploiteerd. Wat wil zeggen dat de opbrengst hoger moet zijn dan de kosten. Op verschillende activiteiten wordt ook winst gemaakt, winst die de vereniging weer kan investeren in activiteiten voor de leden waar geen of nauwelijks inkomsten tegenover staan. Het ledenbelang staat altijd voorop. Dat kan helaas ook wel eens betekenen dat activiteiten gestaakt worden als het belang van de leden te klein is of het aantal leden dat er direct baat bij heeft te klein is. Of als andere partijen wellicht beter in staat zijn dergelijke activiteiten uit te voeren. Dat geldt uiteraard ook voor producten die de ANWB zelf maakt, zoals bijvoorbeeld boeken, kaarten en gidsen.
Van oudsher is de ANWB actief in de watersport. De ANWB Wateralmanak wordt al meer dan 100 jaar uitgegeven en ook maakt de ANWB al vele decennia vaarkaarten voor de Nederlandse binnenwateren. Destijds was zij de enige die dat doet en nog steeds is de ANWB de enige die naast gegevens van officiële bronnen zelf gegevens verzamelt en controleert om de waterkaarten actueel te houden. Gedurende het seizoen gaan onder andere zogenaamde 'waterconsuls' het water op om te kijken of alles nog wel klopt.
De watersport verandert. Er is sprake van vergrijzing en voor jongeren is het bezit van een boot niet meer het ultieme doel. Huren en bijvoorbeeld boat-sharing zijn in opkomst. Het accent verschuift daarom voor de ANWB van watersport naar waterrecreatie. Tegelijk zijn er allerlei nieuwe technische ontwikkelingen die maken dat ook de vraag van de consument verschuift en komen er nieuwe partijen op de markt die soms beter en sneller hier op in kunnen spelen.
Dat speelt ook voor de ANWB Waterkaarten. De consument vraagt in toenemende mate om bijvoorbeeld digitale kaarten en software om met die kaarten te kunnen navigeren. Ontwikkelingen op dat vlak gaan snel en de investeringen om daarin mee te gaan zijn hoog. Ook is hiervoor soms specifieke kennis nodig, kennis waarvan het niet logisch is dat de ANWB deze zelf in huis heeft. Kosten en investeringen die ook niet zonder risico zijn. Elke euro kan maar één keer uitgegeven worden en het is dus belangrijk om te investeren waar de ANWB het verschil kan maken.
Tegen deze achtergrond heeft de ANWB besloten dat het ontwikkelen en exploiteren van de ANWB Waterkaarten App niet langer wenselijk is. Tegelijk is het erg belangrijk dat betrouwbare en actuele informatie over de Nederlandse binnenwateren beschikbaar blijft voor de watersporter en andere gebruikers van het water. Zeker ook van die wateren die niet van belang zijn voor de commerciële scheepvaart, maar wel graag bezocht worden door de pleziervaarder. Daarom heeft de ANWB besloten om juist nu te investeren in het samenstellen en produceren van betrouwbare en actuele waterkaarten. Door deze investeringen is het straks mogelijk om kaarten te maken met moderne technieken en kunnen bijvoorbeeld wijzigingen sneller en efficiënter verwerkt worden.
De ANWB Waterkaarten werden tot en met dit jaar nog op vrij traditionele manier gemaakt, waarbij het productieproces vooral gericht was op het maken van papieren kaarten en de Wateralmanak als boek. Het was niet makkelijk om daarvan vervolgens weer digitale producten als de ANWB Waterkaarten App en Windows software af te leiden.
Ook de frequentie eens in de twee jaar de kaarten te vernieuwen had hiermee te maken. Vrijwel iedereen is inmiddels bekend met het gemak van even updaten van app's, pc, autonavigatie etc.. Terecht verwacht de consument dat een kaart actueel is, zeker als deze digitaal is. De ANWB Waterkaarten konden hier niet altijd aan voldoen. Helaas kwamen daardoor afgelopen jaren ook wel eens klachten over de kwaliteit van de ANWB Waterkaarten. Wij schreven daar al eerder over. Ook hierdoor is het noodzakelijk dat de ANWB investeert in het productieproces van de eigen waterkaarten.
Investeringen die vooral achter de schermen plaatsvinden in bijvoorbeeld databases, geografische informatiesystemen (GIS) en processen. En waarvan naar verwachting volgend jaar de vruchten geplukt kunnen worden.
De ANWB heeft tegelijk wel besloten dat zij gedrukte Waterkaarten en de Wateralmanak zal blijven uitgeven. En omdat de productie straks veel efficiënter kan, zullen alle Waterkaarten dan ook jaarlijks vernieuwd worden.
Destijds heeft de ANWB voor eigen rekening en risico de ANWB Waterkaarten App op de markt gebracht. Met succes want de app wordt door veel watersporters en -recreanten gebruikt. Tegelijk met de app verscheen ook een software versie voor Windows. Hierbij wordt samengewerkt met Promanent b.v. dat de software voor eigen rekening ontwikkelt en ook zorgt voor de ondersteuning van de gebruikers. De ANWB levert de naam, de kaarten en de almanakgegevens.
Om te blijven voldoen aan de wensen van de gebruikers zijn steeds weer investeringen in de app en software versie nodig. Zoals gezegd kan een euro maar één keer uitgegeven worden en kiest de ANWB er voor om te investeren in het samenstellen en produceren van het basismateriaal (de data) waarmee de kaarten gemaakt worden. Daarmee dreigde even het doek te vallen voor de ANWB Waterkaarten App, terwijl de Windows versie door kon gaan, want hierin liggen de investeringen bij partner Promanent. Waar overigens de 2018 editie van de Windows versie net is verschenen (www.anwbwaterkaart.nl).
Gelukkig heeft de ANWB de bouwer van de app, The Mobile Company, bereid gevonden om de ontwikkeling en exploitatie van de Waterkaarten app voort te zetten. Daarna was het snel schakelen. De huidige app's zijn in de verschillende appstores al overgegaan naar The Mobile Company. Ook neemt zij vanaf 31 maart de ondersteuning voor de gebruikers van de app over. Een nieuwe website speciaal voor de Waterkaarten app is inmiddels ook online. The Mobile Company laat ons weten dat de 2018 edities van de app ook nagenoeg gereed zijn en voor 1 april 2018 zullen verschijnen (*). Daarnaast blijft het mogelijk om de ANWB Waterkaarten op zowel Windows als op iOS of Android te gebruiken (**).
Bestaande gebruikers zijn hierdoor gegarandeerd van continuïteit en als u gedurende het seizoen uw licentie verlengd kunt u dat doen met de zekerheid dat de app blijft bestaan.
Een kort persbericht doet niet altijd recht aan het verhaal achter het nieuws. De ANWB stopt inderdaad met de eigen ANWB Waterkaarten App. Maar door te investeren in de kaarten zelf. En samen te werken met partners die weer investeren in de software en techniek wordt het geheel uiteindelijk alleen maar beter en is de consument uiteindelijk ook beter uit.
(*) Het verschijnen van een app voor iOS is afhankelijk van de goedkeuring door de AppStore van Apple en daardoor niet helemaal exact te plannen.
(**) Gebruikers die een licentie kopen voor 1 jaar kunnen - mits de licentie nog minimaal 11 maanden geldig is - aanvragen deze licentie ook te gebruiken op een ander besturingssysteem. Dus als u de Windows software versie koopt kunt u deze ook gebruiken in de App versie en omgekeerd.
Gaan de kaarten ook het gebruik van AIS ondersteunen?
BeantwoordenVerwijderenDat staat al een tijdje op het verlanglijstje. Probleem bij al die smalle binnenwateren is dat je met veel AIS informatie de kaart niet meer ziet. Je zou dat kunnen opvangen door verder in te zoomen, maar dan zie je weer niet ver vooruit waar je heen vaart. Dus los van de techniek om de apparatuur te koppelen is dat nog wel een puzzel.
VerwijderenNaar mijn idee gaat het voor de recreative AIS gebruiker (zoals ik ben) alleen om de schepen om je heen te zien op de kaart en te zien wat er achter je aan komt. Zonder al die lijnen naar vrachtschepen ver van je af. Je transponder laat jouw scheepje wel op de kaart van de vrachtschepen zien. Buiten de AIS zal je altijd om je heen moeten blijven kijken.
BeantwoordenVerwijderen