Zorgeloos een boot huren

Een boot huren is vrij eenvoudig en wint steeds meer aan populariteit. Zelfs scheepseigenaren willen wel eens met een ander schip een dagje of langer op stap. Of kiezen zo gemakkelijk voor een nieuw vaargebied. Toch zijn er genoeg zaken om rekening mee te houden, zeker als u nog niet (goed) kunt varen. De ANWB zett de belangrijkste voor u op een rij; klik hier ...

Kilometer versus zeemijl

In de binnenvaart rekent men vaak in kilometers en op zee in zeemijlen. Langs kanalen en rivieren staat op elke kilometer een kilometeraanduiding of kilometerraai. Voor het Rijnpatent wordt u zelfs geacht te weten wat er ter hoogte van kilometer zoveel is. Op het binnenwater worden snelheden dan ook vrijwel altijd in kilometer per uur uitgedrukt. Zo moet de schipper van een snelle motorboot die sneller kan varen dan 20 kilometer per uur een klein vaarbewijs hebben. Op zee rekenen we in zeemijlen. En heel handig kunt u die afmeten langs de staande rand van de kaart. En snelheden drukken we dan uit in zeemijl per uur of knopen.

Op ruimer binnenwater loopt het wat door elkaar. Vaarkaarten voor ruimer water tonen vaak de lengte- en breedtegraden langs de randen en ook hier kunt u dus afstanden afpassen langs de staande rand. Ook dat is handig want op ruimer water en op open zee gebruikt u voor een groot deel dezelfde navigatiekennis. Maar bijvoorbeeld snelheidslimieten op deze binnenwateren worden weer in kilometer per uur uitgedrukt. Terwijl informatie over stroming op de Wadden in knopen wordt uitgedrukt.

Al weer enige tijd terug was er wat commotie omdat een oefenvraag in het voorbeeldexamen Klein Vaarbewijs 2 op de website van de Vamex het antwoord in kilometers rekent. Terwijl de examenkaart die bij elk cursusboek zit een afgeleide is van de 1800-serie kaarten van de Hydrografische Dienst en dus een mercatorprojectie gebruikt. Daarbij meet u de afstand langs de staande rand in zeemijl. En omdat het antwoord gevraagd werd in kilometer rekent u dat om door de afstand in zeemijl te vermenigvuldigen met 1,852 ( een zeemijl is 1.852 meter). Beetje lastig want bij het echte examen mag u immers geen rekenmachine gebruiken. Maar met een kladblaadje lukt het natuurlijk ook.
Er is echter nog een andere manier. Langs de rand van de examenkaart en de meeste Nederlandse zeekaarten staat een kleine kilometerverdeling op schaal van de kaart. Met enige oefening is deze kilometerverdeling te gebruiken om ook deze oefenvraag op te lossen.

Vamex blijkt desgevraagd wel vaker op het examen naar kilometers te vragen. Veel opleiders en schrijvers van cursusboeken aan de andere kant vinden het onzinnig dat van een examenkandidaat verwacht wordt om op de zeekaart ook in kilometers te kunnen werken. Vervolgens bleek dat de meeste cursusboeken een leskaart gebruiken die weliswaar afkomstig is van de Dienst der Hydrografie, maar dat die nu net een fout bevat in de genoemde kilometerschaal. Hierdoor zijn de kilometers niet goed af te lezen. Een fout die al eerder aan het licht is gekomen, maar nooit goed aan de uitgevers is gecommuniceerd, waardoor die braaf de oorspronkelijke kaart met fout bleven herdrukken. Op het examen Klein Vaarbewijs 2 bij Vamex krijgt u uiteraard een examenkaart zonder deze drukfout.

Nominaties “HISWA Boot van het Jaar” 2018 bekend

De vakjury heeft na uitvoerig beraad de genomineerden voor de “HISWA Boot van het Jaar”- verkiezing vastgesteld. Uit een lange lijst van nieuwe pleziervaartuigen heeft de jury per categorie drie boten genomineerd. In de categorie zeilboten dingen de Aira 22, Domani S30 en Saffier Se37 mee naar de prijs. Bij de motorboten zijn de Hermes Speedster, Keizer 42 en VanVossen 800 SP Runabout in de race. De winnaars zullen bekend gemaakt worden tijdens de 35ste editie van de HISWA te water, die dit jaar voor het eerst in de Bataviahaven te Lelystad zal plaatsvinden van 5 tot en met 9 september. Lees online verder ...

Boot van ‘zeilmeisje’ ten onder

Deze week was waarschijnlijk een van de droevigste tijden uit mijn leven. Mijn lieve Guppy, mijn eerste thuis, mijn metgezel tijdens het grootste avontuur van mijn leven is gestrand op een rif in een van de atollen in de noordelijke Cookeilanden.

Guppy, de zeilboot waarmee de Nederlandse Laura Dekker in 2012 de jongste persoon werd die ooit de wereld rondvoer, is niet meer. Dat deelt de zeilster zelf mee op Facebook. Dekker had Guppy uitgeleend aan een Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie, maar tijdens een overtocht liep het volledig fout en strandde de boot op een rif in de Stille Oceaan. Dekker vertelt hoe de zorg over haar boot tegen de afspraken in werd toevertrouwd aan een onervaren kapitein, die fatale beslissingen nam die tot de ondergang van Guppy leidde.
Bron: MSN

Het boek over de bijzondere wereldomzeiling van Laura Dekker is nog te bestellen in de Vaarwinkel ...

Nederlandse wrakrovers op de Noordzee veroordeeld

Een rechtbank in Newcastle (UK) heeft de eigenaar van een Nederlands bergingsvaartuig veroordeeld tot het betalen van een fikse boete. In augustus 2016 betrapte de Royal Navy het onder Nederlandse vlag varende bergingsvaartuig Friendship bij het naar boven halen van wrakstukken van het SS Harrovian. De Friendship bleek dat al twee keer eerder te hebben gedaan en Schipper Walter Bakker heeft toegegeven dat hij de AIS had gemanipuleerd om ontdekking te voorkomen.

Het SS Harrovian is een Engels stoomschip dat in de Eerste Wereldoorlog tot zinken werd gebracht door een Duitse onderzeeboot. De Harrovian is geen oorlogsgraf, omdat de Duitsers destijds de bemanning de tijd gaven het schip te verlaten alvorens zij het tot zinken brachten. Het is de lading van de Harrovian die de speciale aandacht heeft van de wrakrovers; koperen staven die nu meer dan 5 miljoen euro waard zijn.
Online verder lezen ...

Friendship Offshore heeft een twijfelachtige reputatie. Eerder werden zij ook al beschuldigd van het schenden van het wrak van HMS Queen Mary, een Brits marineschip dat in 1916 zonk voor de kust van Jutland. De Queen Mary zonk tijdens de beroemde zeeslag bij Jutland tussen de Britse Noordzeevloot en de Duitse vloot. Met 1.266 omgekomen bemanningsleden geldt de Queen Mary als oorlogsgraf. Klik hier voor meer ...

Plunderen van een wrak is lastig te bewijzen. In dit geval kwam het tot een veroordeling omdat men op heterdaad betrapt werd en werden de rovers uiteindelijk veroordeeld omdat zij werkten zonder bergingsvergunning.

Gratis oplaadnetwerk elektrische sloepen

Ingenieurs Job Veltman en Folkert Roscam Abbing lanceerden onlangs het oplaadnetwerk voor de Appbattery van Voltogo. De Amsterdamse startup biedt een plug & play-oplaadsysteem voor de draagbare elektrische Appbattery in combinatie met krachtige, efficiënte 48V motoren. Hierdoor hebben sloepen een ongekend bereik op het water. Voltogo speelt met de producten ook in op de gemeentelijke doelstelling om de pleziervaart in de stad op korte termijn elektrisch te maken. Meer informatie op de site … en in het nieuwsbericht …

Zee-Rafeling, expositie van schilderijen

GalleryMaritime Colijnsplaat organiseerde EN PLEIN AIR schilderen. Gedurende twee dagen werd het huidige aanzicht van de oude (vissers) haven Colijnsplaat door 7 maritieme kunstenaars op doek en papier vastgelegd. Het resultaat dat de beeldende kunstenaars -na het buiten schilderen- bij GalleryMaritime is meer dan tien schilderijen in olieverf, pasteltekeningen, potlood en pentekeningen. Deze verbeeldingen van de haven Colijnsplaat zijn ingelijst, te bezichtigen en te koop in GalleryMaritime.
COLIJNSPLAAT GalleryMaritime Voorstraat 45, dagelijks geopend 12.00-18.00 uur.

Timo en de oppasninja

Voordat het einde van de schoolvakantie nadert, gaan Timo en oppasninja Yushi op vakantie naar een camping in de duinen. Eigenlijk vindt Yushi kamperen maar raar, maar als oppasninja moet hij natuurlijk wel alles onderzocht hebben. Zon, zee, strand en ninja-actie - hét ultieme zomervakantieboek.
En misschien dat u net als Timo en Yushi ook nog even de laatste weken van de vakantie met uw (klein)kinderen weggaat, dan is dit leuke en vrolijke boek een aanrader om mee te nemen of kado te doen.

Bavaria verkocht

Het Duitse Bavaria Yachts is voor een onbekend bedrag verkocht aan een investeerder. De banen voor alle werknemers zijn daarmee behouden. Bavaria ging eerder dit jaar onderuit onder een te hoge schuldenlast. Sindsdien wordt hard gewerkt aan een reorganisatie en herstructurering. De Duitse overheid moet nog wel toestemming verlenen voor de verkoop echt rond is.

Steven de Jong maakt film over Volvo Ocean Race

De Friese regisseur Steven de Jong gaat een film maken over de befaamde zeilwedstrijd Volvo Ocean Race. Zijn ‘Overboord’ is voor een deel gebaseerd op het levensverhaal van zeezeiler Hans Horrevoets. De Jong werkt samen met Anton van de Koppel, een journalist die de Volvo Ocean Race verslaat. De twee hebben eerder samengewerkt aan de serie ‘De Kameleon’. Online verder lezen ...

Sleepboot op afstand

Vorig jaar verraste de sleepbootfirma Kotug de liefhebber al met de Borkum. Een luxe en vooral mini uitvoering van een moderne havensleepboot. Vorige maand hadden zij opnieuw een primeur door een sleepbootkapitein de Borkum in de haven van Rotterdam te besturen terwijl de kapitein zelf achter het roer stond in Marseille. Of beter gezegd achter de stuurknuppel en een groot scherm. Zo op afstand wist de kapitein de kleine sleepboot nauwkeurig te besturen. Kotug verwacht dat op afstandsbedienbare sleepboten een tussenstap zijn op weg naar volledig onbemande vaartuigen. Het voordeel is dat de gespecialiseerde schippers zo beter ingezet kunnen worden. Nu moeten sleepboten nog volledig bemand van klus naar klus varen. Dat kost tijd en het roer kan dan best overgegeven worden aan een minder gespecialiseerde schipper. Aangekomen bij de volgende klus zou de kapitein op afstand dan weer het roer over kunnen nemen. En in de toekomst zal het varen van klus naar klus best eens onbemand kunnen gebeuren. Online verder lezen ...

Vaarbewijs straks ook op zee?

België is druk doende de verouderde pleziervaartregels te herzien. Wij schreven daar al eerder over. Eén van de plannen omhelst een uitbreiding van de vaarbewijsplicht naar de Belgische kustwateren.
De pleziervaart in België zit in de lift, jaarlijks worden ongeveer 8.000 nieuwe plezierboten ingeschreven. Om ongelukken op de drukker wordende wateren te vermijden, wil staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer een vaarbewijs invoeren voor de Noordzee. Iedereen die het water opgaat met een boot langer dan 15 meter of een boot die sneller vaart dan 20 kilometer per uur, moet zo’n bewijs hebben. “Wie vandaag op zee gaat varen, moet op geen enkele manier tonen dat hij of zij dat ook kan. Dat is niet logisch”, aldus De Backer. “We willen de basiskennis en veiligheid garanderen van iedereen op de Noordzee.” Online verder lezen ...

Waterpeil IJsselmeer flexibel

Honderd jaar na de Zuiderzeewet komt een eind aan het vaste waterpeil in het IJsselmeergebied. Deze ingreep is volgens minister Cora van Nieuwenhuizen nodig om altijd voldoende zoet water beschikbaar te hebben. In de praktijk zal vanaf 2019 het peil in het voorjaar 10 centimeter hoger zijn dan nu en aan het eind van de zomer maximaal 10 centimeter lager uitkomen.

Watersporters op het IJsselmeer vreesden dat tijdens de zomer maar liefst 20 procent van de dieper stekende jachten problemen zou gaan krijgen met het in- en uitvaren van jachthavens door het dan dalende peil. Ze voorspelden een strop van tientallen miljoenen als er geen baggerprogramma zou komen. Nu komt er een investering van € 12,1 miljoen vanuit het Deltafonds voor o.a. het verdiepen van toegangsgeulen. Volgens de minister was het, los van de verwachting van de watersporters, altijd al de bedoeling. Online verder lezen ...

Nieuwe vaarkaart voor België

Van het Franse Fluviacarte verscheen de nieuwe overzichtskaart van alle vaarwegen in België. Een praktische kaart met daarop alle bevaarbare vaarwegen van België. Handig voor het plannen van uw vaarvakantie en op dit moment de enige vaarkaart die voor België leverbaar is.
De nieuwe kaart is nu te bestellen in de Vaarwinkel ...

Eerste Hulp aan Boord

Aan boord moet u zicht op veel punten zelf kunnen helpen. Bij de navigatie, het weer, onderhoud en reparaties, koken en ook als er iets fout gaat moet u in staat zijn om uzelf en de bemanning de eerste hulp te geven. Deze praktische boeken mogen daarom niet ontbreken in de boordbibliotheek:

Nieuw cursusboek Marifonie

Van het bekende en vertrouwde Cursusboek Marifonie van de ANWB is een nieuwe editie verschenen. Weer compleet bijgewerkt met de laatste informatie en wijzigingen. Het Cursusboek Marifonie bevat zowel de leerstof voor het basiscertificaat en voor de aanvullende Module GMDSS-B voor het theorie-examen voor Marcom-B.

RYA mag geen ICC meer aan Nederlanders verstrekken

De Engelse Royal Yachting Association (RYA) mag na 1 september 2018 geen ICC meer verstrekken aan Nederlanders die in de UK wonen. Tot nu toe konden Nederlanders die in de UK woonden bij de RYA ook het international vaarbewijs ICC krijgen als zij de daarvoor benodigde diploma's bij de RYA hadden gehaald. Met dit ICC hoefden zij in Nederland niet examen te doen voor het Klein Vaarbewijs om toch met een vaarbewijsplichtig schip te varen. Ook mag de RYA eerder afgegeven ICC's niet meer verlengen. (Bron: RYA)

De positie van de RYA was bijzonder omdat Resolutie 40 van de UNECE (Verenigde Naties) feitelijk al bepaalt dat een land alleen een ICC mag verstrekken aan zijn eigen burgers. Dus in die zin logisch dat er nu een eind komt aan deze uitzonderingspositie. Bijzonder is wel dat Nederland zich daar zelf nooit zo druk om heeft gemaakt, getuige het grote aantal Belgen dat gewoon in Nederland het Klein Vaarbewijs (+ ICC) heeft gehaald en nog steeds haalt. Nederlanders die in de UK wonen moeten dus straks in Nederland examen doen voor het Klein Vaarbewijs als zij ook buiten de UK met een vaarbewijsplichtig schip willen varen.

Wel is het jammer dat de Nederlandse overheid daarbij voorbij gaat aan het goede niveau van de opleidingen en diploma's van de RYA. Een niveau dat naar mijn mening uitsteekt boven het niveau van het Nederlandse Klein Vaarbewijs.

Lekker lang lezen

Wat is er nu lekkerder dan te lezen over verre zeiltochten naar exotische bestemmingen? Behalve dan natuurlijk zelf die bestemmingen op eigen kiel te bezoeken. Deze zomer nemen wij de volgende boeken mee:

Samen de boot in

Monster aan met Moos Matroos en leer alles over schepen. Wat voor boten bestaan er, en hoe blijven ze drijven? 'Samen de boot in' is hét ontdek- en doeboek voor deze vakantie. Het mooi geïllustreerde boek voor de jongere bemanningsleden maakt aan de hand van leuke weetjes en proefjes duidelijk hoe het er op het water aan toe gaat. Nu te bestellen in de Vaarwinkel ...

Nieuwe editie World Cruising Routes

Al sinds de eerste druk is World Cruising Routes de 'bijbel' voor de lange-afstandszeiler. Deze allesomvattende vaargids beschrijft bijna 1.000 zeilroutes over alle oceanen. Van de Stille Zuidzee tot aan de Arctische en Antarctische wateren in het hoge Noorden en Zuiden. Speciaal toegesneden op de wensen van de toerzeiler die een lange tocht wil maken of zij die de wereld rondzeilen. Windrichtingen, stromingen en regionale en seizoens afhankelijke weerinvloeden worden uitgebreid beschreven. De auteur geeft duidelijke suggesties om zelf uw optimale vaartocht uit te stippelen.
De nieuwe en achtste druk gaat ook in op de effecten die klimaatverandering en 'global warming' hebben op de zeilroutes en windrichtingen. Daarnaast bevat het boek 6.000 waypoints die de schipper helpen om de koersen uit te zetten.

De nieuwe editie is nu te bestellen in de Vaarwinkel …

Vaarkaarten voor België

Er zijn problemen met de leverbaarheid van de vaarkaarten en -atlassen van DeRouck Geocart voor de Belgische binnenwateren. Het is onduidelijk wat de precieze oorzaak is. Consequentie is wel dat de gedetailleerde Nautische Atlas België en de set Vaarkaarten van de vaarwegen van België momenteel uitverkocht zijn. Wel is de schematische Pilot Rotterdam - Reims nog leverbaar, maar ook hier geldt op = op

Gelukkig verscheen deze week wel een nieuwe editie van de overzichtskaart Fluviacarte 23 van België. Samen met de ANWB Wateralmanak deel 2 en de Vaarwijzer Belgische Binnenwateren heeft u dan in ieder geval de juiste informatie aan boord als u naar het zuiden gaat.

Samen op koers met jonge (ex) kankerpatiënten

Na het grote succes in 2016, gooit de Eendracht van 15 tot en met 19 augustus vanaf de Holland Amerikakade in Rotterdam, de trossen los en brengt lotgenoten samen voor de tweede editie van 'Samen op koers'! Een 5-daagse actieve zeilreis voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten.

De 36 deelnemers, tussen de 18-35 jaar, nemen hiermee het roer letterlijk en figuurlijk (terug) in eigen handen en verleggen hun grenzen aan boord van Nederlands grootste driemastschoener, zeilschip Eendracht. Terugkomen in je eigen kracht na kanker, samen met een fantastische groep jonge mensen. Lef, zelfvertrouwen en teamwork!
De deelnemers zeilen actief mee en draaien mee in het wachtsysteem van '4 uur op en 8 uur af'. Zeezeilen is echt een sportieve teamsport. Tijdens de zeilreis is er professionele begeleiding en een scheepsarts aan boord, die eventueel kunnen helpen bij vragen en/of problemen. Ervaren kwartiermeesters leiden de verschillende wachten in goede banen. Varen met de Eendracht is leren van en met elkaar.

Samen op koers is een samenwerking tussen Stichting Zeilschip Eendracht, Stichting VaarKracht en het Nationaal AYA 'Jong en Kanker' Platform. Mensen letterlijk de wind in de zeilen bieden en samenbrengen. Dat is wat Stichting Zeilschip Eendracht als vrijwilligersorganisatie al jaren in beweging brengt. Aan boord organiseert de stichting verschillende maatschappelijke projecten voor doelgroepen die wel wat wind in de zeilen kunnen gebruiken. Stichting C.J. Jaski Fonds is de hoofdsponsor van dit bijzondere project.

Mis de boot niet

Schepen langer dan 20 meter of met een blokmaat (l x b x d) van meer dan 100 m3, die varen op de Nederlandse binnenwateren én alle drijvende werktuigen moeten eind dit jaar voorzien zijn van een geldig certificaat. Er zijn nog veel schepen die niet gecertificeerd zijn en er zijn zelfs schepen waarvan de eigenaren geen actie hebben ondernomen. Zij dreigen de boot te missen en hun schip mag dan straks niet meer zelfstandig varen of moet voldoen aan de eisen die ook voor nieuwbouw gelden. Maar ook eigenaren die al wel in actie zijn gekomen ondervinden problemen. Veel scheepswerven zijn vol bezet en ook de deskundigen die de keuring doen hebben nauwelijks nog een gaatje in de agenda.

Veel schepen dreigen daardoor in de problemen te komen. En het gaat dan vaak om varend erfgoed en soms om schepen waarvan de restauratie nog in volle gang is. Om al die eigenaren, werven en deskundigen te helpen heeft de Inspectie ILenT besloten tot een bijzondere aanpassing van de regels. Schepen die voor 2009 al in de vaart waren hebben tot uiterlijk 1 november 2018 de tijd om het CvO of CBB aan te vragen. Als zij dan niet op tijd voor 30.12.2018 gecertificeerd zijn, mogen zij daar langer over doen.

Tegelijk past de inspectie ook de regels rondom het verlengen van een certificaat iets aan. Een certificaat moet verlengd worden voor het huidige certificaat verlopen is. In dat geval mogen uitzonderingsvoorwaarden worden meegenomen in het nieuwe certificaat. Voor elke certificering moet een schip droog. Dat moest in de drie maanden voor het aflopen van het geldende certificaat, maar mag nu binnen de 12 maanden daarvoor. Daardoor is een werfbeurt en keuring beter te plannen.

Streep door plannen marineterrein

Het historische marineterrein op Kattenburg, een eiland van ongeveer 14 hectare aan het Oosterdok in Amsterdam, wordt niet de Silicon Allee of Silicon Roundabout van Nederland. De marine en defensie zouden zich terugtrekken van het terrein, maar dat gaat niet door. Lees verder op de website …
Ironisch dat Zeekadetkorps Amsterdam, dat jarenlang te gast was op het marineterrein, door het voorgenomen vertrek zich genoodzaakt zag het eigen korpsschip af te stoten, omdat er elders in Amsterdam geen geschikte ligplaatsen te vinden zijn.

Hoe ervaart u 'Varen doe je Samen!'?

‘Varen doe je Samen!’ bestaat 10 jaar en om de twee jaar evalueren we of de uitgestippelde koers nog juist is. Hoe ervaart u de voorlichtingscampagne 'Varen doe je Samen!'? Help VDJS door de enquête in te vullen, het duurt nog geen vijf minuten.

Neptunamor gaat verhuizen

'Te koop' staat er op het pand van de Enschedese zeezeilschool Neptunamor aan de Waldeckstraat. Wilko Braam is op zoek naar een andere locatie voor zijn nautische cursussen, workshops en lezingen. Het accent komt meer op de theorie. Zijn boot Carinya II in Lauwersoog is ook te koop. "Maar Neptunamor gaat vol enthousiasme verder. En ik zet het wadvaren voort met extra nadruk.'' Lees online verder …

Amsterdam registreert hoogte schepen

De gemeente Amsterdam gaat camera's plaatsen bij het IJ om meer inzicht te krijgen in het scheepsverkeer. Want hoe vaak moet de te bouwen brug bij het Javaplein open voor gigantische schepen? Reden genoeg om eens ouderwets bootjes te gaan tellen. Naar verwachting moet de brug meerdere malen per dag open om grote schepen passage te geven. Maar hoeveel precies? Lees verder op de website …

Tall Ships Races 2018 in Harlingen

Van 3 tot en met 6 augustus vinden The Tall Ships Races plaats in Harlingen. De Tall Ships Races zijn sinds 1956 een jaarlijks terugkerend evenement waaraan talrijke tallships van over de hele wereld deelnemen. The Tall Ships Races 2018 worden het grootste meerdaagse evenement ooit in Friesland gehouden. Bekijk de website voor meer informatie …


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.