Vorige week donderdag was het 1 november. Een datum die voor eigenaren van schepen langer dan 20 meter van groot belang was. Eind dit jaar moeten schepen langer dan 20 meter of met een blokmaat lengte x breedte x diepgang groter dan 100 m3 namelijk voorzien van het zogenaamde Certificaat van Onderzoek (CvO of CBB). Tot 30 december kunnen bestaande schepen het certificaat namelijk nog krijgen zonder dat aan de eisen voor moderne nieuwbouw schepen voldaan hoeft te worden. Wij schreven daar al eerder over.
Waarom is 1 november dan zo belangrijk? Ongeveer halverwege dit jaar werd duidelijk dat het onmogelijk is om alle schepen en varende werktuigen die het aangaat voor 30 december allemaal gekeurd te krijgen. Er zijn te weinig keurmeesters en omdat een schip voor de keuring ook droog moet en er mogelijk aanpassingen gedaan moeten worden dreigen eigenaren ook in de knel te komen omdat er onvoldoende capaciteit is bij scheepswerven en hellingen. De minister heeft daarom gekozen voor een praktische oplossing. Eigenaren die voor 1 november 2018 certificering hebben aangevraagd krijgen nog langer de tijd om de procedure af te ronden en eventuele aanpassingen te doen. Voor eigenaren die echter niet voor donderdag vorige week certificatie hebben opgestart hebben nu mogelijk wel een probleem. Hun schepen moeten namelijk uiterlijk 30 december een CvO/CBB hebben en lukt dat niet dan moet hun schip aan andere en strengere eisen voldoen.
Vooral vanuit de kring van eigenaren van historische schepen klinkt nu door dat voor schepen die straks geen CvO hebben de sloop dreigt. Aan de andere kant het is al lange tijd bekend dat deze schepen eind dit jaar een certificaat moeten hebben. En nergens in de regels staat dat een niet gecertificeerd schip gesloopt moet worden. Een schip zonder certificaat mag straks alleen niet meer zelfstandig varen. Voor een schip dat als bijvoorbeeld woonschip gebruikt wordt hoeft dat geen probleem te zijn. Certificatie onder de nieuwe regels is voor veel schepen haalbaar, maar kan het historische karakter aantasten en zal ook extra kosten met zich meebrengen.
Eén ding is wel zeker; schepen waarvoor nu geen certificatietraject is opgestart, zijn ineens veel minder waard geworden. Als dat bij de betreffende eigenaren ook is doorgedrongen dan kan dat misschien zelfs wel de redding betekenen als deze gekocht worden door mensen die wel bereid zijn in de aanpassingen te investeren. Er liggen namelijk nog steeds veel historische schepen verwaarloosd in kanalen en sloten te wachten op betere tijden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.