Het kleinste kamertje

De meeste kajuitjachten hebben er één; een kleinste kamertje. Of noemen we dat aan boord beter 'de kleinste hut'? Aan boord is het al lang niet meer een kwestie van doortrekken. Sinds 2009 is het pleziervaartuigen op de Nederlandse binnenwateren namelijk verboden om afvalwater uit het toilet rechtstreeks te lozen in het oppervlakte water. Dat betekent dat het afvalwater opgevangen moet worden. Lozen mag dan op open zee (de Waddenzee is formeel binnenwater) of men kan het afvalwater afgeven bij speciale afgiftepunten.

Vooral voor bestaande jachten gaf dit problemen en extra kosten voor het inbouwen van een vuilwatertank, gedoe met onvoldoende afgiftepunten en veel mensen vinden het ook geen prettig idee om al die sh.. ergens aan boord te hebben. Het doel; schoon oppervlakte water gaat natuurlijk iedereen aan, maar echt praktisch is het allemaal niet. Dat heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat kennelijk ook geconstateerd en zij is voornemens om de regels aan te passen. Wat dat mogelijk voor u kan betekenen leest u hier.

Het verbod is een 'lozingsverbod' dat betekent dat het lozen van afvalwater niet is toegestaan, maar om dit te handhaven moet u op heterdaad betrapt worden terwijl u de inhoud van het toilet (of vuilwatertank) overboord pompt. In de praktijk blijkt dat lastig en ik heb zelf in al die jaren nog nooit gehoord dat iemand daarvoor is beboet.

Het is dus ook gewoon toegestaan dat het toilet via een afsluiter rechtstreeks op het oppervlaktewater is aangesloten. Op zee mag lozen immers wel. Een vuilwatertank die rechtstreeks op het toilet is aangesloten is niet verplicht. Precies daarom moet een opsporingsambtenaar u dus op heterdaad bestraffen. Het lozingsverbod is daardoor moeilijk te handhaven en lijkt mede daardoor niet echt serieus genomen te worden. Daarmee neemt de watersport wel een risico. Niet alleen varen en zwemmen we in ons eigen afval, ook kan de minister nu grijpen naar zwaardere regels. Het verzegelen van de buitenboordafsluiting van het toilet of het verplicht stellen van een vuilwatertank zou zo'n maatregel kunnen zijn.

In juni van dit jaar heeft de minister de Tweede Kamer toegezegd te komen met nieuwe regels. Het verplicht verzegelen van de buitenboordafvoer is zo'n mogelijkheid die zij expliciet noemt in de informatie die zij naar de Tweede Kamer zond.

Toch denkt de minister niet alleen aan strengere regels. Het lozingsverbod houdt nu in dat al het afvalwater van het toiletgebruik niet op het oppervlaktewater geloosd mag worden. Ook niet als het eerst gereinigd zou worden. Hierdoor is het voor jachteigenaren niet aantrekkelijk te investeren in een systeem die het afvalwater aan boord reinigt. De minister denkt daarom nu aan een aanpassing van de regels zodat lozen van afvalwater na zuivering aan boord wel is toegestaan. Hiermee hoopt de minister tegemoet te komen aan de bezwaren van aan vuilwatertank en wil zij de jachteigenaren aanspreken op het gezamenlijk belang van schoon vaar- en zwemwater. Het lijkt wel een beetje op de oude stok en wortel tactiek die minister Winsemius destijds heeft ingevoerd als milieuminister.

Vooropgesteld dat de watersporter als één van de eerste belang heeft bij schoon vaarwater zie ik wel enkele grote bezwaren. Verplichte verzegeling zal de overheid echt niet zelf gaan uitvoeren. Daar hebben ze geen menskracht voor. Dat betekent vermoedelijk dat dit wordt uitbesteed aan particuliere bedrijven en dat de jachteigenaar daarvoor de rekening betaalt. Met voorrijkosten ed. kan dat flink in de papieren lopen. 'Horror' verhalen over de verplichte installatie en keuring van de AIS voor schepen langer dan 20 meter en vooral de kosten die men daarvoor in rekening brengt hoor ik met regelmaat. Verder levert het ook veel administratie op en zal er toch ergens een registratie moeten zijn van al die verzegelingen. Krijgen we via de achterdeur alsnog de zo gevreesde verplichte vaartuigregistratie? En hoe gaat het gecontroleerd worden? Komt er een handhaver de kleinste hut aan boord controleren en gaat ondersteboven achter het toilet kijken of de verzegeling wel in orde is? En moeten onze putsen dan strak ook achter slot en grendel?

Achtereenvolgende regeringen hadden vermindering van de administratieve lastendruk als stelregel. En dat is goed. Toch dreigt het fiasco van het lozingsverbod tot een nieuwe aanslag op de vrijheid van de watersport. En hoe zit het met al die andere schepen die op onze binnenwateren varen en nog wel hun afvalwater rechtstreeks mogen lozen? Alleen de recreatie aanpakken lijkt mij niet fair. Cijfers over hoeveel de pleziervaart bijdraagt aan de vervuiling van het oppervlakte water zijn mij niet bekend. Evenmin welke veranderingen daarin (positief of negatief) gemeten zijn sinds de invoering van het lozingsverbod. Ik hoop dan ook van harte dat de belangenbehartigers van de watersport hier hun werk doen en de minister weten te bewegen tot vooral praktische en werkbare oplossingen, maar dat die dan wel voor iedereen moeten gelden.

15 opmerkingen:

  1. Naschrift: het blijkt dat kamerlid De Groot een motie heeft ingediend om de verzegeling in de regels op te gaan nemen. Alleen de VVD was tegen. Vreemd overigens dat men dit op deze wijze even regelt terwijl de minister al een aanpassing heeft aangekondigd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Jaap,
      Wat ik ook nog mis in de aantallen van de vuilwaterpompen is de beschikbaarheid van de geplaatste pompen.
      Mijn thuishaven is Den Helder. Ik weet in Den helder drie pompen te staan. Twwe van deze pompen zijn al meerdere jaren buiten gebruik. de derde is voor mij moeilijk bereikbaar (achter twee bruggen en een sluis). Ook tijdens mijn vakantietochten kom ik zelden een werkende vuilwaterpomp tegen.
      ik heb bij het invoeren van de vuilwatertank een tank ingebouwd zonder mogelijkheid om deze te lozen op het buitenwater, omdat ik de innamepunten wilde gaan gebruiken. Helaas is dit in de praktijk niet mogelijk gebleken, omdat de vuilwaterpompen of stuk zijn of buiten gebruik zijn gesteld. Ik heb dus ook weer een mogelijkheid gecreerd om te lozen op het buitenwater.
      m.vr.gr.
      Rob Leurs

      Verwijderen
  2. Zie: https://www.tweedekamer.nl//kamerstukken/moties/detail?id=2018Z22176&did=2018D56590

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We hebben een jaar of 5 geleden ons 40 jaar oude toiletpotje met aangebouwde handpomp uit de boot gehaald en de toe- en afvoerafsluiters vervangen door blinddoppen. Nu staat er zo'n kunststof 'camperweeceetje' en dat bevalt ons best. We gebruiken het eigenlijk alleen bij nood, en het legen/reinigen kan bij veel jachthavens in een speciale ruimte, wellicht iets wat met de camperplaatsen gemeengoed is geworden ? Tsjaa en die wet, ik dacht gemaakt om de EU subsidie op vuilwaterpomp installaties te verantwoorden, maar als je zo op een mooie dag een paar uurkes langs de Maasoevers vaart en daar al die mensen ziet barbeqcuen en bierdrinken zonder ook maar 1 Dixie/toilethokje in de buurt vraag je je wel af of die wet nou wel zo effectief is. Dat ouwe potje bracht via Marktplaats trouwens best een aardig bedragje op, het potje biedt nu verlichting op de Amsterdamse grachten, als 't tenminste niet met een 2-takt motortje wordt voortgedouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt Jaap voor deze info, ik hoor het voor het eerst en vind het te gek voor woorden, wat een betutteling.
    En zeker als je bedenkt dat de beroepsvaart vrij uit gaat. Die D66 motie, overigens gesteund door de hele kamer behalve VVD, zoals je schrijft, voorziet ook niet in oplossingen, men roept maar weer wat.
    Hopelijk valt deze regering tijdig, milieu en klimaat als afgoden, die handen vol geld kosten, komen steeds meer mensen de keel uit.
    Goede zorg voor het milieu en klimaat is prima, maar dan wel realistisch en haalbaar.
    Een duidelijke instructie in het binnenvaartreglement voor alle boten lijkt me voldoende: alleen biologisch afbreekbaar materiaal het water in is ok, al het andere is verboden en dient gehandhaafd te worden.
    Heb je een suggestie wat we kunnen doen? Of zijn er lezers, die tips hebben?
    Actie via watersportverenigingen, ANWB,HISWA , watersportbladen , e.d. ?
    Ik ga er van uit dat verreweg de meeste schippers verantwoordelijk omgaan met afval uit hun schip en dat de overheid zich dient te beperken tot echte criminaliteit en vervuiling zoals brandstoflozing e.d..
    Dank voor je info, ik zie uit naar meer reacties en suggesties en ga vast beginnen met vragen stellen aan mijn watersportvereniging , blad Zeilen e.d.
    Vrgr
    Ben Kok




    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik denk dat de hoeveelheid ontlasting van watersporters ,die maar een beperkt aantal dagen per jaar rondvaren ,in het niet valt bij de hoeveelheid die watervogels en vissen ,iedere dag ,lozen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En als de afvoer verzegeld is en je vaart dan naar engeland?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En hoe moet het als je ook op zee vaart. Komt de douane dan aan boord de boel weer opnieuw verzegelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt mij inderdaad iets waarover nog niet is nagedacht, zoals wel meer rond dat voorstel van de heer De Jong.

      Verwijderen
  8. De kwaliteit van het oppervlaktewater schijnt, gelet op de reacties, veel watersporters een rotzorg te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat vrijwel alle watersporters graag varen op schoon water. Heel jammer dat u er zo over denkt.

      Verwijderen
  9. Bekijk ook het interview hierover met De Groot. De beste man heeft vast goede bedoelingen, maar lijkt wel ver te staan van de realiteit hoewel hij zelf zegt watersporter te zijn. "Verzegelen als een praktische oplossing" (?), "juist schepen met een vuilwatertank lozen toch" (en wat dan met die schepen die geen tank hebben), "ongeveer 300 havens met een installatie" (zijn er bijna 500, maar er zijn ongeveer 1.200 havens in Nederland).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wist je dat de poep juist goed is voor de vissen!! als je nu een beetje nadenkt en geen lege blikjes, flesjes enzo over boord gooit wat ik regelmatig zie (en ... waar komt toch al dat plastic in ons water vandaan??).
    Ook van die idioten die diesel en chemisch alfval, verf enz door de plee spoelen.
    Verder gebruik biologisch afbreekbaar zeepsop en gebruik niet een halve fles per afwas beurt. Beetje nadenken dus

    BeantwoordenVerwijderen
  11. denk zelf eens na lijkt mij.
    die poep is juist goed voor de vissen. maar gooi geen diesel en chemisch afval door je plee in het water en gebruik biologisch zeepsop en geen halve fles per keer!!
    ook zie ik helaas veel plastic en dat zijn toch echt de mensen hoor. dat is veel erger. of blikjes zie ik andere boten wel over boort zie gooien onderweg. totaal geen oog voor het milieu!
    opvangen van winter antivries uit de motor?? ach gooi ook maar in de plomp zo lastig anders...
    kijk groter en laten we die zeeschepen gratis afval in de haven laten afgeven anders blijven ze het op zee dumpen. lang leve onze plastic op zee. We zijn lekker bezig alles kapot te maken. Stop met fosiele brandstoffen en plaats snel waterstof brandstof pompen en dus ook auto's. Stop met dierlijke producten te eten en dus ook zuivel dan heb je 50% minder CO2 footprint!

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.