Regelgeving leidt tot ingrijpende verbouwing van de replica van een historische trekschuit, de Dieverdoatsie. Hierdoor kan met grotere groepen dan 12 personen gevaren worden. Wat een bureaucratie denkt u wellicht? Zonde van zo'n schip. Hoe zit dat nu eigenlijk?
De Binnenvaartwet is erg duidelijk. Een schip dat vaart met meer dan 12 betalende passagiers is volgens de wet een Groot Schip ongeacht de afmetingen. Dat heeft nog al wat consequenties voor de eisen die aan een dergelijk schip en haar bemanning worden gesteld. Zo moet de schipper minimaal een Groot Vaarbewijs B hebben. Rondvaartboten en dus ook historische schepen waarmee rondvaarten met meer dan 12 passagiers worden aangeboden moeten aan de wet voldoen. Aan de andere kant wil men zo veel mogelijk passagiers mee kunnen nemen omdat de inkomsten immers nodig zijn voor de exploitatie en het onderhoud van het schip.
Er zijn twee mogelijkheden om onder deze zwaardere regels uit te komen. Door maximaal 12 passagiers mee te nemen of door de rondvaarten aan te bieden met een open schip. De rechter heeft namelijk ooit bepaalt dat een open rondvaartboot vrijgesteld is van de eisen die ook gelden voor een meestal veel groter gesloten passagiersschip. Deze uitspraak wordt ook wel het Giethoorn arrest genoemd, omdat de rechtszaak destijds ging over de vele rondvaartboten die in deze druk bezochte toeristische plaats varen.
Overigens is het mogelijk om als schipper van een rondvaartboot met meer dan 12 passagiers een speciaal rondvaarboot vaarbewijs te halen. Een vaarbewijs waarmee u alleen in een vast aangewezen vaargebied met een rondvaartboot mag varen. Het schip moet dan nog wel voldoen aan de eisen voor een passagiersschip.
Heb je voor het varen van een open rondvaartboot met 25 personen wel een klein vaarbewijs nodig ? En ook een marifooncertificaat ? En, moet er een Marifoon/portofoon aan boord zijn ?
BeantwoordenVerwijderenDat zal van de lengte van de boot zelf afhangen.
BeantwoordenVerwijderen