Tot afgelopen dinsdag konden leden van de Tweede Kamer vragen stellen aan de minister over haar voornemen om als pleziervaartuig geregistreerde zeeschepen strenger aan te pakken. Omdat eerdere overleggen tussen de minister en de kamer en overleg van ideële organisaties met het ministerie niet echt leiden tot meer duidelijkheid, was het te verwachten dat de Kamer ook veel vragen zou indienen. Maar liefst 6 kantjes vol met vragen zijn ingediend door de diverse woordvoerders die scheepvaart onder zich hebben. Vragen die soms wel erg van de politieke kleur van een bepaalde fractie zijn doordrenkt en zelfs vragen naar de bekende klepel omdat men ergens een klok hoorde luiden.
Zoals wij eerder schreven is de minister voornemens als pleziervaartuig geregistreerde zeeschepen te onderwerpen aan strengere eisen als deze schepen niet (uitsluitend) als pleziervaartuig gebruikt worden. Dus hoewel zij aankondigde schepen van ideële organisaties op het oog te hebben, gaat het dus om het gebruik van deze schepen. Omdat daardoor mogelijk een veel grotere groep schepen als een soort van 'bijvangst' onder het nieuwe beleid valt deed ik vorige week, onder andere via deze nieuwsbrief, een oproep aan eigenaren van als zeeschip geregistreerde pleziervaartuigen om zich bij mij te melden. Een flink aantal lezers heeft hier gehoor aan gegeven. Waarvoor dank. Uw reacties zijn verwerkt tot enkele voorbeelden van schepen die mogelijk wel of niet door de nieuwe regels geraakt worden. Informatie die ter beschikking is gesteld aan de diverse organisaties en via hen dus ook weer bij de Tweede Kamerleden terecht is gekomen.
In een eerdere reactie van de minister op vragen van de Vaarwijzer Nieuwsbrief gaf de minister aan dat zij uitgaat van het begrip pleziervaartuig in de Schepenwet. Deze zegt: "De bepalingen van deze rijkswet zijn van toepassing op de in Nederland thuis behoorende schepen, welke bestemd zijn dan wel gebezigd worden om eene reis te ondernemen (*), met uitzondering van: …. pleiziervaartuigen (**), welke uitsluitend als zodanig worden gebezigd, voorzover zij geen passagiers tegen vergoeding vervoeren". Een wat curieuze omschrijving. Een pleziervaartuig is dus een vaartuig dat als pleziervaartuig wordt gebruikt. Wat gebruiken als pleziervaartuig dan is, laat de wet in het midden. Is een varende historische zeetjalk waar de eigenaar op woont uitsluitend in gebruik als pleziervaartuig en hoe zit het met een jacht dat met de eigenaar en zijn familie rond de wereld vaart? Wat de minister betreft valt actievoeren op zee en op de Middellandse zee vluchtelingen uit wankele bootjes oppikken daar in ieder geval niet onder. Maar doordat zij tot nu toe nalaat het nieuwe beleid openbaar te maken en in gesprekken met kamerleden en enkele ideële organisaties ook nog geen duidelijkheid geeft, lopen al die andere zeegaande pleziervaartuigen die niet uitsluitend als pleziervaartuig worden gebruikt het risico toch als 'bijvangst' wel onder het nieuwe beleid te vallen.
Dat hebben we overigens een paar jaar terug ook al eens gezien. Misschien dat u het zich nog herinnert? In de binnenvaartregels wordt gesteld dat een sleepboot elk schip is dat een ander vaartuig sleept. Gevolg daarvan is dat ook een werkbootje van Scouting die zeilvletten sleept een sleepboot is en ook een motorjachtje dat een bijbootje sleept. In de binnenvaartregels staat bepaald dat slepen bedrijfsmatig vervoer is en dat het schip dat sleept volgens de daarvoor geldende regels gecertificeerd moet zijn en dat de schipper soms een Groot Vaarbewijs moet hebben. Er lag zelfs al een plan klaar om daar op te gaan handhaven. Gelukkig dat de toenmalige minister inzag dat dit te ver zou gaan en we hier feitelijk te maken hebben met een fout in de regels. De minister heeft toen de handhaving per direct opgeschort en beloofd de regels op dit punt aan te passen. Dat laatste moet nog steeds gebeuren.
Het wachten is nu op het antwoord van de minister. Wij houden u op de hoogte.
(*) Onder 'eene reis ondernemen' verstaat de wet een schip buitengaats brengen, dus naar zee gaan.
(**) Die tikfout is niet van mij, maar staat zo in de officiële tekst in de online versie van de wet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.