Om verschillende redenen was er deze week veel aandacht voor de bruggen in Noord-Holland. Uiteraard waren er de gebruikelijke stremmingen, storingen en werkzaamheden. Eén gebruiker van de Waterkaart Software kreeg echter wel een heel bijzondere uitleg waarom de betreffende brug tijdelijk gestremd was; er was namelijk geen brugwachter beschikbaar (*). Reden voor deze watersporter om zich ook bij ons te melden. Helaas bleek dit geen incident, want het te kort aan brugwachters in de provincie blijkt structureel. Veel meer bruggen bleven gesloten voor de pleziervaart, omdat er bepaalde tijd geen brugwachter beschikbaar was.
De provincie laat weten dat de bediening van de bruggen recent opnieuw is aanbesteed aan een marktpartij en dat er nog aanloop problemen zijn. De bediening van de provinciale bruggen is kennelijk net als bijvoorbeeld het Openbaar Vervoer een taak die men aan de markt over laat. Toch wel bijzonder dat het dan acceptabel is dat het niet meteen goed gaat, hebben we over een paar jaar weer te maken met aanloopproblemen als men opnieuw een aanbesteding doet en voor een goedkopere partij gaat? En een brugwachter mag aanwijzingen aan de scheepvaart geven als hij daarvoor de juiste papieren en aanstelling heeft. Hoe zit dat met een brugwachter in dienst van een commercieel bedrijf? Heeft hij of zij deze papieren ook en hoe zit dat juridisch met de bevoegdheid om aanwijzingen te geven? Een ambtenaar legt een eed of gelofte af. Elders in het land weet ik dat de bediening van bruggen ook wordt aanbesteed en dat het voorkomt dat medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf op de brug zitten terwijl ze nog aan de opleiding bezig zijn. Maar ook dat de brug even niet bediend wordt omdat de beveiligers/brugwachters eerst op een alarmmelding af moesten.
Aan de andere kant worden steeds meer bruggen op afstand bediend door diezelfde ingehuurde krachten. Waardoor het steeds onpersoonlijker wordt en ik denk ook dat de brugwachters daardoor minder een band ontwikkelen met hun brug. Wat niet bevorderlijk is voor bijvoorbeeld het preventief onderhoud en vroegtijdig signaleren van problemen. De tijd van het klompje en de brugwachter die de meeste schippers persoonlijk kende is wat dat betreft definitief voorbij.
Ironisch om dan het bericht van diezelfde provincie te lezen dat men graag de watersporters allemaal op hun app wil hebben. Wat men namelijk wil is dat we ons registreren in de app, zodat men ons kan volgen en de brugbediening op de verwachte toestroom van schepen kan afstemmen. Of te wel allemaal zo veel mogelijk in konvooi door Noord-Holland. Vanuit een oogpunt van efficiency begrijpelijk, maar of het nu is wat de watersporter verwacht van een ontspannen vaartocht. Krijgen we straks een push notificatie in de app als we even afdwalen van de groep?
Even los van het Orwelliaans gevoel bekruipt mij toch de gedachte dat men het budget voor die app en mediacampagne wellicht beter had kunnen besteden aan een paar extra brugwachters.
(*) Deze stremming bleek wel in de scheepvaartberichten te staan. De genoemde oorzaak stond er echter niet bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.