HISWA maakt eind aan 'goedkope' ligplaatsen

Eerder sprak ik in deze nieuwsbrief al mijn verbazing uit over de steun die aan jachthaven exploitant uit Hellevoetsluis kreeg van branchevereniging Hiswa in zijn strijd tegen de in zijn ogen oneerlijke concurrentie door de gemeente in die plaats. Hellevoetsluis is een echte watersport stad. Diverse levendige verenigingen met grote vereniginghavens, enkele commerciële verhuurders van ligplaatsen en ook de gemeente die talrijke ligplaatsen verhuurd aan zowel vaste liggers als aan passanten. Die laatste was een doorn in het oog van een commerciële exploitant in de binnenhaven van de vestingstad. Alex de Boom is van mening dat de gemeente ligplaatsen te goedkoop verhuurd omdat niet alle kosten worden doorberekend. Zo rekent de gemeente volgens De Boom geen bedragen door voor de waarde van de grond, openen van de bruggen en het onderhoud aan de havens en vaargeul. Hierdoor is de gemeente goedkoper en wordt met gemeenschapsgelden oneerlijke concurrentie bedreven. De Boom kreeg keer op keer gelijk en de gemeente ging even zo vele keren in beroep. De Boom kreeg onlangs gelijk van het College van Beroep van het Bedrijfsleven in een hoger beroep dat de gemeente Hellevoetsluis aanspande tegen de Autoriteit Consument en Markt. Hierbij komt een eind aan de oneerlijke concurrentie tussen de gemeentelijke ligplaatsen en Marina Hellevoetsluis. HISWA Vereniging, ondernemersorganisatie van de jachtbouw en watersport, pleit voor een gelijk speelveld tussen ondernemers en gemeenten en roept overheden op zich te heroriënteren op haar taken.

Een zaak waar naar mijn mening toch wat haken en ogen zitten. Ten eerste kan ik uit eigen ervaring zeggen dat toen de gemeente de verhuur van onze, eerst commercieel verhuurde, ligplaats overnam de ligplaats juist duurder werd, terwijl de faciliteiten op de wal (douche en toilet) gesloten werden. Ten tweede is de betreffende jachthaven van De Boom, Marina Hellevoetsluis, gelegen achter een brug die door de gemeente wordt bediend en in een havenbekken dat er zo mooi bij ligt omdat de gemeente de kades ed. onderhoudt. Onbekend is of de gemeente de kosten daarvoor ook aan de marina doorberekent. En verder zijn er in de gemeente de verenigingshavens waar wachtlijsten zijn, juist omdat ze goedkope en goede ligplaatsen aanbieden. Gezamenlijk hebben de verenigingen vele malen meer ligplaatsen als de gemeente. Dus ook al wordt de gemeente duurder, de echte concurrentie komt uit een heel andere hoek. Onbekend is hoeveel ligplaatsen de gemeente feitelijk verhuurd. De ligplaatsen waar wij vroeger lagen en kwamen in beheer bij de gemeente na problemen met de exploitant en wij mochten er wel blijven liggen mits we accoord zouden gaan met het feit dat de gemeente op elk moment de huur ook weer op kon zeggen. Dus minder faciliteiten, minder rechten, maar de prijs ging ondanks dat wel omhoog. Toen wij navraag deden naar alternatieven bleek dat de gemeente eigenlijk helemaal niet zo veel ligplaatsen had om te verhuren. Zeker niet in verhouding met het grote aantal ligplaatsen bij commerciële verhuurders en verenigingen.

Marina Hellevoetsluis, voorheen Jachthaven Arie de Boom, was vroeger aan de andere kant van de binnenhaven gevestigd en was in de hoogtij dagen een begrip in de wijde omgeving. Toen de gemeente dat gebied wilde opknappen brak er kennelijk een lastige tijd aan met onder andere een gebrek aan investeringen in de faciliteiten. Uiteindelijk zijn partijen het eens geworden en is de haven van De Boom naar de overkant verhuisd, maar waar faciliteiten als stalling op de wal en onderhoud, reparatie en de grote botenloods niet meer terug zijn gekomen. In hoeverre er dus nog oud zeer in deze zaak meespeelt is niet bekend

De overheid moet beslist niet gaan ondernemen met gemeenschapsgeld en al helemaal niet als in de vraag al voorzien wordt door diverse (markt)partijen. Daar heeft de Hiswa helemaal gelijk in. En als de overheid ergens actief is dan moet zij dat transparant doen. Dus dat zij passantenplekken bijvoorbeeld relatief goedkoop verhuurd omdat de plaatselijke economie baat heeft bij bezoekers aan de gemeente. En dat baggerkosten van de haveningang niet worden meegerekend is naar mijn mening ook logisch, want ook als de gemeente geen ligplaatsen zou verhuren dan moet er nog steeds gebaggerd worden opdat de andere havens wel bereikbaar blijven. En de waarde van de grond is vaak een theoretische waarde, want pas als iemand die grond wil kopen of ontwikkelen heeft het een waarde. Veelal gaat het echter om stukken waar geen commerciële interesse voor is of die in afwachting van nieuwe plannen tijdelijk verhuurd worden met een zogenaamd 'schopcontract'.
De watersport als sector is niet gebaat bij oneerlijke concurrentie. Ook daar heeft de Hiswa gelijk in. Echter de sector is gebaat bij een zo laag mogelijke drempel om het water op te gaan. Dat betekent dus acceptabele kosten voor een dagje varen en acceptabele kosten voor het huren van een vaste ligplaats om zo de kosten voor het bezit van een schip betaalbaar te houden. Mede dankzij gemeenten die enkele ligplaatsen verhuren en investeren in voorzieningen om het watertoerisme te stimuleren en de in Nederland unieke structuur van veel verenigingshavens is de watersport in Nederland geworden tot wat het nu is. Te veel horen we de laatste jaren over vergrijzing en een verschuiving van 'bezit van een boot' als ideaal, naar waterrecreatie en af en toe eens een bootje voor een dag of een week huren. Nederlandse watersportbedrijven tellen internationaal nog een beetje mee dankzij de nog steeds grote thuismarkt en de watersportsector is belist meer dan het selecte groepje van toonaangevende (super)jachtbouwers. Naar mijn mening had de Hiswa de sector een betere dienst bewezen door samen met De Boom en de gemeente om te tafel te gaan om te kijken hoe de kosten voor De Boom wellicht ook omlaag zouden kunnen en hij zijn haven nog aantrekkelijker kan maken. En wellicht had De Boom dan voor de gemeente de verhuur van de verspreidliggende gemeentelijke ligplaatsen kunnen verzorgen.

N.B. Ons schip ligt al lang niet meer in Hellevoetsluis en de ligplaats is opgezegd. Ik heb dus geen persoonlijk belang bij bovenstaande anders dan het belang dat elke watersporter en watersportondernemer heeft in een gezonden en dynamische watersportsector.

2 opmerkingen:

  1. Dit is idd behoorlijk verontrustend. Als men in Friesland hetzelfde zou eisen dan is het gauw gedaan denk ik met een deel van het watertoerisme. Hier hebben we de Marrekrite, zij zorgen voor veel aanlegplekken in Friesland zonder dat daarvoor betaald moet worden. En mede daar door kunnen er zoveel boten varen en verblijven. Als dat zou verdwijnen dan moet ik mijn bootje verkopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk niet u of de Marrekrite zich zorgen hoeven te maken. Dat zijn allemaal plaatsen met voorwaarden, zoals maximaal zo veel dagen dat u mag blijven liggen. Het gaat vooral om seizoensplaatsen voor vaste ligplaatsen.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.