Atis en MMSI controleren

Vorige week schreven wij dat het Agentschap Telecom meer gaat controleren én bekeuren op de ATIS verplichting van marifoons. In de praktijk blijkt dat zo'n 30 % van de marifoongebruikers niet voldoet aan de Atis plicht. Maar lang niet iedere schipper is zich bewust of zijn marifoon wel of niet Atis uitzend. Vrijwel elke marifoon moet de gebruiker de eerste keer zelf programmeren. Dat kan maar één keer en een fout is snel gemaakt. Hoe kunt u controleren of de ATIS code en MMSI code wel goed zijn ingegeven?

De meeste marifoons hebben in het menu een optie om de ingeprogrammeerde gegevens te tonen. Zo kunt u zien of de gegevens juist in het geheugen van de marifoon staan. Een andere mogelijkheid is dat u een verkeerspost oproept op het juiste werkkanaal. Zij kunnen de codes uitlezen en als het niet druk is dan zal men daar in het algemeen aan mee willen werken. Maar wat als de code(s) verkeerd ingevoerd blijken te zijn?

Zelfprogrammeren van de marifoon is éénmalig. Als u dus een fout heeft gemaakt (of een marifoon van een ander heeft gekocht) dan kan alleen een gespecialiseerd bedrijf de marifoon opnieuw programmeren. Als u een marifoon overneemt van iemand die er mee stopt dan kan het handig zijn om zijn registratie en daarmee zijn codes over te nemen. Dat scheelt de kosten van het opnieuw inprogrammeren, maar u moet dit wel samen met de oude eigenaar via het Agentschap Telecom regelen. Blijf zeker niet doorvaren met de oude codes zonder dit met de oude eigenaar afgesproken te hebben. Als deze namelijk een nieuwe marifoon koopt en zijn roepletters en registratie dus behoudt, dan varen er ineens twee schepen rond met dezelfde code. Dat kan leiden tot verwarring en in geval van nood tot onnodige elende, maar u loopt ook het risico bij controle tegen te lamp te lopen.

Alle regels rondom het gebruik van de marifoon leert u bijvoorbeeld in de online cursus marifonie ...

NOAA stopt met papieren kaarten

De U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration's Office of Coast Survey (NOAA) is de dienst van de Amerikaanse overheid verantwoordelijk voor het inwinnen van data en produceren van de officiële zeekaarten. De Amerikaanse tegenhanger van de Nederlandse Dienst der Hydrografie of bijvoorbeeld de British Admiralty. Al een aantal jaren terug is de NOAA gestopt met het zelf drukken van papieren kaarten. In plaatst daarvan kwamen alle kaarten digitaal en gratis beschikbaar in diverse bestandsformaten. Schippers die nog wel papieren kaarten gebruiken kunnen terecht bij een netwerk van dealers die de kaarten op verzoek uitprinten op het juiste formaat. Maar in principe kan elke plotterservice de bestanden uitprinten.

Hoewel dus alles digitaal bleef het de indeling van de oorspronkelijke kaartgebieden en dus het grote aantal kaarten op een groot aantal verschillende schaalgroottes bestaan.

De NOAA maakte onlangs bekend dat men daar nu mee gaat stoppen. In plaats daarvan komt men met een compleet andere indeling volgens een grid en overal op een zelfde aantal schaalgroottes. Door deze aanpak zal het aantal variaties in schalen en kaarten minder worden en wordt het een stuk gemakkelijker om de kaartbestanden geautomatiseerd te produceren en bij te werken. De NOAA begint volgend jaar met de aanpassingen en het zal vijf jaar duren voor de nieuwe manier van werken overal is doorgevoerd.

Papieren kaarten blijven beschikbaar als printed-on-demand via het netwerk van dealers en ook wordt het mogelijk om straks een eigen gebied en schaal te kiezen en deze dan als 'kaart op maat' te bestellen. Hiermee volgt de NOAA de technische ontwikkelingen in de sector zonder dat de beschikbaarheid van kaarten voor een ieder in gevaar komt. Meer lezen ...

Marifoonverkeer zonder Atis beboet

Het Agentschap Telecom mag ook zonder aan boord te komen een boete uitschrijven voor het niet meezenden van de Atis gegevens tijdens een marifoongesprek. Een constatering op afstand is genoeg. Dat blijkt uit een uitspraak in hoger beroep door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.

Het Agentschap Telecom gaat meer controleren én bekeuren op de ATIS verplichting van marifoons. In de praktijk blijkt dat zo'n 30 % van de marifoongebruikers niet voldoet aan de Atis plicht. Maar lang niet iedere schipper is zich bewust of zijn marifoon wel of niet Atis uitzend. Online verder lezen ...

Alle regels rondom het gebruik van de marifoon leert u bijvoorbeeld in de online cursus marifonie ...

De nieuwe kalenders zijn er

De nieuwe kalenders voor 2020 zijn verschenen. Dit jaar verkopen wij niet alleen de schitterende kalenders van het wereldberoemde Beken of Cowes, maar dit jaar ook twee mooie kalenders van fotograaf Rick Tomlinson. In verschillende uitvoeringen en formaten en van klassiek tot racers op de wedstrijdbanen. Voor ieder is er wel een kalender te vinden. Allemaal hebben ze gemeen dat ze een selectie bevatten van de mooiste foto's van zeiljachten en -schepen.

Bestel nu of geef ze kado.