Vorige week schreven wij dat het Agentschap Telecom meer gaat controleren én bekeuren op de ATIS verplichting van marifoons. In de praktijk blijkt dat zo'n 30 % van de marifoongebruikers niet voldoet aan de Atis plicht. Maar lang niet iedere schipper is zich bewust of zijn marifoon wel of niet Atis uitzend. Vrijwel elke marifoon moet de gebruiker de eerste keer zelf programmeren. Dat kan maar één keer en een fout is snel gemaakt. Hoe kunt u controleren of de ATIS code en MMSI code wel goed zijn ingegeven?
De meeste marifoons hebben in het menu een optie om de ingeprogrammeerde gegevens te tonen. Zo kunt u zien of de gegevens juist in het geheugen van de marifoon staan. Een andere mogelijkheid is dat u een verkeerspost oproept op het juiste werkkanaal. Zij kunnen de codes uitlezen en als het niet druk is dan zal men daar in het algemeen aan mee willen werken. Maar wat als de code(s) verkeerd ingevoerd blijken te zijn?
Zelfprogrammeren van de marifoon is éénmalig. Als u dus een fout heeft gemaakt (of een marifoon van een ander heeft gekocht) dan kan alleen een gespecialiseerd bedrijf de marifoon opnieuw programmeren. Als u een marifoon overneemt van iemand die er mee stopt dan kan het handig zijn om zijn registratie en daarmee zijn codes over te nemen. Dat scheelt de kosten van het opnieuw inprogrammeren, maar u moet dit wel samen met de oude eigenaar via het Agentschap Telecom regelen. Blijf zeker niet doorvaren met de oude codes zonder dit met de oude eigenaar afgesproken te hebben. Als deze namelijk een nieuwe marifoon koopt en zijn roepletters en registratie dus behoudt, dan varen er ineens twee schepen rond met dezelfde code. Dat kan leiden tot verwarring en in geval van nood tot onnodige elende, maar u loopt ook het risico bij controle tegen te lamp te lopen.
Alle regels rondom het gebruik van de marifoon leert u bijvoorbeeld in de online cursus marifonie ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.