Sector positief gestemd

<p>Om u zo actueel mogelijk nieuws te brengen lezen wij zelf natuurlijk ook veel nieuws over de watersport uit binnen- en buitenland. De laatste tijd is het opvallend hoe veel positieve berichten er verschijnen. Boot Dusseldorf is net van start en diverse mooie berichten bereikten ons. De beurs is groter dan ooit. Maar ook uit andere landen komt goed nieuws. Omzetten in de sector groeien, nieuwe bedrijven gaan van start, bedrijven worden overgenomen, nieuwe producten komen op de markt, aantallen geregistreerde boten nemen toe, etc..</p>

ADNR-verklaring

Uit Binnenvaartkrant: Dan wil ik ook nog iets over de ADNR-verklaring vertellen. Deze verklaring is noodzakelijk bij al het vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren en is dus niet gebonden aan een vaargebied. De ADNR-verklaring is er voor drogeladingschepen (basisverklaring), voor tankschepen (basisverklaring) en aanvullend voor chemicaliënvervoer in tankschepen (type C-schepen) en voor het vervoer van gassen in tankschepen (type G-tankschepen).

Om in het bezit te komen van de ADNR-verklaringen moet u hebben deelgenomen aan een erkende opleiding. Daarna moet u examen doen. Dit kan voor de basisonderdelen op verschillende manieren. Zo kun je een gecombineerd examen doen voor drogelading en tankvaart, maar ze kunnen ook separaat worden gedaan. Bij een gecombineerde verklaring kunt u zowel op drogeladingschepen als op tankschepen van het type N varen. Bij de separate examens is het slechts toegestaan om te varen op die schepen waarvoor de verklaring is afgegeven.

Naast deze basisverklaringen is het mogelijk een aanvullend examen te doen voor het vervoer van chemicaliën of voor gassen. Hiervoor is vereist dat u in het bezit bent van een basisverklaring gecombineerd of een basisverklaring tankschepen.


Om in het bezit te kunnen komen van de aanvullende verklaringen is het noodzakelijk dat u minimaal een jaar aan boord hebt gevaren van een type schip waarvoor de verklaring is bedoeld. Deze werkzaamheden aan boord moeten hebben plaats gevonden binnen een periode van twee jaar voor of uiterlijk binnen een periode van twee jaar na het behalen van het examen.

Alle verklaringen zijn maximaal vijf jaar geldig. De basisverklaringen kunnen worden verlengd door binnen het laatste jaar van de geldigheid deel te nemen aan een herhalingscursus. Vergeet dit niet, want daarna moet onherroepelijk opnieuw examen worden gedaan.

Voor de aanvullende verklaringen kan de verklaring worden verlengd door binnen het laatste jaar van de geldigheid deel te nemen aan een herhalingscursus voor de betreffende verklaring of door aan te tonen dat u binnen de laatste twee jaar van de geldigheid ten minste een jaar werkzaamheden hebt uitgevoerd aan boord van het type schip waarvoor de verklaring is bedoeld. Ook hier geldt weer: ben je te laat dan moet je opnieuw examen doen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het CCV, afdeling binnenvaart.

Teakdek schoonmaken

Als het om teak gaat, lopen de meningen uiteen. Sommige vinden de grijze verweerde kleur prachtig, terwijl anderen de oorspronkelijke gouden kleur zoveel mogelijk willen bewaren. In ieder geval kunt u er niet omheen het teakdek en andere onderdelen van teak aan dek schoon te maken.


Hier wordt veel over geschreven, maar de meest effectieve en eenvoudigste manier is en blijft met veel zout water het dek borstelen. Nadrukkelijk schrijf ik hier niet "schrobben"! Neem een erg zachte borstel en borstel zo veel mogelijks haaks op de vezels van het hout. Dus niet in de lengterichting van de nerf borstelen. Ikzelf gebruik altijd de zachte behangborstels die u in setjes in de bouwmarkt kunt kopen. Niet duur en lekker zacht. En uiteraard drukt u de borstel niet hard op het dek. Dat is niet goed voor het hout en de borstel is snel kapot.



Ook vind ik deze borstels prima voor andere schoonmaakklussen aan dek.


Heeft u geen zout water voorhanden dan kunt u het dek ook met een sop met groene zeep schoonmaken.


Als u het hout verder wilt beschermen of zijn oorspronkelijke kleur terug wilt geven dan kunt u gebruik maken van de speciale teakcleaners die er te koop zijn. Let op. Deze bevatten chemicaliën die caustisch (zout) zijn. Deze chemicaliën tasten het hout niet aan, maar kunnen wel plastic, polyester, metaal ed. aantasten. Dus altijd goed naspoelen met veel water.

En pas op de eigen huid, draag handschoenen en eventueel een veiligheidsbril.

Rijnpatent

De exameneisen voor het Rijnpatent zijn exact dezelfde als die voor het Groot Vaarbewijs A. Er is echter wel een verschil voor het Rijnpatent moet je examen doen voor de zogeheten Strecken Kenntnisse, of te wel de kennis van bepaalde stukken vaarweg op de Rijn in Duitsland.Dit betreft maximaal zeven delen, maar voor het verkrijgen van het Rijnpatent is één deel voldoende. Het Rijnpatent is dan alleen op dat deel van de Rijn geldig. Zonder deze aanvullende Strecken Kenntnisse is het Rijnpatent alleen op het Nederlandse deel van de Rijn geldig en daar is een Groot Vaarbewijs ook voldoende. Voor de juiste vaarwegdelen verwijs ik weer naar de site van het CBR.

Voordat je aan het examen voor het Rijnpatent mag deelnemen, moet je een minimale vaartijd van drie jaar aantonen. Onder één jaar vaartijd worden 180 vaardagen verstaan. Binnen een periode van 365 dagen kunnen maximaal 180 dagen worden geteld. Dit aantonen kan bijvoorbeeld door het overleggen van het dienstboekje voor de Rijn- en Binnenvaart bij de Stichting Afvalstoffen Binnenvaart.Omdat de eisen voor het Groot Vaarbewijs A en het Rijnpatent gelijk zijn, kun je door examen te doen voor de Strecken een Rijnpatent aanvragen. Je krijgt dan voor alle andere examens een vrijstelling.Bij de aanvraag van het Rijnpatent moet je naast het bewijs dat je het examen gehaald hebt, ook een geneeskundige verklaring overleggen. Maar er komt meer kijken. Zo ontvang je van het CBR na het behalen van het examen een formulier dat al gedeeltelijk is ingevuld. Dit is de zogeheten ‘verklaring van goed gedrag’. Die moet worden ondertekend namens de gemeente waar u bent ingeschreven. Dit is dus afwijkend van het Groot Vaarbewijs, waarvoor dat niet noodzakelijk is.Om in het bezit te kunnen komen van het definitieve Rijnpatent moet naast het behalen van alle examens en het aantonen van de lichamelijke geschiktheid een vaartijd van minimaal vier jaar worden aangetoond. Tevens moet vaartijd worden aangetoond voor dat deel van de Rijn waarvoor de Strecken Kennt­nisse wordt aangevraagd. Deze bedraagt minimaal zestien reizen over het aangevraagde traject.Als u dit opstuurt met de genoemde verklaringen én een recente pasfoto, ontvangt u binnen een korte tijd – die noodzakelijk is voor de administratieve afhandeling – het Rijnpatent.

DVD onderhouden van de scheepsdiesel

Of we nu op een motorboot varen of op een zeilboot. Als er een motor in staat, moet deze ook onderhouden worden. Zelf uw scheepsmotor onderhouden is goed te doen en scheelt u jaarlijks ook heel wat geld. Na de succesvolle online cursus over het onderhouden van uw motor, verschijnt deze nu ook als DVD. Met deze videocursus krijgt u alle klussen onder de knie die nodig zijn om zelf het basisonderhoud te doen van uw scheepsdieselmotor. Helder en eenvoudig. Ook als u nog nooit geklust hebt aan uw motor zal u de cursussen goed kunnen volgen.
Te bestellen in de Vaarwinkel ...

De sextant

Een sextant is een navigatie-instrument waarmee de verticale hoek tussen een hemellichaam (bijv. de zon) en de horizon wordt gemeten. Als de verticale hoek, de datum en het tijdstip van de dag bekend zijn, kan een hoogtelijn waarop men zich bevindt worden berekend. Ondanks het huidige aanbod van elektronische navigatiemiddelen is de sextant nog altijd een belangrijk instrument voor de navigator; belangrijk door zijn eenvoud en betrouwbaarheid ten opzichte van de elektronische navigatiemiddelen. In het boek De sextant leert u alles wat u over dit instrument wilt weten. U kunt het boek De Sextant bestellen in de Vaarwinkel ...

Electronica aan boord

Heeft u altijd al eens willen weten welke elektrische apparatuur een superjacht aan boord heeft? Omdat er zo veel superjachten in Nederland gebouwd worden, zijn er in Nederland ook veel toeleverende bedrijven te vinden. Een van deze bedrijven, Piet Brouwer Electrotechniek, heeft zojuist een nieuwe website gelanceerd en gunt u op deze manier een kijkje in de wereld van de techniek aan boord van de superjachten. Klik hier ...


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.