Tumult rond ICP

Nederlandse jachtbezitters hebben last van een schijnbaar minieme wijziging in het ICP, het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen. Waar vroeger bij ‘nationaliteit’ gewoon ‘Nederlands’ stond, is dit nu veranderd in ‘niet van toepassing’. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur toonde in hun televisie-uitzending van woensdag 28 oktober dat tientallen Nederlandse zeiljachten door de Italiaanse overheid aan de ketting zijn gelegd door de wijziging in het ICP. De redactie van Zeilen zet één en ander nog eens op een rij.

Eerder schreven wij ook al over deze materie in relatie tot de problematiek van schepen die onder Nederlandse vlag vluchtelingen oppikken. Het lijkt er op dat de spagaat waarin de Nederlandse overheid toen werd gedwongen nu toch een onbedoeld staartje krijgt voor diverse jachteigenaren. Met als gevolg dat de rol van het ICP als officieus eigendomsbewijs in één klap is weggevaagd.

 
Nog even in het kort. Het is voor pleziervaartuigen niet noodzakelijk voor het jacht een zeebrief aan te vragen om de Nederlandse vlag te mogen voeren. De nationaliteit van de eigenaar is normaal gesproken bepalend. Dus schip van Nederlandse eigenaar dan mag u een Nederlandse vlag voeren. Daar heeft u geen speciale papieren en dus ook geen ICP of Zeebrief voor nodig. Uw paspoort en een eigendomsbewijs zou moeten volstaan. Maar er zijn wel landen die een soort van eigendomsbewijs of registratiebewijs willen zien. Omdat de officiële documenten voor de zeescheepvaart (zeebrief) voor de pleziervaart erg duur en omslachtig zijn is tussen landen onderling het ICP in het leven geroepen. Tot voor kort erkende Italië dat ook gewoon. Door onhandige communicatie van de Nederlandse overheid met haar Italiaanse collega's hebben die nu het Nederlandse ICP op de zwarte lijst gezet. Met alle gevolgen van dien.
 
Helaas wordt er mis-/gebruik gemaakt van de mazen van de wet en geeft dat vaak problemen voor goedwillende eigenaren. De registratie van een vluchtelingenreddingsschip met een ICP speelt hier mee, maar vooral toch het grote aantal Italianen en Spanjaarden dat hun jacht zogenaamd fiscaal vriendelijk met een ICP in Nederland registreren om zo lokale belastingen en verplichte registratie en andere regels te ontlopen. Dat ze daarvoor forse bedragen aan soms dubieuze registratiekantoren betalen nemen ze daarbij voor lief. 

En laten we ook niet vergeten dat het Watersportverbond en het KNMC jarenlang als een soort van trustkantoor jarenlang deze praktijken hebben gefaciliteerd door buitenlandse eigenaren in staat te stellen hun jacht in Nederland met een ICP te registreren. Dat het Nederlandse ICP daardoor nu als dubieus te boek staat hebben zij mede over zichzelf afgeroepen.

Ook vandaag staat nog steeds op de site van het Watersportverbond een linkje voor niet Nederlanders die een ICP willen aanvragen. België kent geen ICP, wel een Vlaggebrief en een registratiebewijs uitgegeven door de Federale overheid. In Duitsland kent men wel het ICP. Dat wordt daar uitgegeven door de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB. Of Duitse eigenaren ook problemen hebben in Italië is ons niet bekend.

Nieuwe Vaarwijzers


Deze week verschenen maar liefst twee nieuwe Vaarwijzers voor de Nederlandse en Belgische binnenwateren. Uiteraard geheel herzien, geactualiseerd en hier en daar nog weer meer uitgebreid. Daarnaast is de vormgeving opgefrist en zijn veel foto's ververst.

 
België beschikt over een dicht netwerk van vaarwegen, waardoor het mogelijk is om in elke regio te varen: van het vlakke Vlaamse land rond Gent en Brugge tot de hoge rotsen aan weerszijden van de Maas bij Namen. De Vaarwijzer Belgische binnenwateren geeft een compleet overzicht van alle Belgische rivieren en andere vaarwegen. Aan de hand van omschrijvingen, foto’s, kaartjes en anekdotes weet de lezer wat hij onderweg tegenkomt en welke interessante plaatsen er langs het water te vinden zijn. In een apart deel van dit boek wordt dieper ingegaan op een van de meest tot de verbeelding sprekende toertochten voor de motorboot: het Rondje Moezel, dat loopt over Maas, Moezel en Rijn door België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.

 
Nergens ter wereld is zo’n fijnmazig en gevarieerd netwerk van binnenwateren te vinden als in Nederland. Varend door alle provincies trekken en alle provinciehoofdsteden zijn daarbij direct vanaf het water bereikbaar. Zojuist is de 4de druk van de Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren verschenen. Ook nu zijn weer nieuwe vaargebieden en beschrijvingen toegevoegd.
In de vorige druk was al vaargebied het Groene Hart toegevoegd en werd het boek uitgebreid met extra beschrijvingen van plaatsen en vaarwegen in de provincie Friesland en de Kop van Overijssel. Nu is ook de Drentse Veenvaart toegevoegd. Daarnaast zijn er updates en toevoegingen in andere beschreven vaargebieden.

 

Vaarbewijs oefenboek


Als u examen gaat doen voor het Klein Vaarbewijs dan is het heel belangrijk om veel te oefenen. De  studieboeken sluiten daarom elk hoofdstuk af met enkele oefenvragen en er is natuurlijk de digitale en online ANWB Examentraining voor het Klein Vaarbewijs, maar niet iedereen wil digitaal oefenen. Daarom is er sinds deze week het nieuwe boek Oefenvragen voor het Klein Vaarbewijs.

Met maar liefst 800 nieuwe oefenvragen die elk voorzien zijn van een illustratie.Gelijk verdeeld over de verschillende onderwerpen voor de examens Klein Vaarbewijs 1 en 2. De vragen zijn net zo ingedeeld als de exameneisen. Omdat studieboeken en (online) cursussen vrijwel allemaal ook deze indeling aanhouden is het nieuwe oefenboek perfect te gebruiken als aanvulling op elk leerboek voor het vaarbewijs of bij elke (online) cursus.

Bij het oefenboek zit ook de dubbelzijdige leskaart die u nodig heeft voor de navigatievragen voor Klein Vaarbewijs 2. Het verschil met bijvoorbeeld de ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs is wel dat er geen uitleg bij de antwoorden of vragen zit. De examentraining van de ANWB geeft wel uitleg bij de meer ingewikkelde vragen en geeft bij elke vraag aan in welke paragraaf in het ANWB boek het betreffende onderwerp besproken wordt.

Veel 'no shows' bij examen Klein Vaarbewijs


Het CBR merkt op dat maar liefst 20% van de kandidaten voor een theorie-examen voor het Klein vaarbewijs niet op het examen verschijnt. Vanwege corona kunnen er nu minder kandidaten tegelijk in de examenzaal. De stoel van een niet verschenen kandidaat kan daardoor niet zomaar worden opgevuld. Met als resultaat dat in deze drukke tijd onnodig langere reserveringstermijnen voor andere kandidaten.

Komt een geplande examentijd toch niet uit? Een examen is één keer gratis te verzetten. Meer informatie: www.cbr.nl/theoriereservering-wijzigen

Kunt u niet komen in verband met coronaklachten? Of komt u uit een gebied dat op het moment dat u daar was code oranje had? Dan kunt u het examen annuleren of verplaatsen. Dit kan alleen als de examendatum niet verder dan drie weken later is (één week voor test en uitslag + 10 dagen voor quarantaine). Bel daarvoor de Klantenservice van het CBR via 088 227 77 00. Hier zijn geen extra examenkosten aan verbonden.


Afspraak is afspraak. Het examen bij het CBR is een serieus examen voor een officieel bewijs van uw vaarbevoegdheid op snelle en grotere vaartuigen. Het CBR biedt voldoende opties om een examen te verzetten en als u Corona (verschijnselen) heeft dan is dat zelfs gratis. Er zijn wachttijden voor het examen en het is echt zonde als een plaats niet bezet is omdat de kandidaat zonder verder bericht niet komt opdagen.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.