Betalen in Amsterdam Is het een 1 april grap? Erg grappig is het in ieder geval niet. Vanaf 1 april 2021 is het verplicht om een doorvaartvignet voor Amsterdam aan te schaffen. Dat geldt ook voor de Staande Mastroute door de hoofdstad. De nieuwe bepaling vereist eveneens een vergoeding voor ieder pleziervaartuig dat aanmeert op het Amsterdamse binnenwater. Het doorvaartvignet kost € 20,00 en is vervolgens wel drie jaar geldig. Watersporters die met een doorvaartvignet op het Amsterdamse binnenwater varen en ook willen afmeren, zullen ook nog het dagtarief moeten betalen. Afmeren in Amsterdams binnenwater kost per vaartuig per dag € 30,00. Kijk voor de tarieven op de website van de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam waarschuwt inmiddels voor dubieuze verkopers die u een vignet willen aansmeren. Vignetten zijn alleen bij de gemeente en op de website van de gemeente te koop. Voor een boot met een vaste ligplaats in een van de havens van Amsterdam (bijvoorbeeld een verenigingshaven) hoeft geen ligplaatsvignet te worden aangeschaft. Zij hoeven alleen een doorvaartvignet aan te schaffen. Slecht nieuws voor de watersport in Amsterdam en schepen met die van de staande mast gebruik moeten maken. Eerder al begon de gemeente Haarlem met het heffen van bruggeld, zodat dit alternatieve deel van de staande mastroute niet meer gratis was en nu wordt de reguliere route door Amsterdam dus ook extra belast. Gratis was de doorvaart met staande mast al niet, maar los van de kosten is het aanvraagproces van een vignet nog een hele klus. U heeft een DigiD nodig, sommige eigenaren van schepen (langer dan 10 meter) moet documenten op de site inleveren en het vignet komt per aangetekende post. Na ontvangst moet u het vignet activeren en daarover hebben ze bij de gemeente ook nagedacht; 'hoe maken we het de burger lastig?'. Zo moet u onder andere het vignet op uw boot fotograferen en die foto uploaden op de site van de gemeente. Gelukkig dat dit proces dan maar één keer per 3 jaar nodig is. Helaas, ook dat blijkt niet helemaal waar, want u moet het vignet toch wel jaarlijks verlengen. Een spontane doorvaart door Amsterdam vraagt vanaf 1 april dus enige planning. |
Vindt Amsterdam al niet fijn op de wal...nu ook niet meer over water ook niet meer...als ik al die kant op ga...dan met grootst mogelijke boog er om heen...hoe help je de watersport om zeep?
BeantwoordenVerwijderenHelaas is dat met de Staande Mast dus wel lastig. Amsterdam doet er naar onze mening goed aan om terug te vallen op de bestaande praktijk. Je betaalt voor doorvaart bij de brug/sluis waar je als eerste aankomt. Dat is wellicht arbeidsintensiever dan een online systeem, maar extra banen moet het stadsbestuur toch ook aanspreken.
Verwijderen